Ryšiai su užsienyje gyvenančiais lietuviais – ne diplomatinių atstovybių reikalas?

pagal | 2009/05/06

Šiandien Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą spaudai apie tai, kad siekiama stiprinti ryšius su užsienyje gyvenančiais lietuviais. Maniau, kad tai jau buvo daroma ir anksčiau. Bet paskaičius pranešimą, supratau, kad tik man taip atrodė.

Mat, pranešime nurodyta, jog „pagal galiojantį Diplomatinės tarnybos įstatymą ryšių palaikymas su užsienyje gyvenančiais lietuviais nenurodomas kaip diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos vykdoma funkcija.”

Tuomet komentaras paprastas. Jei tai ne jų funkcija, tai kodėl anksčiau tai darė? O jei tai darė, tai kodėl ši veikla nebuvo jų funkcija? O svarbiausias klausimas – ar tikrai tik nuo tokių formalumų pakeitimų sustiprės mūsų ryšiai su užsienyje gyvenančiais lietuviais. Abejoju.

Paskaitykite ir visą Vyriausybės pranešimą.

Siekiama stiprinti ryšius su užsienyje gyvenančiais lietuviais

Vyriausybė pritarė Lietuvos Respublikos diplomatinės tarnybos įstatymo 9 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui ir teiks jį Seimui.
Įstatymo pakeitimais numatomos papildomos diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų funkcijos – rūpinimasis užsienio valstybėje gyvenančių lietuvių ryšių su Lietuva palaikymu ir stiprinimu. Diplomatinės tarnybos įstatymą papildžius šiuo punktu, būtų įgyvendintas Vyriausybės programoje ir ilgalaikėse strategijose Užsienio reikalų ministerijai keliamas uždavinys – efektyviai dalyvauti plėtojant ryšius su užsienyje gyvenančiais lietuviais.
Pagal galiojantį Diplomatinės tarnybos įstatymą ryšių palaikymas su užsienyje gyvenančiais lietuviais nenurodomas kaip diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos vykdoma funkcija. Užsienio reikalų ministerija turi išskirtinių administracinių pajėgumų, tačiau ryšiai su užsienio lietuviais nei funkciniu, nei strateginiu lygmeniu nėra pripažįstami kaip atskiras valdymo srities objektas. Įstatymo pakeitimu siekiama užtikrinti efektyvesnį užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių ryšių su Lietuva palaikymą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *