Ką žiūrėsime per televizijas?

pagal | 2009/05/11
www.rtk.lt

www.rtk.lt

Šiandien Lietuvos radijo ir televizijos komisija pranešė, kad apskaičiuota, jog Lietuvos komercinių televizijų pajamos per pirmuosius tris šių metų mėnesius, palyginus su praėjusiųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 6,5 mln. litų, t.y. 17 procentų.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija apskaičiavo, kad visų televizijų, įskaitant VšĮ Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją (LRT) bei ,,Pirmąjį Baltijos kanalą” (PBK), iš viso televizijų pajamos sumažėjo 9,3 mln. litų arba 20,3 procento.

Ką tai reiškia? Blogai. Visų pirma, mums žiūrovams. Jei taip ir toliau, žiūrėsime tik dar pigesnę ir prastesnę produkciją – dokumentinius filmus, serialus. Apie autorines žurnalistų laidas jau ir nebekalbu. Jų liks vienetai. Ir tai tik pačių pigiausių.

Bet gal mes be reikalo jaudinamės? Juk Lietuvos televizijos iki šiol rodė vien tik gerus filmus, koncertus, laidas? Toli gražu. Tad jei žiūrėtume tik į statistiką, bus vos 20 procentų blogiau. Tarkime, bus penktadaliu mažiau kultūrinių laidų, gerų firlmų ir panašiai.

Bet realiai bus žymiai blogiau. Todėl gal metas pradėti kalbėti, kad LRT turėtų nebedalyvauti kovoje dėl reklamos pinigų su komerciniais transliuotojais? Jį turime išlaikyti mes patys – arba iš biudžeto tiesiogiai, arba per specialų mokestį, arba įskaičiuotą mokestį i kitus mokesčius. Koks skirtumas kaip. LRT taryba turėtų patvirtinti metinę sąmatą ir ta suma turi būti surinkta. Tačiau visuomeninis transliuotojas turi būti visuomeninis, o komerciniai – komerciniai.

Tuomet būtų pagrindas iš visuomeninio reikalauti kokybiškų laidų, o iš komercinių bent jau galėtume tikėtis tokių laidų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *