Sodra baudžia ligonius už darbą, kurį dirbai iki ligos

pagal | 2009/05/15

Atrodo tai absurdas, bet akivaizdu. Šiandien gavau kolegos žurnalisto žinutę apie graudžią istoriją.

Istorija klostosi tokia – nors ne aš esu herojus: apsirgo žurnalistas, atgulė Ligoninėn. Pristačius biuletenį Sodrai, ši klausia (oficialiai) darbdavio – ar žurnalistas negavo ligos metu honoraro. Jei gavo – špygą, o ne išmokas.

Ši situacija aburdiška todėl, kad jei žurnalistas dirbo iki ligos, tik ligos metu jam buvo išmokėtas už praeityje nudirbtus darbus, jis yra baudžiamas – nemokama ligos išmoka.

Užklausus Sodros specialisto šuo klausimu, gavau iš tiesų labai skubų ir greitą atsakymą. Deja, neguodžiantį.

Esame gavę panašų klausimą, <...>. Trumpai atsakysiu – tu teisus, nes nedarbingumo metu negalima dirbti…reikia laikytis nustatytų nedarbingumo taisyklių, bet oficialiai atsakysime pirmadienį. Gero savaitgalio.

Štai ir situacija. tai reiškia, kad reikia gudrauti. Honorarą hgauti arba dar iki ligos, arba jau po. Bet tai jau peržengia sveiko proto ribą. O anskčiau tai vadinosi naktinė reforma.

Pridedu ir oficialų įstatymo aiškinima Sodros intreneto tinklapyje, kur pateikti atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus.

Kada nemokama ligos pašalpa laikinai nedarbingiems asmenims?

Ligos pašalpa nemokama, jeigu apdraustasis asmuo nedarbingumo ar šeimos nario slaugos laikotarpiu dirbo ar dėl ligos ar šeimos nario slaugos neprarado darbo pajamų arba elgėsi taip, kad jo veiksmai galėjo užtęsti laikinojo nedarbingumo ar šeimos nario slaugos trukmę (mokėsi, keliavo), ligos pašalpa už tą laikotarpį nemokama. Šiuos pažeidimus gali nustatyti Asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytojai, Sodros teritorinio skyriaus valstybės tarnautojai ar darbdavio sudaryta komisija.

Komentaras tik toks: Sodros skyrių darbuotojai turėtų vadovautis dar ir protingumo principu. Pajamų gavimo laikas dar nereiškia, kad jis tą pačią dieną ir dirbo. Galėjo dirbti ir anksčiau. Bet kam protingumo principas, kai reformos daromos neprotingos?

7 komentarai

    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Dar baisiau. Viena skolega Šiauliuose susirgo. Jo paprašė nuotraukos iš praeities darbų. Sutiko, davė. Jam pervedė honorarą. Ir ta suma iš karto su mažino išmoką.

      Atsakyti
  1. Inga Vertere

    Siulyciau nesinervuoti ir sulaukti oficialaus atsakymo. Labai idomu suzinoti, kaip traktuos.
    Ligos laikotarpiu imone gali ir normalu atlyginima ismoketi pagal algos mokejimo terminus, negi sakys, kad nepraradai pajamu?

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Neinervinu. Bet gavau iš Sodros kolegos atsakymą komentarą, kuris nenervina, o verčia susimąstyti apie tos įstaigos veiklos protingumą. Pažiūrėsime šiandien. dar negavau teksto.

      Atsakyti
    2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Štai ir sulaukiau šiandien atsakymo. Buvau teisus dėl briedo sistemos funkcionavimo. teks siūlyti keisti. Nes patys to nesusiprotėjo…

      Laba diena,

      Siunčiu Jums paaiškinimą dėl ligos pašalpų mokėjimo:

      Asmenys, pripažinti laikinai nedarbingais ir turintys nedarbingumo pažymėjimus, privalo laikytis elgesio taisyklių nedarbingumo metu.

      Nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisyklėse nustatyta, kad elgesio pažeidimais laikomi tie atvejai, kai asmuo, pripažintas laikinai nedarbingu, gydytojo paskirtu laiku neatvyksta pasitikrinti darbingumo, nesilaiko gydytojo nustatyto gydymo režimo, neatlieka paskirtų gydymo ar diagnostikos procedūrų, atvyksta pas gydytoją neblaivus, dirba, mokosi, keliauja ar elgiasi taip, kad jo veiksmai gali užtęsti laikinojo nedarbingumo trukmę. Jeigu asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis, yra pripažinti laikinai nedarbingais, bet laikinojo nedarbingumo metu dirba sutartyje numatytus darbus: rašo straipsnius, piešia, lipdo, koncertuoja, dalyvauja renginiuose ir kt., tai taip pat laikoma elgesio taisyklių pažeidimu nedarbingumo metu.

      Nustačius, kad asmuo laikinojo nedarbingumo metu pažeidinėjo elgesio taisykles, ligos pašalpa gali būti neskiriama arba jos mokėjimas nutraukiamas nuo pažeidimo padarymo dienos, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. Prieš priimdama sprendimą dėl ligos pašalpos skyrimo/neskyrimo, „Sodra“ atlieka asmens medicininių dokumentų patikrinimą, su gydytojais ir asmenims aiškinasi pažeidimų priežastis ir jų įtaką asmens laikinojo nedarbingumo trukmei.

      Pagarbiai
      Eglė Brunalaitė
      Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė
      Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Tel. (8 5) 263 6027 Faksas (8 5) 275 3497 El. paštas Egle.Brunalaite@sodra.lt

      Atsakyti
  2. Atgalinis pranešimas: Blogorama #595

    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Sodra, manau, gavo labai slaptą ir labai griežtą uždavinį – ieškoti tų, kuriems būtų galima nemokėti iš Sodros biudžeto. Tai vaikus auginančios motinos, ligoniaiai ir menininkai pirmeiji taitiklyje. O jei dar vaikus auginnati menininkė ar serganti menininkė pasitaikė – lupa nuo tokio iš karto.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *