Lietuva – ne Rusija. Bet…

pagal | 2009/05/27

www.lzs.lt skelbia, kad Teismo į darbą grąžintas Rusijos „Pirmojo kanalo“ žurnalistas Olegas Ptaškinas internetinio leidinio Gazeta.ru korespondentui pasakė, kad jo neįleidžia į telecentro „Ostankino“ pastatą.

Pasak O. Ptaškino, įėjimą saugantys milicininkai atėmė iš jo leidimą, pasakę, jog tai – telecentro vadovų įsakymas. Apsaugos darbuotojai pareiškė, kad tarnybinė instrukcija jiems svarbiau už teismo sprendimą. Programos „Učastok“ (rus. apylinkė, rajonas) vyriausiasis redaktorius Olegas Ptaškinas ir jo kolega Elchanas Mirzojevas iš darbo „Pirmajame kanale“ buvo atleisti kovo 2 dieną. Protestuodami prieš, jų nuomone, neteisėtą atleidimą, kovo 18 dieną jie užsibarikadavo „Ostankino“ patalpose, paskelbė bado streiką ir netgi pagrasino susideginti.

Žurnalistai pareiškė, kad iš pareigų jie buvo atleisti dar nesibaigus sutarčių terminams ir neišmokėjus kompensacijos. Išeiti iš patalpų jie sutiko pasikalbėję su televizijos techninio centro direktoriumi Michailu Šubinu.

Gegužės 18 dieną Maskvos Ostankino rajono teismas pripažino, kad O. Ptaškinas iš darbo buvo atleistas neteisėtai, ir telecentrą įpareigojo grąžinti jį į ankstesnes pareigas. E. Mirzojevo ieškinys teisme bus nagrinėjamas birželio 1 dieną.

Ši istorija mna užkliuvo tik todėl, kad visai neseniai, gegužės 8 dieną, Vilniaus apylinkės teismas pripažino, kad žurnalistė Jolanta Butkevičienė šių metų sausį iš televizijos TV3 buvo atleista neteisėtai. Priteisė jai ir piniginę kompensaciją. Bet į darbą negrąžino.

Gal ir gerai? Nes jei jau vyrams-žurnalistams Rusijoje sudėtinga per apsauginius ir vietines instrukcijas prasibrauti į savo darbo vietą, tai ką jau bekalbėti apie gležną moterį? Nors reikia pasakyti, kad labai norėtųsi panašaus precedento kaip Rusijoje ir mūsų šalyje – grįžta žurnalistas į eterį su anstoliu. Per kančias, bet pas savo žiūrovus. O kaip tuomet su televizijo vadovybe? O ją tauta, t.y. žiūrovai, pasiūlo mesti lauk. Keista būtų pabaiga? Bet teisinga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *