150 metų kalėjime – daug ar mažai? Žiūrint kam ir už ką

pagal | 2009/06/29

Naujienų agentūra BNS ir Delfi.lt skelbia, kad Volstrito sukčiui Bernardui Madoffui pirmadienį paskelbtas nuosprendis – 150 metų kalėjimo. Tai didžiausia įmanoma bausmė už finansines apgaules, kurios sužlugdė daugybę Holivudo aukštuomenės atstovų ir vidutinės klasės pensininkų.

Bausmė man atrodo net beprasmė, bet kai prisimeni, kas ir kaip nukentėjo, tuomet supranti, kad ir 150 metų neatpirks visos kaltės. Juk nukentėjo daugybė valstybinių mokyklų mokytojų, ūkininkų, mechanikų ir kitų viduriniosios klasės žmonių. Iki B.Madoffo arešto praeitų metų gruodį daugelis jų laimingai gyveno išėję į pensiją, o dabar sunkiai besuduria galą su galu.

Bandykime skaičiuoti matematiškai – jei būtų nukentėję vos 150 žmonių, kurie bent metus patirs nepatogumus, tai būtų vos „tas ant to”. O kas toliau? Jis net 150 metų nekentės.

Bet bepiga skaičiuoti JAV bausmes, kai Lietuvoje dėl teizsėsaugos ir įstatymų „neįgalumo” laimingi sau gyvena ir uspaskichai, ir zuokai, ir petrikai. Nekalbu apie „prichvatizatorius” tuos, kurie priglaudė valstybines įmones. Panašu, kad net juos visus kartu sudėjus 150 metų negausime. Tad ir galvoji, kad bent matematiškai JAV teisingumo turi daugiau.

3 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Beje, labai gaila, kad lietuvoje bausmių sistema apskritai daug metų neperžiūrėta. teorinės reformos įvyko, o praktiniai dalykai… Kad ir bausmės ir jų individualizavimas.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Jis milijardus surinko ir iš kitų. bet nukentėjo ir tūkstančiai pensininkų. gal tai bus pamoka ir mūsų sukurtai sistemai, kai atsirado tie fondai.

    Atsakyti
  3. Tomas

    Na, kiek suprantu – tai jis čia hedge fuodą 65 mlrd. dolerių valdė, o į tokius aukščiausos rizikos fondus tik turtingiausi investuoja, minimalūs įnašai būna kelių milijonių dolerių. Nelabai iš tūkstantėlio mokytojų surinksi 65 mlrd. žalių.. Be abejo, labai puikiai šitas jo ponzi parodo bankų sistemos absurdiškumą.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *