"Lietuvos rytas" susitaikė su velionio vyro privatumą gynusia moterimi

pagal | 2009/06/29

Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) pranešė, kad birželio 9 d. Europos Žmogaus Teisių Teismas, atsižvelgęs į Lietuvos Vyriausybės ir pareiškėjos Gražinos Grudzinskienės sudarytą taikų susitarimą, priėmė nutarimą išbraukti pareiškimą iš bylų sąrašo. Taikus susitarimas buvo sudarytas Teismui tarpininkaujant. Jo sąlygos buvo patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2009 m. balandžio 1 d..

Pareiškėja skundėsi (jos advokatė – Liudvika Meškauskaitė) dėl informacijos bei nuotraukų, susijusių su jos velionio vyro privačiu ir šeimos gyvenimu paviešinimo dienraštyje „Lietuvos rytas“, teigdama, kad minėta publikacija pažeidė jos ir jos velionio vyro teisę į privatų gyvenimą, įtvirtintą Konvencijos 8 straipsnyje. galim atik priminti, kad istorija prasidėjo 2001 metais, kuomet dienraštis išspausdino publikaciją „Kūno žaizdas moterys gydo naujo gyvenimo viltimi”.

Pagal šalių sudarytą taikų susitarimą, pagrįstą pagarba žmogaus teisėms, Vyriausybė įsipareigojo sumokėti pareiškėjai 7 tūkstančius eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti bei bylinėjimosi išlaidoms padengti. Taikaus susitarimo sudarymas reiškia, kad bylos nagrinėjimas yra baigtas.

Šis pavyzdys dar kartą įrodo, kad:
1. Bylinėtis su žiniasklaida sunku ir nepigu ir tokios bylos nagrinėjamos nelabai sparčiai;
2. Atkakliai siekiant savo teisių gynimo, galima pasiekti ir formalią pergalę jei ne Lietuvoje, tai už jos ribų;
3. Moralinė pergalė susijusi tik su paties jausmais – pinigai jų niekada nekompensuos.
4. Net ir galingąja vadinama Lietuvos spauda linkusi ieškoti taikaus susitarimo.

2 komentarai

  1. Dainius

    vis tiek man žiauriausia buvo, kai š…rytis komjaunimo tiesa išspausdino preišmirtinę krepšininko AtA T.Stumbrio nuotrauką. Tada supratau, kad rašliavistai Lietuvoj neturi jokio kodekso ir nuo tada spaudos nebeskaitau absoliučiai. O į minėto sienlaikraščio puslapį net internete nebeužsuku. Laiko susitaupo masė.

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Dainiau, tą nuotrauką pamenu labai gerai. Įdomu, kodėl Jono Vainausko gyvenimo akimirkos nebuvo niekada paviešintos. Ypač tos, kurios vertos spaudos dėmesio.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *