Kas sieja A. Zuoką ir V. Tomkų? Gyvenimas

pagal | 2009/07/27

Šeštadienį, liepos 25 d., dienraštis „Respublika” priede „Julius” skaitytojams priminė, kad per dvidešimtmetį šiame laikraštyje įvairias pareigas turėjo būrys šiuo metu garsių žmonių. Taip pat ir politikų. Paminėti ir R. Paksas, ir Č. Juršėnas, ir A. Zuokas.

Smagūs ir įdomūs pasakojimai, įspūdingos gyvenimo detalės. Ypač svarbios jos ir žurnalistikos istorijai. O svarbiausia, kad dar kartą supranti, koks margas ir nenuspėjams tas gyvenimas.

Štai savo prisiminimais besidalinantis A. Zuokas ne tik primena, kad dar būdamas studentas šį bei tą rašė minėtam laikraščiui. 1990 metų rudenį sugalvojęs išvykti į Iraką ir paragauti karo korespondento duonos, A. Zuokas apsilankė pas „Respublikos” leidėją V. Tomkų. Ir gavo iš jo pinigų kelionei. Todėl vėliau siuntė savo straipsnius dienraščiui. A. Zuokas gavo ir dienraščio pažymėjimą.

Tai buvo 1990 metų rudenį. O štai 1999 metais tą patį pažymėjimą A. Zuokas grąžino redakcijai. Kaip dovaną. Net įrėmintą.

Graži istorija. Bet gyvenimas nestovi vietoje.

Štai jau 2004 metų vasario mėnesį viešai paskelbtas Vilniaus mero Artūro Zuoko kreipimąsis į teisėsaugos institucijas, kad būtų ištirta laikraščio “Respublika” savininko veikla. Tuomet sostinės meras viešai prabilo apie įtarimus, kad “Respublikos” vyriausiasis redaktorius Vitas Tomkus iš privačių bendrovių reikalauja kyšio ir užsiima turto prievartavimu.

A. Zuokas kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jo teigimu, penkių bendrovių atstovai sutiko patvirtinti, kad minėto dienraščio savininkas užsiima neteisėta veikla. “Respublikos” vadovai tuomet šaipėsi iš tokio akibrokšto. Besidomintys šia istorija gali pakelti 2004 metų vasario mėnesio laikraščius.

O štai 2009 metų liepą ir vėl draugiškai kalbasi dienraščio korespondentas su A. Zuoku. Kas pasikeitė? Gal ir nieko. Gal tik toks jau yra tų politikų ir leidėjų bendras gyvenimas – šiandien jie priešai, rytoj – draugai. Poryt ir vėl kariauja.

Nieko asmeniška, tik… Gyvenimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *