Nepaprasti A. Lukašenkos nuotykiai Lietuvoje

pagal | 2009/09/09

Spauda jau garsiai paskelbė, kad rugsėjo 16 dieną Lietuvoje viešės kaimyninės Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Manau, kad tai bene svarbiausias šių metų politinis įvykis, susijęs su Lietuvos užsienio politika. Juolab, kad ne vienerius metus sakoma, jog „Baltarusija: probleminis ES kaimynas”. Tai reiškia, kad ta problema yra arčiausiai mūsų.

Šis vizitas jau dabar tampa didelių diskusijų objektu. Visų pirma, dėl paties fakto vertinimo. Visi žinome, kad Baltarusija reikalinga Lietuvos verslui. Žodžiu, galime uždirbti iš santykių su ja. Bet tuo pačiu šita šalis turi labai rimtų problemų su žmogaus teisėmis, paprastai kalbant, kitaminčiai šioje šalyje persekiojami, baudžiami, griaunami ir jau yra sugriauti daugybės žmonių likimai. Ar mes galime gerbti tokią politiką ir jos vykdytojus, net pačio aukščiausio rango šios šalies vadovus(ą)? Žinoma, kad – ne.

Todėl A. Lukašenkos vizitas – tai bandymas ant svarstyklių lėkštelių padėti pinigus ir žmogaus teises. Ir tuo pačiu pasakyti, kas yra didesnė vertybė mums. Jei reikėtų tik pasakyti, būtų maža problema. Visi galėtume pasakyti, kad už pinigus žmogaus teisės neparduodamos. Bet ar mes (lietuviai, jų politikai) galime taip kalbėti, jei laukiame kaimyninės valstybės vadovo? Matyt, kad taip elgtis būtų netaktiška. Ypač po to, kai dar šią vasarą Lietuvos URM paskelbė, kad „Lietuva pasisako už ES ir Baltarusijos dialogą dėl laisvesnio prekių, kapitalo ir žmonių judėjimo”.

Tačiau sverdami ant svarstyklių vertybes turime ir pagalvoti apie kitą dalyką. Jei mums atrodo nepriimtina kaimyninės valstybės oficiali politika žmogaus teisių klausimais, kaip mes galime padėti tiems žmonėms, kuriems yra sunku? Ar galime nuversti jų vadovus. Ne. Ar galime kitaip kištis į jų vidaus politiką? Irgi ne.

Beje, galima prisiminti, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas Baltarusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Martynovo kvietimu rugpjūčio 24-25 dienomis lankėsi Baltarusijos regionuose. Tada abu ministrai ir vietos valdžios atstovai aptarė dvišalių santykių aktyvinimo klausimus, bendradarbiavimą kultūros, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldo išsaugojimo, bendrų akademinių projektų, turizmo, verslo ir žmonių ryšių srityse. Man ypač įstrigo LDK paveldo išsaugojimo sritis. Juk ir LDK istorija kol kas abiejų šalių suprantama nevienodai.

O ar apskritai bendrauti turime su jais, su baltarusiais? Su jų valdžia ir paprastais žmonėmis? Ar galime kviestis į svečius žmogų, kurio šeimoje (šalyje) yra problemų ir dėl kurių yra kaltas tas žmogus? Žinoma. Juk negalime dėl vieno ar kelių žmonių netinkamo elgesio bausti ir visus kitus. Juolab, kad gyvenimas keičiasi. Bent jau žmonės nėra amžinai gyvenantys. O valstybės gyvuoja ilgai. Todėl turime galvoti ne tik apie personalijas, bet ir apie valstybes.

Tiesa, iki šiol man (ir mums visiems) lieka neatsakytas vienas labai svarbus klausimas. Jį pateikė Lietuvos užsienio reikalų minsitras viešėdamas rugpjūtį Baltarusijoje. Jis kalbėdamas su Baltarusijos užsienio reikalų ministru S.Martynovu, pažymėjo, kad „ES yra pasirengusi žengti toliau plėtojant ES ir Baltarusijos dialogą, jei Baltarusija demonstruos tokio dialogo siekį – konkrečiais veiksmais įrodys kurianti pilietinę visuomenę ir gerbianti demokratinius principus”.

Įdomu, kada galima sulaukti „konkrečių” A. Lukašenkos veiksmų kuriant pilietinę visuomenę? Gal po apsilankymo Lietuvoje?

7 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Fakstrote, geriau nelygink Lietuvos ir baltarusijos. Ten su žmogaus teismės yra žymiai blogiau. Todėl negarbink sverimų dievų, kol neteko gyventi jo šešėlyje.

    Atsakyti
  2. fakstrotas

    aš gerbiu LUKOŠENKĄ ,pas jį tvarka. O pas mus politikai- žulikai tik milijonus dalijasi, rūmus statosi, o paskutinį kąsnį iš pensininkų atima.
    Apie žmogaus teises, tai visai jų neturime.

    Atsakyti
  3. Megejas

    Simas :
    Idomu kada ES ir Lietuva suspejo atsaukti nutarima, kad Lukasenka ir kiti 30 baltarusijos pilieciai yra persona non grata visoje ES erdveje pius Norvegija?

    Gal ant sienos pasieniečiai primins? 🙂

    Atsakyti
  4. Simas

    Idomu kada ES ir Lietuva suspejo atsaukti nutarima, kad Lukasenka ir kiti 30 baltarusijos pilieciai yra persona non grata visoje ES erdveje pius Norvegija?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *