Ar nevyriausybinių organizacijų balsas pakankamai girdimas viešoje erdvėje?

pagal | 2009/11/02

Šį antradienį (lapkričio 3 d.) 10.10 val. Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ diskutuosime apie nevyriausybinių organizacijų galimybes efektyviai ginti visuomenės interesus viešoje erdvėje.

Lietuvoje veikia tūkstančiai nevyriausybinių organizacijų. Pagrindinis nevyriausybinių organizacijų tikslas – viešųjų interesų tenkinimas ir visuomenės gerovė. Jos rūpinasi ekonomika, žmogaus teisėmis, visuomenės sveikata, pilietinių teisių gynyba, tautinėmis mažumomis, kultūros palikimu ir daugybe kitų reikalų. Vakarų Europoje stebima tendencija, kad valstybė kuo mažiau kištųsi ir tuo pačiu skatintų nevyriausybinių organizacijų organizuojamą paslaugų teikimą. Teigiama, kad nevyriausybinių organizacijų veiklos plėtrai Lietuvoje trukdo valstybinio nevyriausybinių organizacijų rėmimo nebuvimas, nevyriausybinių organizacijų tarpusavio konkurencija, netobula teisinė bazė bei nevyriausybinių organizacijų nepripažinimas visuomenėje. Kaip žinia, norint efektyviai dirbti savo darbą šiandien neišvengiamai reikalingas ir viešumas bei visuomenės parama.

Tačiau iš tūkstančių nevyriausybinių organizacijų šiandien viešojoje erdvėje galime girdėti ir matyti geriausiu atveju keletą dešimčių, kurios lyg ir efektyviai dirba savo darbą. O kodėl beveik negirdėti kitų organizacijų? Ar jiems užkertamas kelias į viešumą? Kas trukdo jiems pasiekti visuomenės akis ir ausis?

Todėl ir keliame klausimą, ar nevyriausybinėms organizacijoms šiandien pakanka galimybių reikštis veišoje erdvėje ir taip skatinti visuomenės pilietiškumą?

Diskusijoje dalyvauja dr. Aurelijus Veryga, VšĮ „NVO Teisės institutas“ direktorė Vaida Pilibavičiūtė, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *