Lietuviškos pensijos ir Sodra – socialinis teisingumas ar…

pagal | 2009/12/29

Valstybės kontrolė nustatė, kad valstybinio socialinio draudimo išmokų dydžiai mažai tepriklauso nuo sumokėtų valstybinio socialinio draudimo įmokų. Pavyzdžiui, 800 Lt atlyginimą gaudavusio asmens pensija šiuo metu yra 500 Lt, o tris kartus didesnį atlyginimą gaudavusio asmens pensija yra tik 709 Lt.

Kaip pažymi auditoriai, jei „Sodros“ lėšos praėjusiais metais būtų naudotos tik išmokoms, kuriomis kompensuojamos prarastos darbo pajamos, būtų sutaupyta daugiau kaip pusė milijardo litų.

Ir kokie gali būti komentarai? Manau, kad geriausiai būtų apsieiti be komentarų. Bet…

Juk tai yra valstybės sukurta sistema, kuri skatina socialinį neteisingumą. Jei vien dėl to, kad iš Sodros mokami pinigai ne vien išmokoms, o dar visokiems „velniams”, tai dėl to buvo iššvaistyta beveik pusė milijardo litų. Kažkam dėl to labai gera buvo. Bet juk tuos pinigėlius sunešė dirbantys žmonės. ir taip elgtis politikams, priiminėjantimes tokius pinigų švaistymus įteisinančius įstatymus, ne tik nepridera. Mano nuomone, tai – nusikalstama.

Todėl ir prisimeniau būtent dabar pažįstamo nepaliečio kalbas apie tai, kad Lietuvoje jam kelia susižavėjimą savo dosnumu (bet yra visiškai nesuprantama galvojant logiškai) Sodros sistema. Nepale Sodros nėra ir niekas nieko nemoka. Jei nori, past drauskis ir mokėk už savo sveikatso draudimą, kaupk lėšas senatvei ir pan. Bet… Kiekviena šeima laiko savo pareiga pasirūpinti vaikais ir seneliais. Taip ir yra skatinamas gimstamumas, nes jei neturėsi vaikų ir jais nepasirūpinsi, tai senatvėje nebus kam rūpintis tavimi. Todėl šioje vos du kartus savo teritorija už Lietuvą didesnėje šalyje gyvena apie 29 milijonus žmonių. Ir jiems nereikia dirbtinai skatinti gimstatumo.

O Lietuvoje mes kažkodėl mokame už vaikų gimdymą. Mokame ir tiems, kurie nedirba už minimalią algą ir net nenori dirbti, nes pašalpa ir kompensacijos yra didesnės už algą. Gaila. Ir liūdna.

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Jautė daug ką ir skaičiavo kai kas. Bet dauguma žmonių tikėjo kažkokiu teisingumu. Pvz., daug kas sakė, kad teisinga mokėti didesnes pensijas, nes užsidirbo jas. Bet kai žinai, kad niekas nieko neužsidirbo, nes sistema veikia taip, jog išmokama pagal tai, kas surinkta ir kokia tuo metu politinė valia – tuomet apima liūdesys.

    Atsakyti
  2. just

    Kažkaip galvojau kad visais laikais visi šitą tiesą žinojo.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *