Tikras jaunimo solidarumas: Vilniaus valdžios skirtas lėšas padovanoja kiemsargiams

pagal | 2010/01/04
Tolerantiškas jaunimas netoleruoja blogų valdžios sprendimų

Tolerantiškas jaunimas netoleruoja blogų valdžios sprendimų

Taip dažnai raginame vieni kitus būti solidariais. Ir pilietiškais. Tačiau taip retai randame tokių pavyzdžių, kai ekonominio sunkmečio metu valdžios skirstomi pinigai ne sukiršintų žmones, o netgi paskatintų nors vieną kilnų pilietinį poelgį.

Šiandien būtent tokią žinią gavau. Iš Artūro Rudomanskio vadovaujamos Tolerantiško jaunimo asociacijos.

Ši organziacija, reaguodama į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, kad Vilniaus miesto savivaldybė prėjusiųjų metų gruodžio 21 dieną paskirstė pinigus konkursą laimėjusiems projektams (prieš pat šventes atrodo labai džiugi žinia), informuoja, kad atsisako skirtų lėšų ir ragina šias lėšas skirti Vilniaus kiemsargių atlyginimams išmokėti. Paramos suma šiai organizacijai – 6400 litų. Anot A. Rudomanskio, nors ši suma būtų labai pravertusi ir sustiprinusi organziaciją, bet tokia pati suma – tai maždaug 15 kiemsargių mėnesinis atlygis… Viso jaunimo organizacijoms buvo paskirstyta 90000 litų.

Asociacijos nuomone, lėšų skyrimas projektams, likus kelioms dienoms iki termino, kuomet jie turi būti pabaigti, nesudaro galimybės įgyvendinti projektus: per tokį trumpą laiką neįmanoma įvykdyti netgi projektų įgyvendinimui reikalingų viešųjų pirkimų nepažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo.

Viešųjų pirkimų įstatyme nurodoma, kad organizuojant viešuosius pirkimus yra nustatomas ne trumpesnis nei 10 dienų terminas vien tiekėjų paraiškų pateikimui, todėl Vilniaus savivaldybės skiriamos lėšos jaunimo organizacijų projektams 2009 metais iš principo negali būti panaudotos laikantis įstatymo reikalavimų.

Atsižvelgiant į tai, kad konkursas teikti projektus skelbtas metų pradžioje ir numatytos veiklos turi būti įgyvendintos iki 2009 metų gruodžio 31 dienos, tariama parama jaunimo organizacijoms laikytina tik fiktyviu nepanaudotų savivaldybės tikslinių lėšų likučio paskirstymu baigiantis metams.

Pasak tolerantiškojo jaunimo pranešimo spaudai,

„toks Vilniaus savivaldybės elgesys, kai finansavimas skiriamas iš esmės pasibaigus projektų įgyvendinimo terminams, rodo ne tik nepagarbą konkursą laimėjusioms jaunimo organizacijoms, bet ir skatina jas pažeisti įstatymus – vykdyti fiktyvius viešuosius pirkimus nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų”.

Teigiama, kad tokia praktika Tolerantiško jaunimo asociacijai yra nepriimtina. Jai kyla pagrįstas klausimas, ar lėšas Vilniaus savivaldybė apskritai naudoja pagal paskirtį ir laikantis įstatymų?

Atsižvelgdama į tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė nesugeba planuoti ir laiku paskirstyti lėšų, Tolerantiško jaunimo asociacija ragina Vilniaus savivaldybę iš asociacijai skirtų lėšų išmokėti iki šiol neišmokėtus atlyginimus kiemsargiams ir ragina kitas jaunimo organizacijas, gavusias tokią Vilniaus miesto savivaldybės paramą, pasekti Tolerantiško jaunimo asociacijos pavyzdžiu.

O man ne tik įdomu, kiek kitų jaunimo organizacijų paseks savo bendraminčių ir bendraamžių pėdomis. Žymiai įdomiau bus pamatyti tuos projektus,kuriuos kažkas sugebės įgyvendnti per 10 dienų ir nepažeisti įstatymų. O jei pažeis, tai iš to kas bus?

8 komentarai

  1. m

    Dainiau, pritariu visiškai – aš ir nesuprantu kartais, kodėl visokiems šlamštams pinigai leidžiami. Bet ką jau darysi. Pasidžiaukim nors tuo, ką gaunam.
    O dėl „jaunimas parodė, kad jiems vertybės ir principai svarbiau už keletą tūkstančių” – paprieštarausiu švelniai 🙂 Manau, kad būtent minima organizacija tiesiog neturėjo kur panaudoti ir dėti tų pinigų. Todėl pasidarė sau puikią, kilnią reklamą. Kadangi pats priklausau vienai jaunimo organizacijai, galiu patikinti – jei tik turėtų kur pinigus panaudoti – tikrai panaudotų. Nes, manau, jie ir patys gerai supranta, kad jų grąžinti pinigai keliaus niekur kitur, o atgal į ES biudžetą. O kiemsargiai ir toliau badaudami gyvens.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    M. sutinku, kad ES pinigų neva negalima atiduoti tiems, kam jie neskirti. Bet, kita vertus, ES pinigai – tai mūsų visų pinigai. Ir aš asmeniškai abejoju dėl kai kurių prioritetų, kuriems leidžiami milijardai. Taip pat nepritariu tam, kad yra visai užmirštų sričių. Bet kuriuo atveju, jaunimas parodė, kad jiems vertybės ir principai svarbiau už keletą tūkstančių. Tai džiugina. Ir jei taip elgtųsi visos organizacijos, būtų daug geriau 🙂

    Atsakyti
  3. m

    Europos sąjūzo skirtų pinigų jaunimui negalima taip imti ir atiduoti kiemsargiams. Kad ir kaip norėtųsi. Man tai kvepia pigia reklama, nors tikslas visai ir kilnus.
    O savivaldybė… Ne pirmą kartą su jaunimu tokius šposus daro, ir ne pirmą kartą jaunimo organizacijos „pažeidinėja įstatymus”.

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Rimante, manau, kad viskas vyko paprastai. Tuos pinigus laikė iki paskutinio momentio, niekur kitur geriau nesurado kur padėti, tada jau numetė jaunimui – imkite, gyvenkite ir kažką darykite. Juk akivaizdu, kad ir pati savivaldybė supranta, jog tinkamai panaudoti pinigų nebegalima. Ir laiko kažką nuveikti už tuos pinigus nėra. Nebent tik „įsisavinti”. Todėl man ir patiko jaunimo atsakymas – tokiomis sąlygomis pinigų neimsime ir kitiems siūlome to nedaryti. Kiek suprantu, kai kas sutiko. Pažiūrėsime.

    Atsakyti
  5. Rimante Sakadolskyte

    Geras pavyzdys jaunimo organizacijos, bet istiesu idomiau tai, kaip tuos projektus igyvendins kiti, kurie pasieme skirtas lesas.

    Labai suprantu, kad jaunimui verkiant reikalinga, kad ir si menka parama, veikloms igyvendinti. Bet ar del to jie pasirenge ir istatymus pazeisti.

    Gal pavelavus skirti pinigus savivaldybe galejo bent jau pagalvoti kaip padaryti, kad pratesti terminus, kad nepazeidineti istatymu…

    Atsakyti
  6. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Manau, kad kiemsargiams tų pinigų nematyti. Tie, kas buhalteriškai skirsto pinigus, niekuomet neusprasti tokio jaunimo žingsnio. Bet jaunimas tik pasakė savo vertybes. Kurių, kaip atrodo, labai trūkista kai kuriose valdžios įstaigose.Labai gerai, kad jaunimas pradeda nuo savęs.

    Atsakyti
  7. Aušra Juškaitytė

    su projektų finansavimais visada taip buvo- nieko naujo. Visada pavėluotai būdavo gunamos lėšos ir be krizės. Kaip daro tokius projektus manau žinai puikiai- skolon. Kai žinai, kad pinigai paskirti ir juos gausi kažkada- skoliniesi iš įstaigos kurioje projektas bus įgyvendintas- paskui būna lėšų- skolos grąžinimas.
    Tokie dalygai labiausia liečia tuos( vėlavimas) kurie vykdo suaugusiųjų mokymą, žmogiškieji ištekliai ir etc.
    O tai, kad skiria kiemsargių algoms šmokėti- tai gražu , bet ar teisiška?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *