"Pinigų karta" kalba apie vertybes. Pinigai – ne svarbiausia

pagal | 2010/01/13

Prisipažinsiu, kad su dideliu nekantrumu laukiau seno/naujo Lietuvos televizijos projekto – laidos „Pinigų karta”. Nuo šiol antradienio vakarais turėsiu galimybę bent šį tą verto pažiūrėti per televizorių – LTV eteryje apie pinigus ir naująją pinigų kartą galėsiu ne tik išgirsti įdomių dalykų, bet ir kai ką pamatyti.

Turiu prisipažinti ir dar vieną dalyką – dažniausiai esu labai kritiškai nusiteikęs daugumos televizijos žurnalistų atžvilgiu. Lietuvoje ypač jaučiamas idėjų ir kūtybiškumo stygius. Atvirai kalbant, dažniausiai tai yra tiesiog tinginystė. Vien verkšlenimas, kad trūksta pinigų, manęs neįtikina. Kartais net keista, kad maža Lietuvos ryto televizija sugeba perspjauti savo darbu vadinamąsias didžiąsias televizijas.

Todėl kai pamačiau „Pinigų kartos” anonsą televizijos eteryje, sukirbeno viltis, kad net ekonominiu sunkmečiu gali atsirasti/sugrįžti ir geresni laikai Lietuvos televizijoje. Mano nuomone, anksčiau rodyta „Pinigų karta” buvo viena geriausių Lietuvos televizijos laidų. Aš dažnai lyginu dvi laidas, kurių kūrėjai demonstravo tikrąsias kūrybiškumo galimybes ir visišką kūrėjo fiasko. Štai LTV eteryje dar pernai buvo tokia laida „Trys milijonai”. Nežinau kodėl, bet laidos kūrėjai sugebėjo iš tokios dėkingos temos kaip sportas padaryti tokį neįdomų žiūrovui reginį. Taip blogai dirbti dar reikai pasistengti. Juk sportas – tai veiksmas. O televizijai reikia veiksmo. Tačiau „Trys milijonai” tapo bloga ir nyki pokalbių laida.

Laida „Pinigų karta”, kuri skirta pinigams (visiškai nykiam ir negyvam materialiam daiktui) sugebėdavo surasti veiksmo visame kame. Su malonumu prisimenu Domo Burkausko „realybės šou” šioje laidoje, kai kolega pabandė vieną mėnesį išgyventi už minimalią algą ir tai kūrybiškai parodė televizijos eteryje. Paprasta ir tuo pačiu genialu (genialu, kai lygini su kitomis Lietuvos televizijų laidomis).

Visgi šį kartą norėjau pakalbėti ne apie praeitį. Štai vakarykštė laida „Pinigų karta” mums dar kartą ne tik priminė ekonominę krizę, bet ir ant svartyklių lėkštelių leido sudėti vienoje pusėje litus, kitoje – vertybes, kurias gali nusipirkti ir kurių negali nusipirkti už tuos pinigus. Ko žmonės ieško politikoje ir žiniasklaidoje? Jie dažniausiai ieško paprastų atsakymų į sudėtingus klausimus. Todėl laidos kūrėjai labai aiškiai įvardino šou verslo žvaigždių ir žvaigždučių honorarų dydžius iki krizės ir jos metu. Ne mažiau aiškiai papasakojo apie elektros energijos kainos dedamąsias dalis ir tos energijos tiekimo ypatumus.

Visgi labiausiai mane (maloniai) nustebino pirmoji sugrįžusios „Pinigų kartos” laida dėl to, kad kalbėdami apie pinigusjos rengėjai nepamiršo sausio 13-osios ir laisvos Lietuvos istorijos. Pokalbis studijoje su verslininku R. Dargiu ir žurnalistu A. Raču, manau, dar kartą žiūrovams aiškiai įvardino tikrąsias vertybes. Ir tai tikrai nėra pinigai. ir tai nėra kitos materialios vertybės, buities kokybė. Visa tai neturi prasmės, jei neturi pamatinės laisvės – naudotis tuo, ką pats sukuri. Ir gerai, kad buvo kritiškas pokalbis apie mus pačius. Nes būtent už tokią Lietuvą, anot A. Račo, kovojome. O jei ko neturime, tai galime kaltinti tik patys save. ir visada galime keistis ir pradėti dirbti. Pradėti gyventi savo galva niekada ne vėlu. Gal tokia ir turi būti naujoji pinigų karta? Laikas parodys.

1 komentaras

  1. Opinion

    Tapinas pralose visus pinigus pokeryje tai tenka grizti i maziau pelningesni verlsa.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *