"Neatidėliotini veiksmai" pagal Premjerą A. Kubilių – veiksmus galima ir atidėti

pagal | 2010/02/01

Šiandien Vyriausybė išplatino pranešimą spaudai, kuriuo kvailesniems žurnalistams priminė apie Premjero Andriaus Kubiliaus nuolatinį rūpestį bedarbyste. Tačiau pasiūlymai spręsti šią problemą – ne tik pavėluoti, bet dar ir be šviesos tunelio gale.

Štai kaip gražiai Vyriausybės spaudos tarnyba kartoja seniai visiems žinomą tiesą savo pranešimą spaudai „Kovai su nedarbu – neatidėliotini veiksmai” (man toks pavadinimas šiek tiek primena sovietmečio lozungus):

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius ne kartą yra pabrėžęs, kad šiais metais pats svarbiausias Vyriausybės uždavinys – nedarbo mažinimas.

Na jei jau Premjeras ne kartą tai pabrėžė, tai kažkaip nutariau prisiminti, kur apie tai skaičiau ar girdėjau pirmą kartą. Štai jau prieš kiek daugiau nei metus iš tiesų Premjeras prognozavo augsiantį nedarbą ir problemas. Apie tai kalbėjo ir radijo laidose, rašė apie tai ir įvairūs portalai.

Todėl kyla klausimas, kodėl tik dabar „įgyvendinant Nacionalinio susitarimo idėjas ir sausio 15 dieną įvykusio Darbo forumo išvadas”, Premjeras patvirtino tris darbo grupes dėl trijų problemų:

1. darbo vietų kūrimas ir išsaugojimas per ekonomikos ir verslumo skatinimo programas;
2. darbo santykių tobulinimo, darbo demokratijos stiprinimo priemonės;
3. bedarbių rėmimo sistemos ir darbo biržų veiklos pertvarka.

Beje, tos darbo grupes savo konkrečius pasiūlymus turės pateikti per 2 mėnesius.

Šiaip jau gal ir nieko tokio, kad pagaliau ruošiamasi dirbti ir ieškoti būdų bedarbystei pažaboti. Tiesa, prieš tai dar darbo grupė bent dvejus mėnesius dirbs. Tai reiškia, kad pasiūlymų sulauksime (geriausiu atveju ir tik jei darbo grupės juos apskritai pateiks „konkrečius”) kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje. Tada, matyt, prasidės svarstymai, diskusijos dėl tų priemonių, jų efektyvumo. Reikės svarstyti, kokius įstatymus reikia parengti, ką keisti ar tobulinti.

Taip dirbant, žiūrėk, ir vasara ateis. Tada gal atsiras ir kiek daugiau sezoninių darbų. O ir šildymo sezonas baigsis. Tie, kas išgyvens, gal jau iki rudens nenumirs? Juk bus grybai, uogos, žuvys ežeruose.

Gal ir negražu taip sakyti, bet tos vadinamos „neatidėliotinos priemonės” – tai tik būdas atidėti problemos sprendimą bent keliems mėnesiams. Kodėl taip daroma? Gal paprasčiausiai nežinoma, ką reikia daryti? Bet jei jau nežinoma (reikia dar papildomų darbo grupių), tai gal galima konstatuoti vieną faktą – ši Vyriausybė nežino kaip ir nemoka stabdyti augančio nedarbo. Nes praėjusią savaitę ir vėl atsirado 6,6 tūkstančio naujų bedarbių Lietuvoje.

Sėkmės Vyriausybei darbuose!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *