Kokios vertybės dominuoja šiandieninėje žiniasklaidoje?

pagal | 2010/03/09

Šiandien (kovo 9 d.) 10.05 val. Žinių radijo laidoje „Žiniasklaidos anatomija“ diskutuosime apie šiandienines žiniasklaidos verslo ir žurnalistikos vertybes ir jų devalvaciją.

Dar 1996 metais bendrame žurnalistų ir leidėjų susirinkime buvo sutarta, jog visi susirinkusieji labai aiškiai suvokia visuomenės informavimo priemonių vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje bei atsakomybę už savo darbą. Tada buvo teigiama, kad didžiausias visuomenės informavimo priemonės turtas – pasitikėjimas ja.

Dauguma žurnalistų ir leidėjų tada tikino suprantantys, kad tokio pasitikėjimo pagrindas yra nepriklausomumas, teisingumas, nešališkumas. Viešai deklaruotas ir suvokimas, kad pagarba tiesai ir visuomenės teisei į tiesą yra svarbiausioji žurnalisto pareiga. Siekdami stiprinti žurnalisto profesijos prestižą, tada žurnalistai ir leidėjai atsiribojo nuo tų viešosios informacijos rengėjų, kurie toleruoja nesąžiningą žurnalistiką ar negarbingos konkurencijos principus.

Nepraėjo ir geras dešimtmetis, kai imta jau atvirai dvejoti šių vertybių gyvybingumu. Tačiau ekonominė krizė privertė visus vėl prabilti apie tikrąsias vertybes. Todėl „Žiniasklaidos anatomijoje“ klausiame, kokios vertybės dominuoja šiandieninėje žiniasklaidoje?

Pokalbyje dalyvauja tinklaraštininkas Gintaras Gimžauskas, laisvasis žurnalistas Mantas Stankevičius ir buvęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Rimgaudas Eilunavičius.

6 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Apuoks, čia ateina kiekvienas, kuris nori pabendrauti su manimi ir tais, kurie apskritai čia prisijungę 🙂 Tikiuosi, tu irgi. Todėl nebūtina būti tik žurnalistu, kad dalyvautum diskusijoje. Ar sutinki?

    Atsakyti
  2. apuoks

    Jėzusmarija, ar tai čia diskutuoja žurnalistai? Ar bent vienas jų yra ką nors žurnalistikoje nuveikęs?

    Atsakyti
  3. sigitas

    citata” tada žurnalistai ir leidėjai atsiribojo nuo tų viešosios informacijos rengėjų, kurie toleruoja nesąžiningą žurnalistiką ar negarbingos konkurencijos principus” . Šiandien tai linksmai skamba. Šiandien tiesiog nebebūtų kam atsiriboti. Iš visų civilizuotos žiniasklaidos deklaruojamų principų beliko vienitelis – „savireguliacija” , tipo – chebra , nesikiškit į mūsų žurnalistinius reikalus ir nemokykit gyventi, mes čia jau kaip nors patys pasireguliuosime (finansus).

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *