Kodėl vardų rašymas Lietuvoje tik lietuvių kalba kelia aistras? Tokia jau ta politika

pagal | 2010/04/09

Saugokimės beraščių VIP'ų: politikų ir žiniasklaidos

Vakar Seimas atmetė Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus pateiktą Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą , kuriuo buvo siūloma sudaryti galimybę dokumentuose vardus ir pavardes rašyti ne tik lietuviškais, bet ir lotyniško pagrindo rašmenimis.

Panašu, kad problema teisiškai galėtų būti jau ir išspręsta. Manau, kad ji jau buvo išspręsta. Juk Lietuvos Konstitucinis Teismas dar 2009 metų lapkričio 6 dienos sprendime nurodo, jog

„atsižvelgiant į tai, kad Respublikos piliečio pasas yra oficialus dokumentas, patvirtinantis asmens ir valstybės nuolatinį teisinį ryšį, t.y. asmens pilietybę, kad pilietybės santykiai yra viešojo valstybės gyvenimo sritis, asmens vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba. Kitaip būtų paneigtas konstitucinis valstybinės kalbos statusas“.

Tai negi mes norime paneigti savo pačių Konstitucijos principus? Vardan ko? Vardan kažkieno intereso? O koks tas interesas ir kuo jis toks svarbus, kad turime laužyti savo tautos valią mylėti, gerbti ir puoselėti savo kalbą savo šalyje? Bet kai kurie politikai nurimti aistroms tikrai neleis. Nes jie dažnai gina kažkieno siaurą interesą. Ir gal net pamiršta, kad Aukščiausiosios Tarybos nutarimo normos, nustatančios, jog asmens vardas ir pavardė Lietuvos Respublikos piliečio pase rašomi lietuviškais rašmenimis ir pagal tarimą, ir tai yra taikoma visiems be išimties piliečiams nepriklausomai nuo jų tautybės ir kitų požymių.

Tiesa, galima suprastui dar viena interesą. Pastaraisiais metais daugėja Lietuvos piliečių, sudarančių santuoką su kitų valstybių piliečiais ir pasirinkusių jų pavardes. Yra lyg ir techninė problema dėl tokiose santuokose gimstančių vaikų pavardžių. Vyriausybė tikina, kad atsisakymas suteikti Lietuvos piliečiui nepakeistą jo sutuoktinio pavardę ar kurio nors iš tėvų pavardę vaikui pažeidžia teisę į bendrą šeimos pavardę. Tokią teisę aš suprantu. Bet ar galime teigti, kad vienos ar net ir kelių šimtų šeimų nors turėti įmantresnę nelietuvišką pavardę yra svarbesnis už lietuvių kalbą? Kalbą, kurią mūsų protėviai gynė, dėl jos kraują liejo, knygnešiai gyvybe rizikavo? O dabar dėl sotesnio gyvenimo ar savo meilės reikalų nori kas nors priversti visą tautą priversti atsisakyti savo kalbos normų?

Bet jei jau kai kuriems politikams labai norisi pertvarkyti lietuvių kalbą tai yra labai paprastas būdas – pasiūlyti referendumu keisti Konstituciją. Ir jei tauta pasakys TAIP, tuomet taip ir bus. Jei žmonės pasakys NE, tai ir reiškia NE.

O jei visai atvirai, tai iki šiol buvau linkės žymiai pozityviau žiūrėti į panašaus turinio liberalumą peršančius valdžios pasiūlymus. Tiksliau – Vyriausybės pasiūlymus. Bet kai atidžiai perskaičiau Vyriausybės parengtą aiškinamąją raštą dėl galimybės ne vien lietuviškus rašmenis naudoti vardams ir pavardėms, supratau labai papratsą dalyką – tokiso nuostatos stumiamos ir brukamos bet kokia kaina ir bandant nusispjauti į visuomenės nuomonę. Net atvirai meluojant. Štai paskaitykite, ką Vyriausybė rašo savo teikime apie galimas neigiamas priimtų įstatymų pasekmes ir kokių priemonių reikėtų imtis, kad tokių pasekmių būtų išvengta:

„Neigiamų pasekmių nenumatoma.”

Na jei jie Vyriausybėje nemato, tai galiu palinkėti tik viena – atidžiau apsidairykite ir pamatysite.

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Tai taip ir reikia siūlyti. Žinau, kad tokie pirminiai pasiūlymai ir buvo. Ir Konstitucija, ir teismas tai leidžia. Bet to, sakoma, nepakanka.

    Todėl ir užvirė košė. Todėl ir manau, jog yra brukama iš Vyriausybės keista nuostats, nes politinė valdžia seniai prižadėjo tą kažkaip padaryti. O politiniai pažadai ir tampa mūsų visų problema. Seniai taip buvo galima padaryti ir viskas būtų gerai.

    Atsakyti
  2. sigitas

    citata „…brukamos bet kokia kaina ir bandant nusispjauti į visuomenės nuomonę”. Dainiau, jei aš laikytinas visuomenės dalimi (?) ir turiu savo nuomonę, tai jis kiek skiriasi nuo paties. Gal ji tada jau ir ne nuomonė? O aš manau, kad šią problemą galima būtų išspręsti labai grakščiai- tame pačiame lape, kur įrašyta pavardė lietuviškai, apačioje , mažesnėmis raidėmis , galime skliausteliuose) įrašyti- Vardas/Pavardė originalia kalba. O ten jau rašyk nors ir arabiškai, tuo labiau , kad dabar tai PC gali puikausiai padaryti. Ir Konstitucija soti, ir pilietis sveikas. TIK- belieka įjungti smegenis (jei yra) ir mažiau užsiciklinti.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *