Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija turės naują pirmininką

pagal | 2010/04/12

Šiandien Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija pradės savo darbą tradiciniais klausimais – skundais dėl etikos pažeidimų. Tačiau pagal darbotvarkę prie kitų numatomų klausimų (pozėdžio pabaigoje) planuojama išsirinkti naują komisijos pirmininką.

Kaip žinia, iki šiol komisijai vadovavo teisininkė, dr. Edita Žiobienė. Tačiau ją Seimas paskyrė vaiko teisių kontroliere, tad nuo šiol komisijai turės vadovauti naujas žmogus. Jam teks labai sunkūs uždaviniai – ne tik organizuoti komisijos darbą, bet ir atstovauti komisijai viešoje erdvėje, teismuose ir pan. Juk pagrindinis komisijos darbas – atsakyti visuomenei ir žurnalistams, ar konkrečioje situacijoje nebuvo pažeista leidėjo ar žurnalisto etika. Ir apie tai reikia kalbėti kuo garsiau ir aiškiau, kad visi žinotų.

Dar sunkesnė misija – nuolat pažeidžiantį etiką leidinį, interneto portalą, radijo ar televizijos stotį priskirti prie neetiškos žiniasklaidos priemonių grupei. Kitaip tariant, pasiųsti tokią žiniasklaidos priemonę vieneriems metams į etiškos žiniasklaidos užribį. Tai, mano galva, bene sunkiausia misija. Nes visuomet reikia ir viešai paaiškinti, kodėl tokia kardinali priemonė pritaikoma.

Tačiau šiaip, panašu, komisija dirba beveik įprastu ritmu – nuolat nagrinėja skundus. Tik šiandien temos kaip niekada įdomios. Gintaras Varnas prašo įvertinti 2009 metų gruodžio 8 dienos LNK laidos „Paskutinė instancija“ siužetą apie lėšų, skirtų projektui „Vilnius – Europos kultūros sostinė“, panaudojimą. Teigiama, kad buvo paskelbta informacija, neatitinkanti tikrovės, žeminanti G. Varno garbę ir orumą.

Įdomus yra ir UAB „Telemanija“ skundas dėl viešų A. Račo pasisakymų. UAB „Telemanija“ direktorė E. Šerelienė prašo įvertinti interneto svetainėje www.racas.lt šių metų sausio 28 – vasario 1 dienomis paskelbtą informaciją apie UAB „Telemanija“. Teigiama, kad įmonei buvo grasinta sugadinti jos reputaciją, padaryti viską, kad niekada negautų jokios paramos. Pasak direktorės, kai kurie grasinimai tapo konkrečiais veiksmais – įmonė negavo SRTRF paramos.

O štai Lietuvos studentų atstovybių sąjunga prašo įvertinti radijo stoties M-1 informaciją, paskelbtą š.m. vasario 8 ir 10 dienomis. Teigiama, kad žurnalistė V. Dovydaitytė paskelbė tikrovės neatitinkančią informaciją, neatsižvelgta į LSAS pateiktą medžiagą, nesilaikyta Etikos kodekso reikalavimo kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius.

Pagalbos į etikos sargus kreipėsi ir policija. Štai Vilniaus m. 3-iojo PK prašo įvertinti laikraščio „Vilniaus diena“ žurnalistų elgesį. Policija persiuntė Kultūros ministro patarėjos Daivos Siurblytės Juškienės pareiškimą ir policininkų surinktą medžiagą dėl laikraščio „Vilniaus diena“ žurnalistės Lauros Čižiūtės ir fotografo Gedimino Bartuškos elgesio Kultūros ministerijoje. D. Siurblytės Juškienės pareiškime teigiama, kad š. m. sausio 25 d. buvo sutrikdytas ministerijos darbas, nes žurnalistė ir fotografas atvyko nesusitarę ir nesuderinę atvykimo laiko.

Etikos sargų Lietuvos gėjų lyga prašo įvertinti šių metų vasario 13 dienos dienraščio „Respublika“ publikaciją „Lietuvių pasakų kol kas nedegins“. Teigiama, kad žurnalisto J. Girdvainio išsakoma pozicija homoseksualių asmenų atžvilgiu yra įžeidžianti, žeminanti žmogas garbę ir orumą.

Atrodo, kol kas tiek bus nagrinėjama skundų dėl žiniasklaidos ir žurnalistų. Jei žiūrėtume į skundų esmę, tai beveik nieko naujo nėra – žurnalistai trukdo dirbti valdžiai, neteisingai kalba apie valdžios skirstomus pinigus, įžeidinėja gėjus ir gadina įmonių reputaciją…

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *