Menkinti kolegas ir konkurentus savo leidinyje – negražu

pagal | 2010/08/05

Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas draudžia žiniasklaidai suvedinėti tarpusavio sąskaitas savo leidinyje ar kitoje priemonėje. Deja, realiame gyvenime kartais esame mulkiai, kurie savo auditoriją verčiame stebėti tarpusavio rietenas ar vienas kito menkinimą.

Šį kartą kiek nustebino kolegos iš internetinio dienraščio „Atspindžiai” (Kaišiadorys). Sunku pasakyti, kokų tikslų vedama leidinio redaktorė Virginija Šimkūnienė nusprendė viešai aptarti konkurentų – leidinio „Kaišiadorių aidai”, žurnalistų ir vadovų kompetenciją. Tiksliau sakant, ne patiems aptarti, o šių metų rugpjūčio 3 dieną savo portale paskelbti mano internetinio dienoraščio įrašą „Yra žurnalistika ir yra fantastika. Yra ir fantastinė žurnalistika – “Kaišiadorių aidai”, kuris viešai buvo skelbtas dar šių metų sausio pabaigoje.

Šiame įraše kritiškai žiūrėjau į vienos „Kaišiadorių aidų” publikacijos autoriaus darbą, kuriame, mano nuomone, buvo neprofesionaliai pateiktas interviu. Beje, tokių interviu, straipsnių ar kitų žurnalistų darbų pasitaiko įvairioje žiniasklaidoje ir kasdien. Todėl kai kurias tendencijas ar konkrečius kolegų darbus laikas nuo laiko pakomentuoju savo dienoraštyje. Bet ne apie tai kalba.

Mane nuoširdžiai nustebino, kodėl beveik pusės metų senumo mano komentaras tik šiuo metu ir būtent tokiame kontekste skelbiamas „Atspindžiuose”? Šiaip jau geras tonas reikalauja kolegas konkuruoti savo darbais, o ne savigyra ar vienas kito menkinimu. Todėl nenoriu būti moralistu, bet tik noriu palinkėti kolegoms Kaišiadoryse – būkite kūrybingi savo darbuose, solidarūs spręsdami bendras žurnalistų problemas ir orūs bei garbingi vystydami savo leidinių verslą.

O geriems kolegiškiems santykiams palaikyti kaip tik tinka bendras žurnalistų sąskrydis – šiemet jis vyks Kupiškyje 🙂

6 komentarai

  1. laila

    Rašote, kad laidose mėgstate kalbėti apie medijas.Tai kaip Jums Utenos sav.Šilinsko media?
    Šį rytą gavau raštą, kad laidų gamybos pirkimo procedūra tesiama…truputį buvome pristabdę, bet nieko :))

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Sigitai, tai įmanoma daryti ir reikia, bet… Pradėti reikia nuo savęs, tada jau apie problemas bendrai. bet „ravėti” tik kaimyno daržą ir savo krislelių nematyti – neteisinga. Man todlė ir patiko galimybė Žinių radijo eteryje kalbėti apie medijas. Tik visuomet jausdavosi tam tikras nepatogumas, jei laidoje reikėdavo kalbinti žmones, pvz., apie Lietuvos radiją, kuris nors ir ne konkurentas su Žinių radijumi, bet…

    Atsakyti
  3. sigitas

    na tokia pat „konstruktyvi” , o tiksliau pasispjaudymas vyksta tarp Vakarų Expreso ir Klaipėdos Klaipėdoje. Pastaruoju metu lyg aprimo (gal leidėjai ikalė po bokalą taikos alaus). Bet ar ilgam? Bet labai norėtūsi , kad ŽP ne tik konkuruotų tarpusavyje, bet ir išsakytų konstruktyvę kritiką kitos ŽP atžvilgiu. Arba pvz – pagvildentų vieną ir tą pačią temą iš skirtingų pusių.Bet ar tai įmanoma ?

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Sigitai, tavo žodžiuose labai daug tiesoso. konkrečiu kaišiadorių atveju, jaučiu, jog tai tapsindi kai kurias tendencijas lietuvoje (turiu omenyje ne Vilnių). Visi gyvena kaip Rimai ir Nerimai – akla ir buka konkurencija, kartais be jokios logikos ir priežasties. O dar baisiau, kad priemonės savo pranašumui įrodyti pasirenkamos neretai tokios, kurios ne pačiam padeda iškilti, o menkina konkurentą – aš gertesnis, o tu lėtėsnis, tu nemoki rašyti straipsnių, o mes esame populiarūs ir pan. Žema, bet taip vyksta. Todėl nenoriu moraliuzoti ir graudenti, noriu kolegmos linkėti ir padėti pakilti iš to purvynėlio, oriai dirbti ir gyventi. Gal tada ir skaitytojai nevadins žurnaliūgomis ir pan. Gal net skaitys daugiau.

    Atsakyti
  5. sigitas

    Dainiau, o ar nemanai, kad visos lietuviškos žiniasklaidos bėdos atsiranda iš to jos uždarumo , lyg ir visiems suprantamo ir priimtino nenešimo šiukšlių į viešumą. Taigi dabar tiek žiniasklaidos priemonių (ŽP) savininkai domisi , ką apie juos galvoja skaitytojai/klausytojai/žiūrovai, nei vieni kitų žurnalistai nekritikuoja (solidarumas> prieš/už ką?) Įbet kokią žiniasklaidos kritiką valatkiškas atsakymas – pamokys čia dar mus. Politikai išvis suglaudę ausis (ir dar vieną vietą ) prieš žiniasklaidą. Jei jau apsiskelbėte, kad esate valdžia (niekeno nerinkta ketvirtoji) , tai būkite malonųs gyventi pagal tas pačias taisykles, kaip ir pirmosios trys.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *