Gal ir pavyks priversti pažeidėjus atidirbti už nesumokėtas baudas

pagal | 2010/08/09

Po vėtros yra ką veikti parkuose

„Detektyvas” dėl VRM siūlymo baudas pakeisti privalomais viešaisiais darbais tęsiasi.

Šiandien Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad jos parengtos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisos, kuriomis siūloma piktybiškai baudų nemokantiems asmenims jas privalomai keisti viešaisiais darbais, neprieštarauja nei tarptautiniams teisės aktams, nei žmogaus teisėms.

Apie tokius galimus pažeidimus praėjusią savaitę viešai prabilo savo pranešime Seimo narys Vitas Matuzas.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis taip pat „įkando” kolegai politikui V. Matuzui:

„Mes gi siūlome spręsti reikalą iš esmės. Lengviausia tokias pastangas kritikuoti ir surasti argumentų, kodėl kažko negalima įgyvendinti. Manau, kad būtų daug naudingiau paieškoti argumentų ar formuluotės, kuri iš mirties taško išjudintų dabartinę piktybinių pažeidėjų nebaudžiamumo situaciją. Juolab kad ministerijos pasiūlytos pataisos susilaukė ir teigiamos visuomenės reakcijos – žmonės tiesiog nori teisingumo“.

Panašu, kad Vidaus reikalų ministerija yra rimtai nusiteikusi administracinės teisės pažeidėjus, kurie piktybiškai nemoka baudų, priversti bent jau atidirbti visuomenei už padarytą prasižengimą ir nesumokėtą baudą. Mat, VRM teisininkai surado ir papildomu argumentų, kodėl priverstinis darbas tokiems asmenims gali būti taikomas ir Lietuvoje. Cituojama Tarptautinės darbo organizacijos konvencija Nr. 29 dėl priverstinio ar privalomojo darbo, kuri nustato, kad priverstiniu ar privalomuoju darbu nėra laikomas koks nors darbas ar tarnyba, kuris būtų išreikalautas iš asmenų, kaip nuteisimo pasekmė, jeigu tas darbas ar tarnyba atliekami prižiūrint ir kontroliuojant valdžios institucijai.

Kaip ten bebūtų, bet yra vilties, jog milijonus litų baudų kasmet nesumokantys pažeidėjai-skolininkai turės pasiraitoti rankoves ir atidirbti už padarytą žalą visuomenei. O taip būtų buvę gerai, jei tokie prasižengėliai jau po šio savaitgalio audrų būtų nuvežti į Kauną ir kitus rajonus valyti nuo sulaužytų medžių ir šakų užtverstus kelius. Nereikėtų vien kariuomenės ir gyventojų, kurie nieko nėra blogo padarę, pagalba ir talkomis tenkintis.

Kita vertus, viešoje erdvėje ministro R. Palaičio ir seimūno V. Matuzo vykstanti viešųjų ryšių kova dėl šių pataisų yra labai įdomi ir PR specialistams. Kaip sakant, „kuris kurį”. Juk tai viena iš nedaugelio politikų kovų viešojoje erdvėje dėl teisės ir jos praktinio taikymo problemos bei jos sprendimo „iš esmės”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *