Rusakalbė žiniasklaida Europos informaciniame procese. Ar yra problemų?

pagal | 2010/09/13

Šiandien Vilniuje vyksta įdomi tarptautinė konferencija, skirta visuomenės informavimo priemonių rusų kalba įvertinimui Europos informaciniame procese. Renginį organizuoja Pasaulinė rusų spaudos asociacija.

Kol kas vyksta diskusijos apie rusų kalbos paplitinimo dalykus, šiek tiek apie politiką, demografiją ir kitus reiškinius, kurie vyksta Europoje ir net JAV (pvz., rusakalbių mokyklų sumažėjimą 3 kartus Niujorke). Jokių rimtų problemų, bent jau kalbant apie Lietuvos kontekstą, nesigirdi. Gal tų problemų ir nėra? Tiesa, prieš renginį skaitant jo anonsą BNS spaudos centre, galėjo kilti ir kitokių minčių:

„Ar didėja rusų kalbos žiniasklaidos įtaka Baltijos šalyse?

Pastaruoju metu Lietuvoje, kaip ir kitose Baltijos šalyse, dažnai kalbama apie Rusijos humanitarinę intervenciją. Teigiama, tam, kad pasekti šio tikslo, kaip įrankis naudojama rusų kalbos žiniasklaida, per kurią Rusijos valdžia bando įtakoti netgi vidaus procesus kitose šalyse. Ar iš tiktųjų įtaka didėja? Ar tikrai Rusija per žiniasklaidos priemones rusų kalba vykdo agresyvią informacinę politiką Lietuvos ir kitų Baltijos šalių atžvilgiu? Ar egzistuoja taip vadinami informaciniai karai? Kaip vistuosi rusų kalbos žiniasklaida Baltijos šalyse ir Europoje? Ar yra skirtumas tarp rusų kalbos žiniasklaidos Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, SNV šalyse, Azijoje, JAV ir kitose šalyse?

Apie tai ir kitus klausimus š. m. rugsėjo 13-14 dienomis Vilniuje diskutuos rusų kalbos žiniasklaidos vadovai ir vyr. redaktoriai daugiau negu iš 20 šalių, kurie susirinks Pasaulinės rusų spaudos asociacijos (PRSA) posėdyje.”

1 komentaras

  1. Atgalinis pranešimas: “Lietuvį” Airijoje leidžia… rusai | Artūras Račas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *