Žmonės retai prašo informacijos iš valdžios

pagal | 2010/09/28

Tarptautinės Teisės žinoti dienos proga „Transparency International“ Lietuvos skyriaus užsakytos apklausos metu paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojai vangiai naudojasi savo pilietine teise gauti informacijos iš valstybės įstaigų. Mano išvada būtų tokia – gal iš valdžios žmonės nelabai ko tikisi ir nelabai ko jiems ir reikia?

Pagal atliktą tyrimą, net 62 procentai Lietuvos gyventojų per pastaruosius 12 mėnesių nė karto neprašė informacijos iš kokios nors Lietuvos valstybinės institucijos. Tai gali reikšti tik tiek, kad žmonės nedaug teturi neaiškumų ir jiems nelabai dėl ko yra bendrauti su valdžia.

Tačiau TILS pateikia ir savo įžvalgas, kuios lyg ir yra tyrimo išvados:

„Lietuvoje iki šiol nėra efektyvaus piliečių įtraukimo į sprendimų priėmimą ir įstatymų kūrimą, nėra vieningos ir patogios informacijos teikimo sistemos, pati informacija dažnai būna neišsami arba pateikta pernelyg sudėtingai.”

Štai su šiuo galima ir reikai sutikti. bet… jei kas sakitė mano ansktesnį komentarą, tai pamatys, jog mūsų valdžiai priimtiniau užsakintėi plotus spaudoje ir taip „informuoti” žmones apie savo darbus.

2 komentarai

  1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Konsultante, tu lyg ir taip supratai, lyg ir ne taip 🙂 Niekada nesakiau, kad jei neužsakinėja straipsnių – tai nebendrauja. Bendrauti galima ir be užsakymų. Žiniasklaida yra verslas, kuriam valdžios sprendimai neleidžia normaliai dirbti ir veikti. neklabu jau apie mokesčių politiką. O LRT iš tiesų rodo svarbius posėdžius iš Seimo, kuriuos, beje, labai gerai žiūri ir vertina auditorija. Pamenu posėdį, kai Valisnką rinko Seimo vadovu, ar kai buvo svarstomas biudžetas.

    Atsakyti
  2. konsultantas

    Gudročius koks 😀 Kai valdžia neužsakinėja straipsnių, tada jau žiniasklaida loja kad su ja nebendrauja. Žiniasklaida tai verslas.

    Tai gal gi tegu tegu jama valdžia LRT ir viską aiškiai visiems paaiškins ir informuos? Gal net teliką pradėčiau žėt, jei seimo ir komitetų posėdžius transliuotų 😀

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *