Ar tikrai T. Dapkus apie sausio 13-osios bylą žino daugiau nei prokurorai? Panašu į tai

Tik ką klausiausi Lietuvos radijo laidos „Dienos tema” , kurią veda Tomas Dapkus. Pokalbio su prokuroru Simonu Slapšinsku tema – ikiteisminis tyrimas dėl 1991 m. sausio 13 d. įvykių Lietuvoje. Pasakysiu atvirai – man gėda dėl tokios žurnalistikos.

Kol Tomas Dapkus dar bandė tik klausimus užduoti svečiui – galima buvo kentėti. Bet kai žurnalistas ėmė atvirai nemokšiškai kamantinėti ir tardyti svečią bandydamas dar ir supainioti faktus su interpretacijomis – kantrybė išseko labai greitai.

Specialiai atsiverčiau ir Generalinės prokuratūros interneto svetainėje esančią oficialią informaciją apie šią bylą. Štai tik keletas pačių prokurorų pateikiamų faktų:

„Po tragiškų Lietuvai 1991 m. sausio 13 dienos įvykių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal tuomet galiojusio Baudžiamojo kodekso straipsnius – kenkimą, viešą raginimą pažeisti Lietuvos Respublikos suverinitetą, antivalstybinių organizacijų kūrimą ir dalyvavimą jų veikloje, tyčinį nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis ir kt.

1996 m. birželio 19 d. baudžiamoji byla dėl Sausio 13-osios dienos įvykių Lietuvoje 48 kaltinamų asmenų atžvilgiu buvo perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

1996 m. spalio 9 d. Vilniaus apygardos teismas atskyrė ir grąžino ikiteisminį tyrimą prokuratūrai 42 asmenų atžvilgiu, kadangi jie buvo pasislėpę.

1999 m. rugpjūčio 23 d. Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu 6 asmenims buvo paskirtos bausmės.

Per visą bylos tyrimo laikotarpį buvo išsiųsti 94 teisinės pagalbos prašymai, nuo 2006 m. iki 2010 m. – 69, į Baltarusijos Respubliką, Rusijos Federaciją ir Vokietijos Federacinę Respubliką, tačiau gauti tik neigiami atsakymai. Tik 2010 m. Baltarusijos Respublikos pareigūnai apklausė vieną iš įtariamųjų, nors šis ir atsisakė priimti jam atsiųstą pranešimą apie įtarimą, padarius nusikaltimus Lietuvoje.

2010 m. gruodžio 31 d. įsigaliojo naujos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kurios leidžia teisti užsienio valstybių piliečius nedalyvaujant procese, kai jie yra įtariami dėl nusikaltimo, už kurį numatyta atsakomybė Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių ir Baudžiamojo kodekso 7 str. pagrindais, yra ne Lietuvos Respublikos teritorijoje ir Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių numatytais atvejais negali būti išduoti ar perduoti Lietuvai.

Iki 2010 m. gruodžio 31 d. įsigaliojusių Baudžiamojo proceso kodekso pataisų, tyrimas dėl visų šioje byloje įtariamų asmenų negalėjo būti užbaigtas ir perduotas teismui.”

Žiūrėdamas į šią veiklą galiu sutikti, kad buvo galima politikams ir prokurorams nuveikti ir daugiau. Pvz., galima buvo nusiųsti 10 kartų daugiau teisinės pagalbos prašymų į Baltarusiją ir Rusiją. Ir kas būtų nutikę? Klausydamas ir girdėdamas prokurorų ir Lietuvos politikų komentarus dėl minėtų kaimyninių valstybių „suinteresuotumo” išduoti Lietuvai įtariamus asmenis, labai aiškiai suvokiu, kad tokie šansai yra labai maži ir tik imantis kai kurių papildomų priemonių.

Tačiau Tomas Dapkus nuolat nutraukdamas savo laidos pašnekovą, teigdamas priešingus dalykus nei kalbėjo prokuroras, ne tik klaidino radijo klausytojus, bet ir akivaizdžiai rodė savo neprofesionalumą, dažniau reiškė savo nuomonę, o ne klausė pašnekovo.

Tai tik mano nuomonė, kurią bandysiu dar labiau pagrįsti, jei pavyks gauti laidos įrašą.

12 komentarų

  1. vilnis

    Cha-cha: dar viena Dapkaus laida, kur prokurorų nuomonės niekas neklausia, nes viską ir taip žino laidoje pečius surėmę neetišku pavadinto leidinio vyriausiasis redaktorius ir šio blogo autorius. Tai suteikėte džiaugsmo naiviesiems kedofilams. 🙂 🙂

    Ponai laidoje stebėjosi, kodėl niekas nereaguoja dėl iškilusių tokių baisių grėsmių žurnalistams. Atsakau: kadangi negalime atskirti žurnalistų nuo bulvaristų, tai visi mums pavirtę vienu bulvariniu veidu. O tokių niekad netrūksta. Uždarytų vienus – iškart į jų vietą stos pakaita. Jei Makaraitytę žinau dėl „Atgimimo”, tai tokio Babiliaus tikrai nebežinau. Dėl „Atgimimo” pergyvenčiau, dėl TV3 – tikrai ne. Dirbkite toliau, pone Babiliau, teismo nutartis ignoruojančioje kompanijoje, bet nesistebėkite, kad niekam nerūpi jūsų darbdavių verslas. Pagarbą reikia mokėti užsitarnauti. Ir LŽS galite jau pervardinti LBS.

    Atsakyti
  2. sip

    vienas is keleto normaliu zurnalistu Lietuvoje, o kodel jums nepatinka tai ir taip aisku. nes tiesiog yra saziningas, protingas, neprisiplakelis ir ne ta nuomone palaiko, kaip ir Lietuvos zinios, btv

    Atsakyti
  3. klausimas

    Vilnie, ar neatrodo, kad svaidomasi nepagrįstais kaltinimais? Gal reikia skirti du dalykus: kad buvo gerai pakamantinėti jūsų myli politikai, todėl įžvelgėte šališkumą, ir žurnalisto nekompetenciją bei norą savaip pateikti faktus?

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Vilnis, pamenu tą laidą, kai iš Ritos Miliūtės studijos pabėgo Prunskienė. gal ir per drąstiškai pasielgė, bet ir Ritos pozicija buvo ne kokia.

    Atsakyti
  5. vilnis

    Įsižeidusiam Miliūtės ir Savukyno gerbėjui. Deja, dabar belieka tik apgailestauti, kad nepasižymėjau tų laidų, kuriose minėti žurnalistai demonstravo nepagarbą, tardė arba užčiaupinėjo svečius, labai aiškiai demonstravo savo nuomonę, painiodami faktus su interpretacijomis, ir pan. LRT tinklapyje galima rasti archyvinius įrašus tik nuo 2010 m. spalio mėn., o aš tuos požymius įsidėmėjau gerokai anksčiau. Bet net jei ir būtų tie įrašai, tikrai nevargčiau juos peržiūrėdama iš naujo, neverti jie to. Ir tai nėra svaidymasis kaltinimais, aš jau seniai nieko nekaltinu, o tik pastebiu 🙂

    Atsakyti
  6. to vilnis

    Pasakyk tokio lygio laidas, kurias vedė R. Miliūtė ir V. Savukynas. Reikia konkrečiai su nuorodomis į tas laidas. Jos gi visos internete, o ne svaidytis abstrakčiais kaltinimais

    Atsakyti
  7. vilnis

    Man irgi labai nepatiko ši Dapkaus laida. Šiaip jis man patinka savo aistringa pilietiška pozicija, bet jo laidos, matyt, turėtų vadintis kitaip, pvz. kokio nors visuomeninio judėjimo laidos, bet ne žurnalisto. Tačiau kol LRT Tarybos pirmininkas nenusprendė imtis sankcijų, norėčiau pasakyti, kad panašaus šališkumo pavyzdžių (bent po vieną) teko girdėti ir iš Miliūtės, Savukyno, jau nekalbu apie LRT dirbusios Butkevičienės laidas. O jau kaip šnekėdavo Siaurusevičius savo paskutiniosiose Spaudos klubo laidose – tai iki šiol lygių nėra. Aš nenoriu pasakyti, kad nieko nereikia daryti, bet norėčiau pabrėžti, kad toks žurnalistų elgesys net LRT nėra naujiena.

    Atsakyti
  8. sigitas

    Dainiau, netrukdyk kartu su Raču Dapkui ir „pilietiškiems” jo kolegoms (Kuoliu bei Vasiliausku) atsikovoti iš „valstybininkų” įtakos erdvės.

    Atsakyti
  9. teisingai

    Negirdejau laidos, bet tikiu, kad taip ir buvo – esu girdejes sio zmogaus laidu ir nesuvokiu, kodel LRT jam leidzia i eteri? Nu negalima taip, man tai atrodo labai saliska laida, kaip ir serija straipsniu lietuvos ziniose. Man nesuvokiama, kaip pasnekovai eina i ta laida?!

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *