Žurnaliste-politike iš Biržų, ar supranti, ką darai?

pagal | 2011/02/01

Šiandien prasidėjo vasaris, kuris gražiai pasibaigs savivaldos rinkimais. Gaila, kad dalis žurnalistų savo politine veikla daro gėdą mūsų bendruomenei, nes painioja dvi nesuderinamas veiklas. Šį kartą kalbu apie Biržų atvejį.

Dar praėjusiųjų metų saplio 27 dieną Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija pasakė labai aiškiai, kad žurnalisto dalyvavimas partinėje veikloje daro didelę žalą ir pačiai žurnalistikai, ir santykiams redakcijose:

„Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija ragina visus žurnalistus, redakcijų vadovus pasitraukti iš partinės-politinės veiklos: nutraukti formalią narystę politinėse partijose ir organizacijose ir atsisakyti faktinio dalyvavimo jų veikloje, kuri yra nesuderinama su profesine etika”.

Labai gerai prisimenu, kaip gimė šis sprendimas. Tada jau ne kartą Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijoje buvo pasisakyta apie tai, kad vienu metu derinti žurnalisto ir politiko veiklą valdžioje – neįmanoma. Taip buvo pasakyta ir dėl Zitos Kelmickaitės, kuri garbingai pasirinko darbą LRT ir atsisakė Vilniaus miesto tarybos narės mandato.

Na o štai šviežiausias atvejis susijęs su man atsiųstu laišku apie Biržų situaciją. Laiško tiksliai necituosiu, bet pabandysiu pateikti esmę:

„Yra Biržuose toks Kęstutis Slavinskas. Jis jau seniai yra aktyvus politinėje veikloje, o 2004 metais pradėjo dirbti vietos laikraštyje “Šiaurės rytai”, kur dirba iki šiol (redkolegijoje jis neminimas, bet straipsniai nuolat pasirodo). Anksčiau jis daugeliui nekliuvo į akis – na, dirba jis tarybos nariu, o duonai užsidirba rašydamas apie sporto įvykius. Reikia visiems kažkaip gyventi. Bet dabar artėja savivaldybių rinkimai, kuriuose jis, žinoma, kandidatuoja (mat yra Liberalų sąjūdžio Biržų skyriaus pirmininkas). O laikraštyje toliau spausdinami jo autoriniai straipsniai. Taip pat laikraštyje dažnai rašoma apie jį patį. Skelbiami jo pasisakymai, nuomonės ir t.t. Galima rasti daugiau straipsnių rasti internete. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu – ta pati spauda skelbia, kad šis politikas turi bene didžiausią rinkėjų palaikymą ir visai realu, kad jis taptų meru”.

Kad geriau suprastume, kas ir kaip vyksta Biržų valdžioje, galime paskaityti bent jau Biržų savivaldybės Etikos ir procedūrų komisijos posėdžių sprendimus. Jei tingėsite, siūlau intriguojančias citatas apie savivaldybės tarybos narių veiklą:

„Komisija, aptarusi žinomus faktus, priėmė protokolinį sprendimą rekomenduoti Savivaldybės tarybos narei Ramunei Čigienei atsistatydinti iš Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų dėl to, kad pasinaudojo tarnybiniu (Savivaldybės) automobiliu vykdama į partinį renginį.

Komisijos nariai teiravosi, ar Birutė Kvedaravičienė turi dėl mero elgesio kitų priekaištų. Ji atsakė, kad neturi, kad jai tik skaudu, kad politikai nebendrauja su žmonėmis, su jais nesusitinka, jų neišklauso. B. Kvedaravičienė prašė Etikos ir procedūrų komisiją pasirūpinti, kad būtų rengiami Tarybos narių susitikimai su gyventojais, kad gyventojai galėtų išsakyti savo problemas nepertraukiami, paklausti rūpimų dalykų. Komisijos nariai žadėjo siūlyti visiems Tarybos nariams dažniau organizuoti susitikimus su gyventojais.

Biržų rajono savivaldybės tarybos Etikos ir procedūrų komisija <...>, atsižvelgdama į pateiktą Medicininės apžiūros neblaivumui, gėrimui ar apsvaigimui nustatyti aktą, kurio išvada – blaivus, ir įvykio liudininko L. Variakojo liudijimą, nusprendė konstatuoti, kad A. Frankas buvo blaivus, nestumdė žurnalisčių, todėl savo elgesiu nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytų valstybės politiko elgesio principų ir reikalavimų.

Konstatuoti, kad Biržų rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Slavinskas pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 5, 6, 8, 9 punktuose nustatytus padorumo, pavyzdingumo, nešališkumo, atsakomybės principus. Rekomenduoti Kęstučiui Slavinskui suderinti savo elgesį su Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso 5, 6, 8, 9 punktuose nustatytais valstybės politikų elgesio principais. Rekomenduoti Kęstučiui Slavinskui viešai atsiprašyti Zitos Marcinkevičiūtės.”

Man sunku ką nors komentuoti. Juk ir taip viskas aišku – politikoje būna visokių rietenų ir peripetijų. Tačiau kaip jaustis ir dirbti žurnalistui, kuris būdamas politiku pažeidžia politiko etikos kodeksą, o dabar dar nusižengia ir žurnalistų etikai? Bet kuriuo atveju aišku, kad tai panašu į piktnaudžiavimą padėtimi ir jei toks kolega taptų meru, pirmas skundas turėtų būti dėl jo viešųjų ir privačių interesų supainiojimo. O taip pradėta politinė mero karjera – pasmerkta. Manau, kad padorioje žurnalistikoje vietos irgi nebėra.

Vietoje epilogo. Siūlau paskaityti skelbtą „Lietuvos žinių” žurnalistės Daivos Baronienės straipsnį, kaip Biržų politikas už viešus keiksmus gali netekti mandato. Čia irgi apie Kęstutį Slavinską:

„Įspūdingo stoto, karingo charakterio 41 metų K.Slavinskas turi svarų politiko stažą, Biržų rajono savivaldybės taryboje jis darbuojasi jau penktą kadenciją. Kelias partijas pakeitusio, į Seimą kandidatavusio vyriškio karjeros viršūnė buvo Biržų rajono mero pavaduotojo kėdė. Jos netekęs, tačiau politikos neatsisakęs K.Slavinskas ėmė bendradarbiauti su vienu Biržų krašto laikraščiu.”

2 komentarai

  1. jonas is kauno

    O kodel ieskote taip toli? Atkreipkite pagaliau demesi i Kauno Puko TV / Puko radijas – savininkas ir pagrindinis laidu herojus taip pat dalyvauja rinkimuose ir ta tiesiogiai transliuoja, apie ziniasklaida ar kokius nors menkiausius zurnalistikos principus sunku net galvoti stebint sia propaganda.

    Tikiuosi atkreipsite demesi dar iki rinkimu.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *