B. Lubį aptarnaujančios "Lietuvos žinios" puola energetikos ministrą

pagal | 2011/05/13

"Lietuvos žinios"

Ar kas nors dar prisimena, kaip šių metų pradžioje toks Lietuvos milijonierius Bronislovas Lubys dabartinę Lietuvos valdžią išvadino belševikais?

Jei kas neprisimena, galiu pacituoti vieno savaitraščio ir naujienų portalo straipsnio ištrauką:

„Šalyje ministras pirmininkas yra energetikos ministras Arvydas Sekmokas, o šiuo metu turime bolševikų valdžią, taip pareiškė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Bronislovas Lubys.”

Tokios ir panašios kritikos dabartinei valdžiai dėl energetikos politikos ponas B. Lubys pasakė ne kartą. Suprantama, juk energetika susijusi ir su pono Lubio verslu.

Tačiau man ypač nemalonu, kad šis verslininkas iš esmės valdo nemažą medijos imperiją, kuri akivaizdžiai dirba ne viešajam interesui, o tik bando tenkinti savo boso užgaidas. Šiuo ir kai kuriais kitais atvejais visiškai akivaizdu, kad energetikos ministras ir Vyriausybė už „neatitikimą” pono milijonieriaus lūkesčiams yra ir bus kritikuojami už bet ką ir net be jokių rimtų argumentų.

Štai ir šios dienos atvejis, kai už etikos ribų esantis dienraštis „Lietuvos žinios” išspausdino jokio viešo intereso ir jokios naujienos neturintį, tačiau iš esmės energetikos ministrą kritikuojantį straipsnį „Į Ameriką pasiėmė atstovą spaudai”.

Paskaitykite vien straipsnio pradžią. Kiekvienam žiniasklaidos profesionalui bus aišku, jog bandoma tik pažeminti ir be reikalo sukompromituoti ministrą vieninteliu žodeliu – „mėgaujasi”. Suprask, neva ministras kažkaip netinkamai leidžia mokesčių mokėtojų pinigus. Visiška manipuliacija ir tiek:

„Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) viešintis energetikos ministras Arvydas Sekmokas net ten mėgaujasi savo atstovo spaudai Kęstučio Jauniškio draugija. Kiek ji atsieina mokesčių mokėtojams, Energetikos ministerijoje esą nežinoma.”

Žurnalistas akivaizdžiai neobjektyviai vartoja sąvoką „net ten mėgaujasi”. Visų pirma, niekas neįrodė ir nėra faktas, kad ministras apskritai mėgaujasi savo atstovu spaudai bent jau Lietuvoje. Bent jau tekste įrodymų apie tai nepateikta. Faktas yra tik tai, kad ministras dirba kartu su savo pavaldiniu. Ir dirba ne tik Lietuvoje, bet net užsienyje. Tai faktas ir, mano galva, tai yra normalu.

Neetiškas laikraštis kalbėdamas apie atstovo spaudai darbo efektyvumą vizito JAV metu dar rašo, kad „per keturias dienas jis išplatino vos kelis pranešimus spaudai”. Ir kur čia bėda? Pats esu dirbęs tokį darbą ir nesu visiškas profanas. Todėl galiu straipsnio autorei paaiškinti, kad net bendravimo su spauda efektyvumas tikrai nematuojamas vien pranešimų spaudai skaičiumi ir tų pranešimų tekstų ilgumu. Tačiau pagal žurnalisto logiką, matyt, jei būtų parašyti kokie 25 pranešimai ar net romanas pagal juos, tuomet jau kaip ir „pasiteisintų” kelionė.

Tai kur tikroji tokio piktokai kritiško straipsnio priežastis? Manau, kad yla ima lįsti iš maišo, kai straipsyje yra pacituojamas vienas svarbus dalykas:

„Anot antro pranešimo, Lietuva jau ieško partnerių, galinčių tiekti dujas į būsimą suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje. A.Sekmokas tokią galimybę Lietuvos ambasadoje Vašingtone aptarė su JAV energetikos kompanijos „Cheniere” prezidentu Charifu Soui.”

Galime tik prisiminti, kad pats ponas Lubys labai aktyviai jau nuo seno domėjosi suskystintų dujų terminalo projektu. Matyt, jo domėjimasis vis dar nesulaukia jokių garantuotų palankių ženklų iš dabartinės valdžios.

Tad mano prognozė (tik subjektyvi nuomonė ir nieko daugiau) paprasta – B. Lubio medijų imperija ieškos bet kokių kabliukų, kad tik įgeltų ministrui Sekmokui ir jo komandai. Jų vietoje būčiau budrus 🙂

P.S. Mano nuomone, tai akivaizdus pavyzdys, kaip vieno milijonieriaus valdoma imperija naudoja savo valdomas medijas asmeniniams interesams tenkinti. Todėl „Lietuvos žinių” priskyrimas neetiškų leidinių grupei – logiškas ir teisingas sprendimas.

3 komentarai

  1. Ana

    pritariu Dainiaus nuomonei – akivaizdus L.Žinių puldinėjimas ir ieškojimas priekabių..

    Atsakyti
  2. sigitas

    o dabar prie viso paties parašyto pridėkime: Romanovo Diena media, Mockaus LNK, Antonovo LietRytį, regioninių oligarchiukų medijas ir gauname karišką lietuviškos žiniasklaidos vaizdzialį. Tiesiog beviltiška

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *