Va čia tai žurnalistika! Herojus gaminamas "iš nulio"

pagal | 2011/05/30

Seniai žinojau, kad šiuolaikinė žiniasklaida gali naujieną pagaminti iš „nieko”. Visiško nieko. Tik jei nori tuo sudominti auditoriją, reikia kokią nors garsią pavardę prilipdyti ir bet koks „kaka” gali virsti naujiena. Štai taip padarė „Lietuvos ryto” televizija ir jai dar padėjo naujienų portalas alfa.lt su vieno politiko sūnaus buvusiu draugu. Ot čia tai jau lygis!

Nenoriu skelbti viso briedo-teksto, bet paskelbsiu tik jo pradžią, kur sudėta esmė:

„Kaune druskos ir rūgšties tirpalu nudegintos merginos bylos tyrime užpuolimu įtariamas jaunas narkomanas. Keliama versija, kad merginą užpuolė samdytas asmuo. Esą užpuolimą užsakyti galėjo politiko Zigmanto Balčyčio sūnaus draugas, pranešė Lietuvos ryto televizija.”

Man iš karto aišku, kad europarlamentaras Zigmantas Balčytis čia niekuo dėtas.

Tačiau tyčia įpainiojama jo pavardė prie neaiškaus nusikaltimo ir šios žinios populiariajame Google jau bus skelbiamos. Politikas bus „siejamas” su narkomanija ir užpuolimu. Smagumėlis bulvarinis, nieko nepridėsi!

Bet dar noriu pateikti ir šio teksto trumpą „analizę”.

Pažiūrėkite kaip daromas klasikinis „nulinis” skandalas:

1. Skambi antraštė, kuri dar yra ir klausimas (gal net atsakymas). Žodžiu, remiamasi vos ne gandu. Šį kartą antraštė tokia: „Rūgštimi nuplikytos kaunietės byloje įtariamas Balčyčio sūnaus draugas?” Kuo čia dėtas Z. Balčytis? O jo sūnus? Niekuo. Tiesiog garsi pavardė traukia dėmesį.

2. Apie istorijos tikrąją „vertę” (nulinę – D.R.) parodo ir teksto autorius. Tai galime pamatyti skaitydami teksto žymas: narkomanas, buvęs draugas, byla, rūgštis, užpuolimas, Kaunas, Lietuva. Jaučiate naujienos lygį? Rašoma apie vienos merginos buvusį draugą, kuris daugas vaikino, kuris turi tėvą, kuris yra politikas ir kurio pavardė balčytis. Koks čia ryšys su politiku ir jo sūnumi šio įvykio metu? Ir vėl nulinis.

3. Pseudo naujienos patikimumas irgi beveik nulinis. Maža to, kad teksto pavadinimas su klaustuku, tai dar ir tekste randame vien prielaidas ir pletkus: „Keliama versija” (kas kelia? Nenurodyta), „kaip pranešė žiniasklaida” (čia tas vienas mistinis šaltinis gandams skleisti), „esą” (tai jau tikrai taip ir buvo), „artimieji neatmeta” (o kokia jų kompetencija kelti versijas? Gali su prokurorais kalbėti, bet skleisti gandus – jau negražu), „manoma” (kas mano, vėl nenurodyta), „galėjo būti tame įsipainiojusi, tačiau kol kas tai tik prielaidos” (nuoširdžiausia teksto vieta apie naujienos patikimumą, kurią reikėjo kelti į pavadinimą).

Perskaičius šį tekstą taip ir norisi garsiai visiems sušukti – nežiūrėkite briedo per „Lietuvos ryto televiziją” ir neskaitykite to paties briedo alfa.lt!!!

O gal geriau būtų prie šių „žinių” skleidėjų lipinti etiketę „Šio produkto vartojimas yra nesaugus ir nepatikimas. Didelis kiekis gali būti žalingas”?

7 komentarai

  1. Marius

    Dainiau, deja tokia žurnalistika yra žalinga ne visiems o tik priėjusiems savo intelekto ribą.
    Priėję ribą piktinasi, kovoja, ginčijaisi, reiškia nepasitenkinimą ir t.t.
    Nepriėjusiems savo proto ribos tokia žurnalistika visiškai nekenksminga ir neturi jokios įtakos.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Hau, tavo argumentus suprantu ir net is dalies pritariu. Tik vistiek manau, jog durnas ir gudrus rolex pardavejas yra vienodi. Na atsakomybe nebent didesne, kuris toki bizni stambiu mastu daro.

    Atsakyti
  3. Hau

    Dainiau, norejau pasakyti daugiau.
    Zinoma, kad nei viename ju nera morales.
    Bet kaip teiseje yra smulkesni ir stambesni nusizengimai, taip ir cia.
    Beda, kad siuo metu dominuojanti „subjektyvioji” zurnalistika megaujasi ir svaigsta nuo savo galios ir itakos.
    Visuomene vis dar pasitiki zurnalistais kaip kasta.
    Mano subjektyvia nuomone tas pasitikejimas zurnalistais bendraja prasme senai yra nepelnytas arba pervertintas.
    Lyginant su kitomis visuomenes grupemis – partijomis, vyriausybe, teisesauga ir t.t.
    Purvo, manipuliavimo, santazo, uzsakymu vykdymo ir t.t. zurnalistikoje ne maziau nei politikoje.
    Tas matosi civilizuotu valstybiu pasitikejimo reitinguose.
    t.y geltonoji spauda ten jau nuveikusi savo darba ir pasitikejimas zurnalistika kaip profesija yra realesnis.
    Tokie baltais siulais siuti straipsneliai kazkuria prasme naudingi, nes atveria akis zmonems kurie nesigilina, o tiesiog „tiki televizoriumi”.
    Kaip savotiskai „naudingi” Rolex laikrodziu pardavejai Gariunuose, nes privercia kazkada susimastyti, kad ne viskas kas blizga yra tikra.

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    hau, manau, kad čia nėra moralės nė vienu, nė kitu atveju. Tai, kad kažkas labai atvirai kiša š, o nkažkas subtiliau, moralė negali būti skirtinga. Tieiosg asmeniniai sugebėjimai skiriasi.

    Atsakyti
  5. Hau

    Sio pobudzio „zurnalistika” niekuo nera iskirtine. Tiesiog istrauktas baltais siulais siutas darbas.
    Bet kiek yra zurnalistikos su gerai pasleptais siulais.
    Kai norima „vaziuoti” ant asmens ir ieskoma informacijos kurioje yra krislas negatyvios tiesos – o toliau jau limpa sukurtas purvas. pvz Krivickas ir ne tik jis savo laidas tuo pricipu ir gamina.
    Todel man „baltais siulais” siuta zinute netgi atrodo saziningesne.
    Cia kaip Rolex laikrodis nupirktas Gariunuose – nera abejoniu del tikrumo. Bet jei padirbtas laikrodis parduodamas parduotuveje sakyciau moralinis nuosmukis daug rimtesnis.

    Atsakyti
  6. rene

    tokiu striapsniu daug kur yra. Tas pats buvo ir su Krivicku ir su Ziobiene :)))).

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *