Apklausa: Kiek turėtume mokėti savo Vyriausybės ir Seimo nariams?

pagal | 2011/06/09

Lietuvos politikai laikas nuo laiko ima kalbėti apie savo atlyginimus. Dalis žiniasklaidos priemonių ir dalis visuomenės nuolat pažymi, kad politikai labai daug uždirba.

Mažiau pretenzijų sulaukia dėl savo atlyginimo tik populiarumo aukštumoje esantys Prezidentė ar Seimo pirmininkė.

Žinau, kad populizmas yra nedėkingas rimtai diskusijai apie tai, kiek turime mokėti tautos rinktam Seimo nariui ar paskirtam ministrui ir Premjerui, kad jis galėtų gyventi oriai, dirbti sąžiningai ir jo darbas būtų tinkamai vertinamas. Todėl siūlau dainius.org lankytojams pareiškti savo nuomonę atsakant į keletą klausimų apie Seimo ir Vyriausybės narių atlyginimus.

Man yra įdomi būtent dainius.org lankytojų nuomonė. Savo poziciją aš parašysiu po apklausos rezultatų paskelbimo. Apklausa bus vykdoma nuo birželio 9 dienos iki birželio 16 dienos imtinai. Primenu, kad iš vieno kompiuterio galima balsuoti tik vieną kartą.

Norėdami astakyti į apklausos klausimus spauskite čia.

2011 06 10 8.30 val. buvo tokios atsakymų tendencijos:

Koks turėtų būti Seimo nario atlyginimas per mėnesį „į rankas”?
Iš 27 respondentų dažniausias atsakymas yra „8000 – 10000 litų”.
Rečiausias atsakymas yra „Vidutinis šalyje nustatytas darbo užmokestis”.

Koks turi būti priedas Seimo nariui už komiteto pirmininko pareigas (per mėesį į rankas)?
Iš 27 respondentų dažniausias atsakymas yra „1000 litų”.
Rečiausias atsakymas yra „5000 litų”.

Kiek „į rankas”per mėneį turi uždirbti Ministras Pirmininkas?
Iš 27 respondentų dažniausias atsakymas yra „Tiek pat, kaip Seimo pirmininkas”.
Rečiausias atsakymas yra „7000 – 8000 litų”.

Kiek turi uždirbti ministras per mėnesį „Į rankas”?
Iš 27 respondentų dažniausias atsakymas yra „apie 7500 litų”.
Rečiausias atsakymas yra „iki 5000 litų”.

Priminsiu, kad kiekvienas respondentas gali ne tik pasirinkti nurodytus galimus atsakymų variantus, bet ir pasiūlyti savąjį. Apklausoje yra tik minėti keturi klausimai, tad atsakydami ilgai neužtruksite.

2 komentarai

  1. Audra

    Ne visai apie tai, bet temon – šiandien „Žurnalistų pusryčiuose” Tomas Krakauskas ir Vaidotas Rūkas i6 viesai.lt pristatė savo sukurtą puikų viešųjų finansų duomenų bazę, http://www.viesai.lt/biudzetai/biudzetu-vaizdavimas/ kuria labai kviečia naudotis visus, pirmiausia – žurnalistus ir apžvalgininkus, t.y., viešosios nuomonės formuotojus. Jie ne tik surinko ir apdorojo info iš institucijų, bet ir puikią schemą nubraižė – kaip juda pinigai http://www.viesai.lt/biudzetai/. Naudinga ir kaip „žalių duomenų” ir kaip įžvalgų vieta! Savo puslapyje jie rašo žurnalistams: „Jeigu turite klausimų dėl valstybės išlaidų ar pinigų judėjimo valstybės biudžete, parašykite mums, bandysime padėti geriau suprasti Lietuvos valstybės finansus, jų specifiką ir lyginimo korektiškumą, nes norime prisidėti prie analitinės ir objektyvios žurnalistikos kūrimo Lietuvoje”.

    Puiki iniciatyva Lietuvoje, kur duomenų žurnalistika yra apleista sritis. Kai mes nežinom (nes neturim laiko pasidomėti, neturime galimybių specializuotis, nesam įgudę dirbti su duomenimis, nemokame jų „pjaustyti” ir vizualizuoti, nekalbant jau apie gilesnę analizę, manom, kad užuot prieš interviu analizavus duomenis geriau tik paklausti bendrų klausimų atsakingo pareigūno) kam valstybėje leidžiami pinigai ir kiek jų apskritai yra (ir kiek yra biudžetų? devyni? oho!), tai viešoji diskusija apie valstybės finansus rizikuoja užsisukti „paprastuose” klausimuose, suvedant viską pvz į valstybės tarnautojų atlyginimus, kurie sudaro mažiau negu 3 proc valstybės išlaidų.

    Dar vienas įdomus Žurnalistų pusryčiuose keltas klausimas buvo apie mažiausiai duomenų apie savo išlaidas pateikiančias institucijas/organizacijas, finansuojamas iš mokesčių mokėtojų. Mes nuoširdžiai manėme, kad prie paslaptingiausiųjų gali būti pvz Saugumo departamentas, bet ne, jie pateikia net info kiek išleidžia kontržvalgybai (ir kiek iš tų pinigų skiriama atlyginimams). O štai LRT – tikrai viena iš paslaptingųjų organizacijų. Manau, taip neturėtų būti. Ką tu, Dainiau, manai apie tai?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *