Žurnalistas O. Panfilovas netiki Rusijos politikų nuoširdumu

pagal | 2011/06/17

Birželio 7-8 dienomis Vilniuje vyko ESBO konferencija, skirta žurnalistų saugumo klausimams. Čia viešėjo ir mano geras pažįstamas, garsus rusų kilmės Tadžikijoje gimęs žurnalistas Olegas Panfilovas. Skelbiu interviu su juo.

Olegas išgarsėjo ne tik dirbdamas stotyje „Radio svoboda” ar įkūręs ir vėliau vadovavęs Ekstremalios žurnalistikos centrui Rusijoje. Šiuo metu jį labiau garsina tai, kad 2008 metų rugpjūtį per Rusijos ir Gruzijos karą jis aiškiai išreiškė paramą Gruzijai. Vėliau jis net gavo išimties tvarka šios šalies pilietybę.

Nuo to laiko Rusijoje kolega yra „persona non grata”. Tačiau jis sėkmingai tapo profesoriumi, dėsto universitete Tbilisyje ir atvirai kalba apie žurnalistiką, propagandą, politiką ir kitas susijusias temas. Tik šiemet O. Panfilovas išleido naujausią savo knygą „Informacinė Čečėnijos blokada”. Šiuo metu su įdomumu skaitau šią knygą.

Tačiau kadangi su kolega dažnai bendraujame ir neformaliai, todėl norintiems suprasti jo poziciją dėl Rusijos ir Gruzijos karo, siūlau paskaityti bent vieną labai pranašišką dar 2007 metų birželį (daugiau nei metai iki karo) paskelbtą straipsnį apie artėjantį šių šalių karą.

Štai tik viena citata iš geopolitika.lt skelbiamo straipsnio „Laukia Rusijos-Gruzijos karas”:

„Aprašomas 2008 (2009) metų Rusijos karas su Gruzija greičiausiai bus netiesioginis, o su Rusijos pagalba vykdomas Abchazijos ir Pietų Osetijos separatistų rankomis, Rusijos slaptosioms tarnyboms ir ginkluotosioms pajėgoms tik dalinai jiems padedant. Pagrindiniu šio karo tikslu taps ne karinė pergalė prieš Tbilisį, o situacijos Gruzijoje destabilizavimas ir dabartinės šios šalies vadovybės nuvertimas.”

Galbūt paskaičius šį straipsnį bus lengviau suprasti, kodėl nuolat politiką analizuojantis Olegas Panfilovas taip nepasitiki Rusijos politikais ir jų vykdoma politika.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *