LRT: profesinės etikos standartai turi būti gerbiami

pagal | 2011/07/01

Vakar LRT Tarybos posėdyje bendru sutarimu nutarta, kad, atsižvelgdama į pastaruoju metu kylančias viešas diskusijas dėl žiniasklaidos skaidrumo ir etikos, Taryba rekomenduoja LRT nebendradarbiauti su žiniasklaidos priemonėmis, nesilaikančiomis Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso.

Tai reiškia, kad tokia rekomendacija galioja visiems LRT valdymo organams (Tarybai ir generaliniam direktirui) bei visiems darbuotojams.

Kaip žinia, LRT Taryba yra viena iš organizacijų, kuri kūrė ir pasirašė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą. Pirmą kartą tai įvyko dar 1996 metais, vėliau kodeksas buvo atnaujintas 2005 metais.

Todėl tokia LRT Tarybos pozicija dar kartą įtvirtina principinę visuomeninio transliuotojo nuostatą – siekiama aukščiausių etikos standartų ir savo viduje, ir skatinami partneriai laikytis tokių pat principų.

Toks LRT Tarybos sprendimas atitinka ir kitų panašaus statuso organizacijų veikimo principus. Pvz., Seimui kasmet atsiskaitantis už savo veiklą ir iš valstybės biudžeto didžiausią pajamų dalį gaunantis Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas jau prieš keletą metų yra priėmęs nuostatą, kad jie nefinansuoja projektų, kurie skirti etikos nesilaikančioms žiniasklaidos priemonėms. Buvo ne vienas precedentas, kai taip ir nutiko.

Kiap žinia, Lietuvoje sprendimus dėl Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatų laikymosi priima dvi organizacijos – Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija ir Žurnalistų etikos inspektorius.

3 komentarai

  1. Dainius Radzevicius

    simai, tairekomendacija yra daugiau. Prievole laikytis yra istatyme

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *