I. Degutienė apie dabartinės Vyriausybės darbą ir atsakomybę

pagal | 2011/08/17

Vertindama skandalą dėl duomenų Baltarusijos valdžiai perdavimo apie šios šalies opozicionierių mane šiandien nuoširdžiai nustebino Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir jos pateikti komentarai žurnalistams. Negaliu patikėti, kad taip iš tiesų buvo pasakyta.

Seimo vadovė įvertino politinį šio skandalo atspalvį ir pateikė šios Vyriausybės darbo stiliaus apibūdinimą:

„Šiandien man susidaro įspūdis, kad Vyriausybėje ministerijos dirba kaip atskiri „uabai”, tarpusavyje nesikalba. Taip negali būti valstybės valdyme ir taip negali būti Vyriausybės veikloje”.

Po tokio komentaro tampa visiškai akivaizdu, kad yra aiškiai išreikštas nepasitenkinimas ir net nepasitikėjimas „uabine” vadinamos Vyriausybės veikla. Jei taip negali būti, tai reikia keisti „uabo” direktorius? Bet ne, čia pat Seimo pirmininkė už bloga vadovavimą siūlo nubausti… „uabo” samdinius. Panašu, kad už tai, jog šie nesugeba pridengti blogai dirbančių „direktorių” užpakalių:

„Mano asmenine nuomone, kiekvienas valstybės tarnautojas turi prisiimti asmeninę atsakomybę. Tos institucijos vadovas iš to valstybės tarnautojo pareikalauti tos asmeninės atsakomybės.”

Sutinku, kad Lietuvoje gana įprasta praktika, kad jei „šefas” kaltas – iš darbo turi lėkti jo pavaldinys.

Taip daug metų buvo ir, deja, tebėra. Bet man vistiek neduoda ramybės klausimas, o kada bus pritaikyta reali politinė atsakomybė už tai, kad „uab” direktorius „grybą pjauna”. Normaliame „uabe” tai padaro savininkas. Na o politikoje tai gali padaryti tik rinkėjas. deja, bet tik po metų. O kol kas už viską atsako „iešmininkai”.

Esu beveik 12 metų dirbęs valstybės tarnyboje. Labai mėgau šį darbą. Bet perskaitęs tokią poziciją, imu aiškiai suvokti, kad sveiko proto žmogui ateityje eiti dirbti į valstybės tarnybą už nekonkurencingą algą ir dar neproporcingai didelę politikų užkrautą atsakomybę yra beveik idiotiška. Kažką panšaus ir Eligijus Masiulis yra pasakęs. Nes jei kas nors bus ne taip, atsakysi ir už save, ir už žioplas politikų klaidas. Nes turi galvoti už visus. Kaip sakė Seimo pirmininkė, „dirbant valstybės taryboje turi būti suvokimas apie valstybės padėtį, valstybės politiką”.

O jei ta politika neaiški ir sveiku protu nesuvokiama, tai kaip ją suvokti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *