Lietuvai reikia dar vienos ministerijos. Skubiai!

pagal | 2011/08/25

Olandijoje seni malūnai saugesni nei olando atrakcionai Lietuvoje

Lietuvai reikia skubiai įsteigti dar vieną ministeriją. Rusijoje ar kai kuriose kitose šalyse tai yra Ypatingų situacijų ministerija. Tuo galutinai įsitikinau ne šiaip po kokio uragano Varėnos rajone, ar skandalo su Baltarusijos opozicionieriais. Tuo mane įtikino Premjero tarnyba.

Jau kurį laiką mane neramino klausimas, kad Lietuvoje kilus kokiai nors ypatingai (netradicinei) situacijai susiduriame su viena bėda – „spragos tarpinstitucinio bendradarbiavimo”. Kartais ieškome kaltų iš karto, kartais savaitę teisinamės ir aiškinamės. O esmė nejuda, Reikalas stovi. Taip sakant, kareivis miega, o tarnybos laikas skaičiuojamas. Arba dar sakoma, šuo loja (čia labai tinka apie žiniasklaidą), o karavanas eina (čia apie valdžią). Bet juk tereikia, kad kažkas skubiai imtųsi veiksmų ir spręstų problemą. Tokia ir galėtų būti Ypatingųjų situacijų ministerija.

Nes kai šiandien perskaičiau žinutę, kad „Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius pareikalavo skubių ir efektyvių atsakingų institucijų veiksmų po Palangos atrakcionuose įvykusios nelaimės”, ir tik tada „Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyriausiojo inspektoriaus Artūro Lacičio sprendimu olandų verslininkui priklausančio atrakciono, kuriame praėjusią savaitę įvyko pavojingas gedimas, veikla yra sustabdyta”, aiškiai suvokiau viena – arba Lietuvai reikia tokio Premjero kaip V.V. Putinas Rusijoje (trept, trept ir viskas vyksta), arba su ypatingais įgaliojimais dirbančios ministerijos. Visokie prie ministerijų esantys gelbėtojų, civilinių saugų, kitokie departamentai kažkodėl stumdo kompetenciją ir taip rodo akivaizdų neįgalumą.

Juk jei pranešime rašoma, kad pagaliau inspektoriaus sprendime konstatuota, jog „atrakcionų savininkai nepateikė reikiamos techninės dokumentacijos, pagal kurią nepriklausomi ekspertai galėtų atlikti patikrinimą, kad po rugpjūčio 17 d. įvykusio techninio sutrikimo atrakcionas yra saugus ir nekelia pavojaus žmonių saugumui”, tai negi reikia tik nelaimės, kad kas nors ką nors imtų tikrinti ir tvarkyti?

Pagaliau išdrįsta pasakyti ir tai, kad to prakeikto atrakciono eksploatacija bus draudžiama tol, kol nebus pašalinti pažeidimai ir kol apie tai nebus informuota Valstybinė darbo inspekcija. Bet jei tai bus taikoma tik vienam atrakcionui, o kiti veiks, nors ir ten ne viskas gerai, tai čia kas? Mano kaime sakoma, kad tai „bardakas”.

O štai šiandien Premjero komanda parašė labai aiškiai dar vieną dalyką – „svarstoma galimybė sustabdyti visą olandų verslininko atrakcionų parko veiklą”. Neaišku tik viena, kas ir kur svarsto ir tai nuspręs? Tikiuosi nereikės vėl Premjero griežto „uždaryti”, kad taip ir nutiktų? ir nereikės dar vienso nelaimės, kad kas nors vėl iš ko nors dėl spragų reiklaautų atsakomybės?

Todėl visgi geriau būtų ta Ypatingųjų situacijų ministerija. Kažkaip patikimiau…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *