Žurnalistų pusryčiai su A. White. Nuo žurnalistų solidarumo iki…

pagal | 2011/09/26

A. White skatina etišką žurnalistiką

Šiandien „Transparency International” Lietuvos skyrius (TILS) kviečia žurnalistus dalyvauti diskusijoje, kurios pavadinimas turėtų intriguoti bet kurį profesionalų žurnalistą: „Žurnalistų pusryčiai nr. 20. Kaip žurnalistų profsąjungos prisideda prisideda prie žurnalistų darbo sąlygų gerinimo ir etiškos žurnalistikos kūrimo?”

Kaip žinia, graži tradicija rengti įdomias diskusijas „Žurnalistų pusryčių” formate nuolat sulaukia didelio kolegų dėmesio, nors „pusryčiai” dažnai būna ir vakarais.

Tačiau šį kartą diskusijos svečias iš tiesų yra išskirtinis ir ypač svarbus Lietuvos žurnalistų sąjungos, tikrosios Tarptautinės žurnalistų federacijos narės, gyvenimo dalyvis. Tai – buvęs Tarptautinės žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Aidanas White‘as.

Šį kolegą pirmą kartą sutikau dar 2000 metais Pietų Korėjoje, kuomet TŽF kongrese su juo draugiškai pabendravome, o man, jaunam žurnalistui jis paliko neišdildomą įspūdį. Kodėl? Dėl savo bendravimo būdo, begalinio kolegiškumo ir globėjiško rūpesčio jaunais ir nepatyrusiais kolegomis. Tuomet įteikdamas kuklų lietuvišką suvenyrą buvau tikras, jog A. White ir yra tikrasis TŽF lyderis, variklis ir siela. Jo charizma įkvėpė ir mane dirbti žurnalistų bendruomenei, planuoti savo ateitį taip, jog galėčiau prisidėti prie mūsų profsąjungos stiprinimo. Keista, tačiau taip ir atsitiko 🙂

TILS savo pranešime teigia, kad „porą dešimtmečių didžiausiai pasaulyje žurnalistų organizacijai vadovavęs Aidanas White‘as yra plačiai žinomas kaip žurnalistikos etikos bei darbo judėjimų ekspertas, žodžio laisvės gynėjas”. Galiu net papildyti, kad prieš palikdamas TŽF pareigas, kolega išleido puikų leidinį, kuris vadinasi „Etiškos žurnalistikos iniciatyva”. TŽF jį išleido anglų ir prancūzų kalbomis. Lietuvos žurnalistikos ir jos etikos standartų kūrėjo Laimono Tapino dėka, ši knyga jau išversta į lietuvių kalbą. Artimiausiu metu, kai tik atsiras finansinė galimybė, šis Lietuvai adaptuotas leidinys pasieks ir mūsų broliją. Pasakysiu atvirai – jis įkvepia 🙂

Todėl labai bus įdomu šiandien padiskutuoti ne tik apie žurnalistų profsąjungų vaidmenį kuriant etišką žurnalistiką arba ko žurnalistai galėtų pasimokyti iš „News of the World” pokalbių klausymosi skandalo ir kaip po tokių įvykių siekti visuomenės pasitikėjimo žurnalistika?

Man žymiai įdomesnė ir svarbesnė diskusijos dalis, kuri skirta solidarumo standartams žurnalistikoje. Kokių solidraumo standartų turėtų laikytis profesinės sąjungos, tam, kad pagerintų žurnalistų darbo sąlygas ir kaip tarptautinės žurnalistų organizacijos gali padėti įvairiose šalyse dirbantiems žurnalistams?

Kaip suprarote, susitinkame vakare, 18 val. TILS biure Vilniuje. Iki smagaus 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *