Spaudos laisvė proginė? Nuo gegužės 7 dienos iki… gegužės 7 dienos

pagal | 2011/11/03

Už garbingą žurnalistiką turi pakilti ir patys žurnalistai

Taip jau yra – daugelį dalykų aptariame tik pasitaikius progai. Neretai tik kartą per metus. Pvz., Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną gegužės 7 diena pasitinkame šventiškai ir kalbomis apie spaudos laisvę. Jau po kelių dienų bus lygiai 6 mėnesiai po šventės ir liks lygiai 6 mėnesiai iki kitos. Gal tai ir vėl proga?

Šį pavasarį kolegė Monika Garbačiauskaitė gži.lt rašė:

„Kas gi nutiko, kad tiek kartų pasipriešinę spaudimui iš išorės, atsilaikę prieš daug galingesnį agresorių, lietuviai niekaip nesugeba suręsti tvirtesnio pamato laisvai ir kokybiškai spaudai dabar, kai tam, atrodo, yra visos sąlygos?”

Klausimas labai rimtas. ir tikrai ne retorinis.

Pati Monika labai aiškiai parašė ir savo versiją:

„Didieji redaktoriai/leidėjai iškreiptą žiniasklaidos supratimą formavo nuo pat pradžių. Prie to buvo nuosekliai judama iš karto po to, kai buvo išsidalinta, privatizuota sovietinė žiniasklaida. Viena ranka pildami pamazgas ant jiems neįtikusių politikų, visuomenės veikėjų, kita ranka jie atsiiminėdavo Prezidentūroje aukščiausio lygio apdovanojimus. Lietuvos leidėjai beveik niekada ir nebandė kitaip gyventi. Jie sako, kad jiems nepavyko, bet jie net nemėgino ar nebemokėjo.

Buvo laikas, kai didžiųjų laikraščių siautėjimą kokybiškai kiek atsverdavo televizijų publicistika. Bet vėliau televizijos pasileido į varžybas paskui reitingus. Deja, dažnu atveju tai buvo kelias anaiptol ne į viršų.”

Todėl šiandien su džiugesiu galiu pasakyti, kad jau lapkričio 5 dieną 10 val. dvi didžiausios ir gražias veiklos tradicijas turinčios žurnalistų bendruomenės – Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų draugija, kartu prie bendro diskusijų apskrito stalo pakvies ir kitus kolegas padiskutuoti apie žurnalistikos kokybę ir perspektyvas Lietuvoje. Kalbėsime apie savitvarką, apie mus pačius ir mūsų požiūrį bei veiksmus. Nebandysime ieškoti kaltų ir atsakingų. Ieškosime perspektyvų. Ir tai mane nuoširdžiai džiugina.

Kaip tik tą pačią lapkričio 5 dieną visoje Europoje vyks graži ir prasminga akcija, skirta patiems žurnalistams. Europos žurnalistų federacija jau ne vienerius metus būtent lapkričio 5-ąją rengia akciją „Stund up for Journalism”. Patys žurnalistai ir kyla už žurnalistiką. Gražu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *