Apie žiniasklaidos skaidrumą ir pinigus. Nauji vėjai jau kitąmet

Seimas pritarė Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisoms, pagal kurias jau kitais metais bankininkai ir žiniasklaidos priemonių vadovai privalomai deklaruos turtą.

Mano nuostabai, antradieninio balsavimo metu tokiam siūlymui neprieštaravo nė vienas Seimo narys. Tiesa, už tokį sprendimą buvo tik 62 Seimo nariai – mažiau nei pusė visų seimūnų. Bet sprendimas priimtas ir reikia laukti jo įgyvendinimo.

Turtą deklaruoti privalės bankų ir kitų kredito įstaigų tarybų ir valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai.

Tačiau dar svarbiau, kad turtą kasmet deklaruoti privalės deklaruoti ir žiniasklaidos priemonių tarybų, valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimos nariai.

Man visgi įdomu, kiek atidžiai patys žurnalistai nagrinės savo kolegų ar savo viršininkų deklaracijas? Ne iš smalsumo, o siekdami apie tai viešai paskelbti visuomenei? Bet kuriuo atveju, tai yra labai geras žingsnis, nes visuomenė pagaliau sužinos, kiek iš teisų turto turi ir uždirba tie, kurių valdomos žiniasklaiods priemonės skrupulingai skaičiuoja kitų pinigus.

18 komentarų

  1. Dainius Radzevicius

    nuostabu, deklaruoju jau daugiau nei 10 metų 🙂 ir džiaugiuosi, kad neturiu ko slėpti.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    nereikia ieskoti teigiamu vien. Zmoned daro ir klaidu, ir geru darbu. Kartais jie padaro blogai, bet tai dar nereiskia, kad jie yra absoliutus nieksai.

    Atsakyti
  3. elektrikas

    siūlau pasižiūrėti sekmadienio popietę rodytą Baublienės laidą per LTV ir atspėt, kiek Zuokas už ją sumokėjo. Viršūnė, mūsų pinigais išlaikoma televizija slapčia reklamuoja abonentą

    Atsakyti
  4. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    ?, jei bus dokumentas, bus ir viešumas 🙂 Kai ti kam prireiks dėl viešo inetereso, pvz., Seime kokiame komitete, tai tada ir paviešins. Net VSD paslaptys išiaškėja 🙂

    Atsakyti
  5. ?

    http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=387761

    stai seimo priimtas istatymas.

    kur tu matai nurodyma, kad redaktoriu deklaracijos bus viesos?

    galiojantis turto deklaravimo istatymas smulkiai apraso, kuriu pareigybiu turto deklaracijos yra viesinamos (10 straipsnyje). redaktoriu tame sarase nera.

    http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=395335

    seimo ka tik priimtas istatymo papildymas 10 straipsnio nekeicia, vadinasi, redaktoriai nebus sarase tu, kuriu deklaracijos viesinamos.

    kiek matau jos tiesiog bus pateikiamos VMI ir tiek ziniu. paaiskink, kur as klystu – kuris teises aktas tau, man ar jonui is plunges suteikia teise susipazinti su, pvz., tomkaus turto deklaracija?

    Atsakyti
  6. ?

    o kodel galvoji turto deklaracijos bus viesos?

    viesai skelbiamos tik seimanariu, prezidentes etc deklaracijos (valstybes ziniose)

    kitos saugiai guli vmi

    Atsakyti
  7. Regis

    Tai jau tikrai Dainiau, ne tik jūsų nuostabai. Aišku reikia sulaukti realaus rezultato t.y. konkrečių žinių apie konkrečių žmonių turtą. Bet, sulaukėm nors rimtų prielaidų. Beje nors užmušk netikiu, kad tarpusavyje žurnalistai krapštys viešai šiuos reikalus. Visu pirma parodykit žurnalistą kuris bandys kažką atkapstyti apie kolegas ar potencialius (iš serijos ko tik nebūna) darbdavius ir atitinkamai nebijos. Na bet kiek suprantu jeigu žurnalistai to nepadarys, tai atsiras kam, tyliai, ramiai per dienoraščius, tinklaraščius informacija pasklis. Ne be tie laikai kai informaciją buvo įmanoma patikimai laikyti kur nors stalčiuje.

    Atsakyti
  8. balabaikinas ir partneriai

    Nuorodoje teigiama, kad ne žiniasklaidos priemonių, o viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų išvardinti subjektai turės deklaruoti turtus.

    Iš įstatymo: 75. Viešosios informacijos rengėjas – visuomenės informavimo audiovizualinėmis priemonėmis paslaugos teikėjas, radijo programų transliuotojas, leidykla, kino, garso ar vaizdo studija, informacijos, reklamos ar viešųjų ryšių agentūra, redakcija, informacinės visuomenės informavimo priemonės valdytojas, nepriklausomas kūrėjas, žurnalistas ar kitas asmuo, rengiantys ar pateikiantys skleisti viešąją informaciją.

    Taigi.

    Išvada 1: Visi leidyklų, viešųjų ryšių, reklamos agentūrų ir televizinių „projektų” vadovai ir jųjų valdybų nariai su sutuoktiniais turės padeklaruoti turtą, ane?

    Išvada 2: kai kuriose redakcijose žurnalistai sutartyse (irgi „metrikose”) vadinami redaktoriais. Teks padeklaruoti. Mokesčių inspekcija pagal sąrašą redaktorių ieškos.

    Galėjo tiesiog rūpimų laikraščių ir televizijų sąrašą pridėti, o dabar teks Savukynui, Kesminui, o gal net Budraičiui turto deklaracijos pildymo pradžiamokslį krimstt.

    Dabar bus galima top 10 daryti: „turtingiausi Lietuvos ekonomikos temų redaktoriai”, „UAB „Radiocentras” top 10″, „Reklamščikai vs piarščikai – kieno piniginė storesnė?”, „Turtinigiausi žurnalistų sutuoktiniai”.

    Kiek naujų prasmingų tiriamosios žurnalistikos laidų bus galima susukti. Ir susuks. Ir patyrinės. O ką?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *