Referendumas Latvijoje davė atkirtį rusifikacijai Baltijos regione

Pasakysiu atvirai, kad rusų kalbą moku, man ji patinka ir ja dažnai tenka bendrauti. Ypač dažnai tenka kalbėtis šia kalba su kolegomis ir draugais iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos Kaukazo šalių ar Vidurio Azijos. Kitą savaitę vykstu į Moldovą, kur irgi bendrausime rusiškai. Bet bandymai Latvijoje referendumu „įteisinti” primetamą rusifikaciją Baltijos šalims pagaliau gavo rimtą atkirtį ir ryškios daugumos žmonių aiškų „NE”.

Prisipažinsiu, kad iki balsavimų buvau net kiek skeptiškesnis dėl rezultatų. Matydamas didelę šiandieninės Rusijos valdžios valstybinės politikos skatinamą ir palaikomą rusų kalbos ekspansiją į kultūros, žiniasklaidos ir kitas sritis Baltijos regione ir net toli už jo ėmiau tikėti, kad gal jau padarytas milžiniškas įdirbis ir visuomenė nebus labai priešiškai nusiteikusi rusinimo politikos plėtrai.

Bet gal savo teigiamą rezultatą šį kartą davė ir agresyvi, netolerantiška ir labai jau nešvari propaganda už rusų kalbą, kaip „gimtąją” kalbą Latvijoje.

Štai toks portalas Zarodnojjazyk akivaizdžiai rodo požiūrį tų, kurie skatino netolerantišką ir nedraugišką rusifikaciją Latvijoje. Pavojingą rusifikaciją.

Štai koks požiūris buvo propaguojamas minėtame portale (tekstas originalus, vertimas – neoficialus Dainiaus Radzevičiaus):

„Каждый сознательный русский латвиец должен проголосовать «ЗА». Если мы не покажем нашу сплоченность, дзинтарсы, элерте, кариньши продолжат курс на уничтожение русского образования, на превращение наших детей в «иванов, родства не помнящих».

Поговорите с родственниками, друзьями, коллегами по работе. Убедите сомневающихся и колеблющихся, потормошите ленивых. Каждый голос «ЗА» – на вес золота.

Это наш исторический шанс, мы не должны его упустить. Ваши дети и внуки будут спрашивать вас, голосовали ли вы за русский язык 18 февраля 2012 года? И вы сможете гордо ответить: да!

Общество «Родной язык» ”

Kiekvienas sąmoningas rusas latvis privalo balsuoti „UŽ“. Jeigu mes neparodysime savo susitelkimo, dzintarsai, elertės, karinšai toliau vykdys išsilavinimo rusų kalbą naikinimo programą, kuria bandys mūsų vaikus paversti „ivanais, neatsimenančiais savo kilmės“.

Pakalbėkite su giminaičiais, draugais, kolegomis darbe. Įtikinkite abejojančius ir dvejojančius, paskatinkite tinginius. Kiekvienas „UŽ“ balsas yra aukso vertės.

Tai mūsų istorinis šansas, mes negalime jo praleisti. Jūsų vaikai ir anūkai klaus, ar balsavote už rusų kalbą 2012 metų vasario 18 dieną? Ir galėsite išdidžiai atsakyti „Taip“.

Bendruomenė „Gimtoji kalba“

Tokia tautinę nesantaiką skatinanti propaganda/reklama akivaizdžiai paremta ne rusų noru sugyventi Latvijoje su latviais, o noras juos nugalėti. Dar ir bandoma įžeidinėti latvius vadinant dzintarsais. Negražu, agresyvu, ir, ačiū Dievui, nerezultatyvu.

Ir labai aiškiai noriu pasakyti, kad šis referendumas, mano akimis, nieko bendro neturi su meile ar bent simpatija rusų kalbai, literatūrai, tautai. Tokio referendumo iniciatoriia ir jo idėjiniai autoriai akivaizdžiai siekė sukurstyti Latvijos ir gal net Baltijos visuomenes, suskaldyti jas. Suskaldyti kalbiniu požiūriu. Ir nors realybėje man gana dažnai bendraujant su latviais jaučiu, kad jei mieliau kalba rusų kalba nei anglų ar kuria kita, tai tik dar kartą įrodo, kad latviai nėra priešiškai nusiteikę rusų kalbos atžvilgiu. Bet visuomenė labai aiškiai išreiškė priešiškumą bandymams politizuoti rusų kalbos reikalus, o per šį reiškinį vykdyti ekspansiją į suverenios valstybės reikalus.

Todėl labai norisi, kad Baltijos šalių informacinis, kultūrinis laukas būtų pakankamai saugūs nuo bet kokių bandymų politizuoti kurią nors kalbą ir jos vartojimą kasdieniniame gyvenime. Nes jei latviai kalba latviškai, lietuviai lietuviškai, o rusai rusiškai, tai dar nereiškia, kad jie yra nacionalistai, kurie pažeidžia kitų žmonių teises.

Beje, įdomu, kodėl Rusijoje niekas nekelia klausimo dėl kokių trijų keturių valstybinių kalbų? Manau, kad pirmoji pretendentų sąraše jau galėtų būtų kinų kalba. Ypač Rusijos pietuose. Ten net pretekstas yra rimtas – vietinė kalba jau realiai yra kinų. Tad bent jau nuo ten gali pradėti įteisinti.

10 komentarų

  1. Jurijus

    Taip.
    Čia kaip „Respublikos” ir Tomkaus nemėgstantys būtų vadinami radzevičiukais.

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    jurijau, būtent todėl ir akivaizdu, kad bandoma daugybei žmonių primesti bendrinį konkretaus žmogaus vardu paremtą apibūdinimą. Juk dalis žmonių, kurie gerbia ir myli savo valstybinę kalbą, nebūtinai yra kokios nors Dzintarso politinės jėgos atstovai. Pvz., aš myliu nepriklausomą Lietuvą, bet dėl to nesu koks nors landzbergininkas ar koks kitoks politiškai angažuotas asmuo automatiškai.

    Atsakyti
  3. Jurijus

    Dzintarsais vadina dėl to, kad yra toks žinomas jaunas politikas, dešinysis, „Visu Latvijai” pirmininkas Raivis Dzintaras, nuoseklus tautininkas.

    Atsakyti
  4. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Mielas Arvydai, šį kartą referendumo forma atrodo kaip labai demokratiškas būdas apginti Latvijos piliečių teises. tačiau… Tai yra akivaizi spekuliacija.

    Atsakyti
  5. Arvydas Damijionaitis

    INFORMACIJA(svarbu): Tautų genocidas turi įvairias formas. Viena baisiausių genocido formų yra mažiau skaitlingos tautos sunaikinimas okupuojant ,atimant, užimant jos gyvenamą teritoriją ir masiškai apgyvendinant (kolonizuojant) žymiai skaitlingesnės tautos gyventojais. Kai raudonieji rusai grubiai, kruvinai okupavo Lietuvą, Latviją, Estiją, tuo pačiu metu, kartu su rusų okupacine armija, į šias šalis masiškai pradėjo plūsti „vyresnieji broliai” gyventojai rusai. Ir Estijai, ir Latvijai, ir Lietuvai prievartinė rusiška asimiliacija buvo pagrindinis faktorius nulėmęs siaubingą demografinę situaciją, turinčią visus tautų genocido požymius.
    Referendumas Latvijoje dėl okupacinės rusų kalbos statuso įrodo okupantų sąmoningą siekį ASIMILIUOTI latvius. Būtina tarptautinėje erdvėje teisiškai įvardinti prievartinę asimiliaciją,nes ši genocido forma yra labai pavojinga.

    Atsakyti
  6. Dainius Radzevičius

    Mielas Denis, perskaičiau ir komentarus prie rusiškos mano komentaro versijos 🙂 Labai geras buvo apie tai, kad rusai Latvijoje yra tikri gyventojai, o kinai Rusijoje yra atėjūnai 🙂 Įdomi versija.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *