Už ką keliamos baudžiamosios bylos Kirgizijos žurnalistams?

pagal | 2012/02/21

Šiandien gavau žinią iš vienos kolegės Kirgizijoje, kad už straipsnius interneto puslapyje www.rusedin.ru buvo iškelta baudžiamoji byla (Kirgizijos Baudžiamojo kodekso 299 straipsnio 1 dalis) žurnalistui F. Farafonovui.

Vienas straipsnis vadinasi “Kirgistanas: 1916-ieji ir 2010-ieji metai” (2011 m. sausio 27 d.).

Kadangi taip jau sutapo, kad informaciją gavau iš karto po to, kai dar neatvėso mintys apie vadinamąjį referendumą dėl rusų kalbos Latvijoje, todėl atkreipiau dėmesį į minėto kolegos straipsnio pradžią. Jis pradedamas būtent taip:

„Коли дружишь с русским – держи топор наготове!” – именно такой отзыв прочитал я недавно на кыргызском языке (“Орус менен дос болсон ай балтанды ала жур!”) на одну из российских заметок, посвящённых анализу современной социально-политической ситуации в нашей республике и написанную, кстати, по-русски. Почему я вспомнил об этом отзыве в контексте разговора о событиях 1916 года? Да ведь именно мятеж 1916 года породил ту кыргызскую поговорку, благополучно пережившую почти столетие.”

Vertimas į lietuvių kalbą:

„Jei jau draugauji su rusu – laikyk pasiruošęs ir kirvį!” – būtent tokį atslliepimą neseniai perskaičiau kirkizų kalba (“Орус менен дос болсон ай балтанды ала жур!”) . Atsiliepimą, kuris buvo skirtas vienai šiuolaikinės mūsų respublikos socialinės-politinės situacijos analizei, beje, parašytai rusų kalba. Kodėl prisiminiau šį atsiliepimą, kuris buvo pateiktas pokalbio apie 1916 metus kontekste? Todėl, kad būtent 1916 metų maištas pagimdė tą kirgizišką patarlę, sėkmingai išgyvenusią beveik šimtmetį.”

Jei kas turės laiko ir supranta rusų kalbą, rekomenduoju paskaityti minėtą komentarą ir palyginti su Lietuvos žiniasklaidoje skelbiamais komentarais.

Man pasirodė, kad mūsų šalyje, remiantis tokia Kirkizijos baudžiamojo persekiojimo praktika, turėtų būti paskendę bylose nemaža dalis mūsų politikos įvykių apžvalgininkų. Bent jau aštriau pasisakantys A. Račas, R. Valatka, V. Laučius, T. Čyvas, M.Laurinavičius, E. Eigirdas tai tikrai.

Beje, jei kam bus įdomu, siūlau paskaityti ir kitus kolegos koemntarus:

1. “Кыргызстан: годы 1916-й и 2010-й”27 января 2011 г.

2. “Страна оживших басмачей?”18 апреля 2011 г.

3. “Киргизское Зазеркалье (I)”
8 июня 2011 г.

3. “Киргизское Зазеркалье (II)”
10 июня 2011 г.

4. “Киргизстан: место русскоязычного электората в гонке за президентское кресло”10 сентября 2011 г.

5. “Дегустация Киргизстана, Или презумпция невиновности по-кыргызски. Часть I. Contra”18 сентября 2011 г.

5. “Дегустация Киргизстана, Или презумпция невиновности по-кыргызски. Часть II. Pro”22 сентября 2011 г.

6. “Электоральные предпочтения предвыборной Киргизии (I)”4 октября 2011 г.

6. “Электоральные предпочтения предвыборной Киргизии (II)”
6 октября 2011 г.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *