Kai žurnalistai solidarūs, žodžio laisvės niekas neatims

pagal | 2012/07/12

Kolegos Kauno žurnalistai vakar labai stipriai finansiškai prisidėjo prie mano teisinės kovos su Vitu Tomkumi dėl žurnalisto teisės skelbti kritišką nuomonę. Atkeliavusi 1000 litų parama – tai žurnalistų kolegiškumo ir sodidarumo simbolis. Ypatingas simbolis.

Aš puikaii žinau, kaip sudėtingai finansiškai šiandien gyvena daugelis koelgų žurnalistų. Nelengvi keleri pastarieji metai buvo ir tebėra Lietuvos žurnalistų sąjungai. Nesame turtinga organizacija, bet turime neįkainuojamą turtą – kolegų solidarumą.

Todlė noriu pasidalinti mintimis, kurias kolegos iš Kauno savo interneto svetainėje paskelbė vakar:

„Anksčiau į teisiamųjų suolą patekęs šalies žurnalistas likdavo vienas su savo problemomis. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir draugijos pastangomis dabar yra kitaip. Bendruomenė lyg vėl pradeda gyventi pagal šūkį “Visi už vieną – vienas už visus!”..
<...>
Sena tiesa: džiaugsmas, pasidalintas su bičiuliu, yra dvigubai didesnis, o skausmas – perpus mažesnis. Prisiminkime tai, kolegos žurnalistai!”

Žinoma, noriu dar kartą ir net viešai asmeniškai padėkoti kolegai Vidui Mačiuliui, kuris pats gerai žino, kiek kainuoja teismuose įrodyti svao teisumą ir kaip jaučiasi žurnalistas, kuomet tiesos ieškojimas tampa tik jo asmenine kova. Vakar apie tai kalbėjomės su Vidu, kuris užsuko į Lietuvos žurnalistų sąjungos būstinę. Paprastai jis visada užsuka, kai tik apsilanko Vilniuje. Tiesiog pabendrauti. O štai kaip Vidas paprastai paaiškino, kas jį paskatino būti ir šį kartą kolegišku:

„Mes specialiai nerinkome aukų. Gegužės 12-ąją mūsų skyrius drauge su Kauno rajono savivaldybe pagerbė pirmąjį Petro Babicko (Lietuvos radijo diktoriaus) premijos laureatą Beną Rupeiką. Šis talentingas žurnalistas, jau penkioliką metų Lietuvos radijuje ruošiantis laidą “Kaip žmonės gyvena”, atsisakė piniginės premijos ir ją paliko svarbioms skyriaus žurnalistinėms reikmėms… Tas, švelniai tariant, keistas Vilniaus apylinkės II teismo sprendimas dėl D.Radzevičiaus pripažinimo kaltu ir paskatino mus materiai prisidėti prie žodžio laisvės gynimo. Juo labiau, kad mes Dainiui Radzevičiui esame suteikę “Žurnalistikos riterio” vardą ir įteikę jam vardinį kardą…”

Tuo pačiu noriu pasidalinti „šviežiausia” informacija apie “Žodžio laisvės gynimo fondą”, kuris buvo sukurtas V. Tomkaus iškeltoje byloje prieš D. Radzevičių priėmus apkaltinamąjį nuosprendį. Vakar vakaro duomenimis suaukota buvo virš 3000 litų. O moralinę mano palaikymo akciją, pradėtą klaipėdiečio Gintaro Grajausko Facebook tinkle, jau aktyviai remia apie 1000 žmonių. Ačiū visiems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *