Teismas spalio 26 dieną pasakys, ar mano nuomonė apie V. Tomkų jį šmeižia

Šiandien Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti mano apeliacinį skundą dėl teisėjos A.K. Macevičienės priimto nuosprendžio, kuriuo buvau nuteistas už leidėjo Vito Tomkaus šmeižtą komentare „Wikileaks: Tomkaus “Respublika” išdavė ir pardavė žurnalistiką”. Galutinis ir neskundžiamas sprendimas bus viešai paskelbtas spalio 26 d. 11 val.

Šios dienos posėdžio ir proceso vertinimas mano akimis:

1. Posėdis vyko labai konstruktyviai – kolegijos pirmininkė pateikė pranešimą apie bylą, išklausė mano pozicijos, apklausė mane ir kalbos specialistą Antaną Smetoną.

2. Vitas Tomkus asmeniškai byloje nebedalyvavo, nes apeliacinėje instancijoje nepageidavo to daryti. Jį atstovavo advokatė.

3. Teismui pasakiau labai aiškiai, kad mano paskelbtas komentaras yra subjektyvus vertinimas, kuris paremtas noru viešai diskutuoti ir kalbėtis apie žiniasklaidos etiką ir problemas, taip pat Wikileaks paviešintą medžiagą ir joje minimus leidinius beiu leidėjus (taip pat ir V. Tomkų).

4. V. Tomkaus advokatė pareiškė, kad jos klientas nėra viešas asmuo. Jis – privatus amsuo ir jo negalima sieti su „Respublika” bei vadinti viešu asmeniu. Mane tai prajuokino, bet iš pagarbos teismui emocijas, atrodo, sutramdžiau. Man ir daugeliui žmonių žinoma, kad kituose kitų teismų sprendimuose buvo pasakyta, kad V. Tomkaus veikla jį daro viešu asmeniu.

5. Mane asmeniškai sužavėjo advokatų Kęstučio Švirino ir Renatos Beržanskienės pastangos ginant mane šioje byloje. Iš šono žiūrėdamas jaučiausi keistai – toks įspūdis, kad teisine prasme užpulti Lietuvoje žmogų yra žymiai lengviau nei jam apsiginti. jei nekaltumo prezumpcijso principas reiškia nekaltas, kol nėra kaltės įrodymų, tai mano atveju noras įrodyti, kad nori būti padorus, reikalauja… Na bet apie tai vėliau. Įsiteisėjęs sprendimas padės galutinį tašką.

35 komentarai

  1. tikras lietuvis

    Bet kokiu atveju linkiu Dainiui sėkmės.

    Tik atmenu, kad kartą jau jam kalbėjau apie tai, kad yra Lietuvoje žmonių, kurie mėgsta ir gali apie kitus netiesą sakyti.
    Ir prašiau jo pagalbos.
    Gal po šio įvykio Dainiui akys atsivers? 😎

    Atsakyti
  2. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, Jūs čia su skaitutoja jau apie puslapio nacionalizavimą prabilote 🙂 Gruzijoje neturiu nuolatinio interneto, tad nepykite kad kartais palieku be „priežiūros”. Bey juk jumi galima paditikėti?!

    Atsakyti
  3. Regina

    ŠS, jeigu tu čia apie M…, tai ps-s-s-s….,…čia jau reikia pagarbiai….nes tuoj būsi apšaukta „pošla”…Aš pati nežinau, kaip man savo reputaciją išbalinti 😳

    Atsakyti
  4. šiaip skaitytoja

    ne Qwerty,neilgai tu,aš ar mes čia Dainių benervinsime.. 😀
    Tuojau į tą puslapį beįeisi tik rankas ar kojas sukryžiavęs ,ar „Tėve Mūsų..” bekalbėdamas. 😀 Neįsijausk.Nors puslapis ir ne Dainiaus ,bet ir ne TAVO 😆

    Atsakyti
  5. Regina

    Žinai, šiuolaikinė moteris, jeigu ji neturi rankinėje ginklo, tai ji nei žinoma, nei graži, nei blondinė, nei madinga, nei stilinga…nei…nei…(saugumas čia nė prie ko)…Todėl aš už ginklą ir už Paksą.

    Atsakyti
  6. Qwerty

    ŠS, tu teisi: puslapį sukūrė Dainius, „pats nežinodamas kodel”, gavo per jį teistumą, dabar moka už jo palaikymą, o mes (Regina, Qwerty,Marius ir co) tą puslapį užvaldėme. Negana to yra nuolatinė tikimybė, kad mes jį (Dainių) čia dar ir nervinsime 😎

    Atsakyti
  7. šiaip skaitytoja

    kai kurioms moterims tikrai reikia ginklo,o kai kurioms užtenka ir „liežuvio” 😀 Tai gi šiai moteriškei prireikė ginklo „Liežuvis” nepadėjo 😆

    Atsakyti
  8. šiaip skaitytoja

    Dizainas,kaip ir dizainas.. :)” Brudo” vistiek neiškuopsime ,nebent dar daugiau „prikuopsime” 😆

    Atsakyti
  9. Regina

    Ne-e-e-e,…čia puslapis tikrai Dainiaus,…antraip jo netampytų po teismus. Tačiau, dėl turto nepriežiūros, tas puslapis tapo tokia reginų ir kt. užeigėle…Bet, tikiuosi,vienas kito pagalba, išsikuopsim iš savęs visą brudą ir smagiai leisim laiką 🙂
    P.S. kaip tau patinka naujas puslapio dizainas? Man tai, nežinau…snukučių daug, bet emocijų turiu dar daugiau….

    Atsakyti
  10. šiaip skaitytoja

    Taip Regina,tu visiškai teisi..kai „skraidai”,”žemė” netraukia 😀 Geriau „skraidyt” 😀 Gal????

    Atsakyti
  11. šiaip skaitytoja

    puslapis tikrai ne Dainiaus. 😆 Tegul tik Dainius labai nesupyksta :mrgreen: Na ..Jis jį sukūrė,bet manau Pats nežino kodėl? 🙂 Gal žino,kad ir kiti sukūrė,ir jam reikia? ar nereikia..?Tiesiog copy-paste ir tiek.. 🙂 O Tu puikiai laikaisi,ir be dvejonių.Turi savo stilių.O su tais „protais” sunku..gal geriau be „proto” 😆 (man irgi patinka ta emocija:)

    Atsakyti
  12. Regina

    P.S. o Dainiui tai atleidžiam, ….kadangi būnant ore, jis negali kontroliuoti, kas darosi žemėje.

    Atsakyti
  13. Regina

    Sveika, šiaip skaitytoja…..Kaip aš tavęs pasiilgau…Jeigu kartais paskaitinėdavai, pati matei mano kilimus ir kritimus…Kaip man sunku…Aš pati nuolatinėse dvejonėse- ar čia Dainiaus puslapis, ar kažkieno?…Manau, kad pagaliau bus balansas- du moteriški protai prieš du vyriškus….Žinai, net dangus pas mane ta proga dovanojo dvi vaivorykštes – žiūriu ir gėriuosi 🙂 🙂 🙂

    Atsakyti
  14. šiaip skaitytoja

    Sveiki visiems,bet ,Regina,tu tiesiog puiki, su savo klausimu”KO AŠ ČIA SĖDŽIU?”O ko aš čia skaitinėju?:),tik gaila kad ne D.Radzevičių:),nors puslapis kaip ir jo? ar jau Reginos?ar Qwerty,ar Mariaus?
    Bet kol kas Dainiui viskas puikiai sekasi,todėl mums kuo mažiau jį reiktų trukdyt ar nervinti. 😆

    Atsakyti
  15. Regina

    Šiandien apsisprendžiau…Eisiu į Konstitucijos egzaminą,… pasitikrinti, ant kiek esu protinga, …arba – ant kiek netobula Konstitucija ir ją laikas keisti.

    Atsakyti
  16. Regina

    Jau Dainius Gruzijoje su kita misija 😯 Tu, turbūt, daugiau ore kabai, negu žeme vaikštai…. O nuo tavo nepriežiūros Dainiau, aš baigiu galą gauti su dviem vyriškais protais 😳

    Atsakyti
  17. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Manau, kad daugelis supranta situaciją. Tačiau vakar skrisdamas į Gruziją varčiau iur skaičiau laikraštį „Komentarai” (Ukrainos leidinys rusų kalba), kuriame vienas kolega labai gražiai kritikavo Ukrainos valdžios įvestus griežstesnisu reikalavimus ir baidas dėl šmeižto. Jis labai aiškiai parašė, kad ten, kur šmeižtas vyldomas su valdžios komanda, jis prilyginamas tiesai. O ten, kur baudžiama už tiesą, kaip už šmeižtą, teisinės valstybės jau nebėra.

    Atsakyti
  18. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, nepamiršk, kad palinką mes ir patys kuriame 🙂 Gal aš čia ką nors ne taip padariau, apleisdamas aplinką? 🙂

    Atsakyti
  19. Regina

    Gerai Qwerty,…pasakei ir gipsas,- pabūsiu…Manau, kad su Marium reikia pabaigti išsiaiškint viską išsamiai…O gal net susiruošiu į kelionę į Zarasų miškus, kad man padėtų išgryninti PROTĄ, o tai aš čia kliedžiu – emocinis, racionalusis…Tfu…

    Atsakyti
  20. Qwerty

    Bet kol nenusprendei kur išeiti, tai pabūk dar kokius metelius kitus 😛

    Atsakyti
  21. Qwerty

    Nori su savo „aukštais moraliniais standartais” nueiti ir išaiškinti Rupeikai kaip yra negerai pasišalinti iš eismo įvykio vietos…?

    Jei atvirai, tai aš labai įtariai žiūriu į tuos, pas ką „labai aukšti moraliniai standartai”, ypač jei jie patys prikišamai tai deklaruoja (tavę tai neliečia) 😳

    Atsakyti
  22. Regina

    Klysti Qwerty,…Atsibodo nuolat būti iškruštu protu, ujamai ir moralizuojamai, nors pas mane pačią aukšti moralės standartai. Išeinu…nenusprendžiau kur, bet gal pas Rupeiką…Ten tikiuos rasiu draugiškesnę aplinką.

    Atsakyti
  23. Qwerty

    Regina, manau, kad sėdėsi čia dar ilgai, kokius metus du ar tris,bent jau iki mes su Mariumi čia būsime 😎

    Atsakyti
  24. Regina

    Mariau, ką aš turiu daryti,… jeigu aš esu TOKIA,- gyva, mąstanti,klystanti mylinti, neapkenčianti, prašanti, imanti, duodanti, klausianti, atsakanti,keršijanti, atleidžianti, kritikuojanti, abejojanti, priklausoma, kategoriška, pasvajojanti, kvaila…Ir apskritai, KO AŠ ČIA SĖDŽIU?

    Atsakyti
  25. Regina

    Mariau, kuo toliau, tuo su manimi darosi blogiau…Mano priešas pradeda traukti mane…

    Atsakyti
  26. Marius

    Regina, nepraleidi progos paspekuliuoti lytiniu potraukiu ir vis įterpi savo „pošlumą”.

    Atsakyti
  27. Renata

    Criminal defamation laws still exist in some states to protect public figures from injury to their reputations. Such laws have a limiting effect on freedom of expression and are frequently abused in cases where there is no public interest at stake. International and regional human rights institutions have recommended that such laws should be abolished and replaced with civil defamation laws.

    Civil defamation laws can also be misused to censor criticism and debate concerning public issues. International/regional human rights bodies have said that civil defamation laws should observe the following principles: public bodies should not be able to bring defamation actions; truth should always be available as a defence; politicians and public officials should have to tolerate a greater degree of criticism; publications regarding matters of public interest which are reasonable in all the circumstances should not be considered defamatory; damage awards should be proportionate to the actual harm caused and should take into account alternative remedies such as apologies and corrections.

    info is http://www.hrea.org/index.php?doc_id=408

    Tikiuosi, kad kol įstatymai bus pakeisti, jie bus protingai teismų pritaikyti.

    Atsakyti
  28. Regina

    Viešumas yra sąlyginė sąvoka. Kai uždarai namų duris ir išeini į gatvę, kiekvienas tampame viešu asmeniu. Juk nesivalai gatvėje dantų, ar paskėlus sijoną nesitaisai atsisegusių nuo korseto kojinių. Yra tam tikros elgesio taisyklės. Savaime suprantama, tau viešumą lipdo dėl to, kad esi žurnalistinės srities funkcionierius, dėl ko turi būti autoritetu ir pavyzdžiu kitiems. Todėl keliami padidinti elgesio reikalavimai. Tačiau kiekvienas žmogus, kuo jis bebūtų, turi teisę į savo nuomonę. Žiūrėk, mūsų Prezidentė Dalia, kartais irgi leptelia kokią nuomonę viešai, o kartais, kietai sučiaupia žandikaulius ir išspaudžia: „nekomentuosiu”…Taip, kad…kaip į visą tą pažiūrėsi, kokiomis aplinkybėmis ir kaip viską klijuoji. Manau, kad teismas bus išmintingas.

    Atsakyti
  29. dainius radzevicius

    Regina, aš esu viešas ir dėl to nesiginčiju. Kodėl ponas Tomkus užsimanė būti visuomenės Nuliu, man yra mįslė. O gal jis tikrai taip jaučiasi? Tada jau nieko nepadarysi

    Atsakyti
  30. Regina

    Manau, kad pirma instancija „perspaudė” ir apeliacinis teismas ištaisys tą klaidą…. Antraip formuotųsi labai agresyvi praktika, kas įvarytų dar didesnę baimę, o kai kam norą paspelnyti. Jeigu Tomkus nelaikomas viešu asmeniu, tai kodėl tave turėtų laikyti? Taigi ne ŽS tinklapyje, o savo asmeniniam bloge tą viešinai.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *