Išteisinimas: Už V. Tomkaus šmeižtą nuteisusios teisėjos nuosprendis – neteisėtas ir nepagrįstas

Šiandien Vilniaus paygardos teismo teisėjų kolegija paskelbė mane visiškai išteisinantį sprendimą baudžiamojoje byloje dėl leidėjo V. Tomkaus šmeižto. Pirmos instancijos teismo teisėja A. K. Macevičienė mane nuteisė kaip nusikaltėlį, o apeliacinis teismas labai aiškiai pasakė, kad buvau nuteistas, nors nepadariau jokio nusikaltimo skelbdamas savo nuomonę apie minėtą leidėją komentare „WikiLeaks: V. Tomkaus „Respublika” išdavė ir pardavė žurnalistiką”.

Kadangi teismas labai aiškiai argumentavo išteisinimo motyvus, juos pacitavęs noriu viešai užduoti vieną klausimą ponams Vitui Tomkui ir teisėjai Ainorai Kornelijai Macevičienei – ar Jums negėda? Viešo ar asmeninio atsiprašymo iš Jūsų neprašau ir nesitikiu.

O štai ir išteisinimo argumentai, kurie kelia labai rimtų klausimų dėl pirmos instancijos teisme žmones už nuomonės paskelbimą teisiančios teisėjos A. K. Macevičienės kvalifikacijos:

„Apeliacinės instancijos teismo kolegija taip pat atkreipia dėmesį į dar vieną pirmosios instancijos teismo nuoprendžio aprašomosios dalies trūkumą, nes aprašant įvykdytą nusikalstmą veiką, teismas išdėstė ne teismo nustatytas nusikalstamas veikos aplinkybes, kaip to reikalauja baudžiamojo proceso įstatymas, o pateikto kaltinimo Dainiui Radzevičiui esmę… Tokia teismo nuosprendžio aprašomosios dalies, aprašant nusikalstamą veiką, konstrukcija neatitinka įstatymo reikalavimų. kaip numato LR BPK 305 str. 1 d. 1 p., apkaltinamojo nuosprendžio aprašomojoje dalyje išdėstoma įrodyta pripažintos nusikalstamos veikos aplinkybės, t.y. nurodoma jos padarymo vieta, laikas, būdas, padariniai ir kitos svarbios aplinkybės. Tuo tarpu teismas tik perrašė kaltinimą.”

Štai ir vydomo teisingumo gražumas – teisėja gali nuteisti nekaltą žmogų rašydama nuosprendį pagal principą „copy-paste” kaltintojo išvadas, o ne realiai tirdama nusikaltimo aplinkybes. Todėl apeliacinės instancijos teismas štai kaip apibendrino visas pirmos instancijos darbo „klaidas”:

„Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo 2012 m. birželio 29 d. nuosprendis naikintinas kaip neteisėtas ir nepagrįstas.”

Na o norintys perskaityti visą sprendimą, galite jį rasti štai čia –
Dainiaus Radzevičiaus isteisinimas dėl Vito Tomkaus smeizto 2012

28 komentarai

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, man Tomkaus pinigų, ypač uždribtų man nepriimtinu būdu, nereikia. Iš jo pareikalausime tik dveijų dalykų – kompensuoti advokatų išlaidas ir viešai paskelbti atsiprašymus už tuos „sutenerius”, „pakalikus”, „šmeižikus” ir pan. O žmonių surinkti pinigai bus panaudoti kilniam tikslui.

    Atsakyti
  2. Regina

    Mariau, kadangi nebuvau proceso dalyvė, tai nei į reitingus, nei į Tomkaus kelnes nepretenduoju. Tegul Dainius pats apsispręs, ar jam elgtis pagal Marių- krikščioniškai, ar pagal reginą – adekvačiai.
    O šiuo momentu man labiausiai rūpi uraganas Niujorke.

    Atsakyti
  3. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    tikras lietuvi, manau, kad ne visai tokios išvados. Kad bet ko pliurpti negalima, žino visi profesionalūs žurnalistai. Tuo jie ir skiriasi nuo bet kokio kito komentatoriaus. Manau, kad kai kurių leinių komentatorių tampymas po teismus susijęs su kelaiis faktoriais – vienu atveju yra labai labai įsižeidęs ir pažemintas žmogus, kuris net ir už kokį aštresnį žodį pasirįžęs persekioti įžeidiėję, kitu atveju tikrai yra antisemitiniais ir kitokie tekstai, kur bet kuris kitas irgi turi atsakyti. beje, o kaip siūlai žurnalistams užsisitoti kiekvieną komentatorių?

    Atsakyti
  4. tikras lietuvis

    Viso to proceso teigiama pasekmė yra ta, kad žiniasklaida, gal, sužinojo, jog nedera pliurpti kas tik ant seilės užeina – kad ir jie, kaip ir eiliniai interneto komentatoriai, kurių jie, beje, neužstoja, gali būti tampomi (su reikalu ar be jo – kad pajustų kas tas yra ir nusileistų iš savo superdidelio „nusimanymo” apie viską aukštybių 🙂 ).

    Atsakyti
  5. Marius

    Regina, pasikelti savo reitingus žiniasklaidos biznieriaus sąskaita tau negana, nori numauti jam dar ir kelnes.

    Atsakyti
  6. Regina

    Dainiau, tu nesupratai nieko….Tai paaiškinu dar kartą: pagal Marių, tu gavai neeilinę likimo dovaną, – pono V.Tomkaus dėka (jam siekiant priešingo efekto), tu tapai etišku su visa žurnalistų sąjunga in corpore….Bet, kad liktum ir toliau etišku, Marius tau siūlo ir apsistoti ties tuo džiaugsmu….Tuo tarpu aš manau, kad šitame sumaterialėjusiame pasauly etiškumas taip pat turi piniginę išraišką. Todėl, kad padidintum savo etiškumo svorį, turi eiti toliau…Žinoma – su ieškiniu; žinoma, simboliniu, – vieno milijono…Neturi kur išleisti? Padėsim 🙂

    Atsakyti
  7. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    PN, dėkui 😉 Tik vis keisčiau tenka jaustis kai sulauki sveikinimų vien todėl, kad teisėjų malone likai nenuteistas 🙂

    Atsakyti
  8. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, lt žurnalistų etika teisės požiūriu yra paprasta – vertini veiksmus pagal surašytas susitarimo taisykles. Jei nėra kokios taisyklės apie etiką, tai formaliai etika to nereguliuoja. Tačiau mano atveju teisėja Macevičienė priėmė „neteisėtą ir nepagrįstą” sprendimą. Tad aš likau toks koks buvęs. Tik sprendimas teisinis kitoks.

    Atsakyti
  9. Regina

    Qwerty, kelkis ir eik sniegą kasti, nes katei Reginai su juniorais letenėlėm šalta 🙂

    Atsakyti
  10. Regina

    Mariau, man pasibaigė replikos teisė, tai kraustausi apačion.
    Etiškumas teisiniu požiūriu, yra labai sąlyginė sąvoka. Teisėjai Macevičienei Radzevičius pasirodė neetiškas. Tuo tarpu apygardos teisme Radzevičius tapo etišku. Tačiau filosofiniu-psichologiniu požiūriu etišku tapti neturi šansų nė vienas. Dainius turėtų išsivalyti savo mintis ir apie Tomkų ne tik rašyti, bet ir galvoti tik teigiamai. Šitą padaryti vargu ar pavyks.
    Kita vertus, etiškumas turi savo kainą…Todėl dabar Dainiaus eilė įvertinti…

    Atsakyti
  11. Marius

    Regina, V.Tomkus yra tas asmuo, kuris Dainiaus Radzevičiaus nuomonę įvertino milijonu. Metus laiko trukęs teismo procesas pasibaigė tuo, kad pridavė Dainiui kaip žurnalistui etiško svorio. Manau, kad pridavė svorio ir žurnalistų sąjungos organizacijai, kurios pirmininkas Dainius. Žinoma, V.Tomkaus ketinimuose nebuvo tokio troškimo prisidėti prie teigiamo kaip etiško žurnalisto D. Radzevičiaus įvaizdžio kūrimo, atvirkščiai jis norėjo nubausti tą išsišokėlį, kuris išdrįso pareikšti kritišką nuomonę žiniasklaidos biznieriaus atžvilgiu. Neįvertino V.Tomkus priešininko ir jį savo veiksmais užaugino.
    Etiškas žurnalistas negali egzistuoti be žiniasklaidos biznierių, o ne etiški žiniasklaidos biznieriai negali egzistuoti be etiškų žurnalistų. Kovodami vienas prieš kitą, jie vienas kitą išlaiko. Tik kiekvienas gauna pagal principą kas dievo dievui, o kas ciesoriaus ciesoriui, ( etiškam žurnalistui etiškos žurnalistikos džiaugsmas, o žiniasklaidos biznieriui žiniasklaidos biznio džiaugsmas).

    Atsakyti
  12. Regina

    Mariau,…ir todėl galima teigti, kad tik V.Tomkaus dėka D.Radzevičius, praėjęs teismų skaistyklą, tapo etišku žiniasklaidininku…Tačiau dėlto trigubai nepasisekė Tomkui,- jis negavo ne tik išsvajoto milijono, bet ir sumautų dešimties tūkstančių…Ir ne sapne nesapnavo, kad pataps dar ir Radzevičiaus guru…Anei dūdos, anei skripkos, anei pyragėlio….
    P.S.Beje, Dainius savo etiškumą parodė dar ir avansu – nebūdamas kaltas jis Tomkaus prie teisėjos Ainoros atsiprašė…Čia kaip su tuo vairuotoju, kuris būdamas negirtas, pasiūlė mentams kyšį, kad nebaustų už neblaivumą.
    P.P.S. Kas liečia V.Frankl, tai jis išgyveno koncentracijos stovyklą ir mirė tik 1997m. Tuos išgyvenimus išdėstė savo knygoje “Žmogus ieško prasmės“, kuri išleista ir lietuvių kalba. Norėčiau gauti ir paskaityti, nes ši knyga skirta pesimistams ir papuolusiems į egzistencinį vakuumą…
    O gal Aušvico reikia?

    Atsakyti
  13. Marius

    Regina, buvo toks psichiatras Viktor Frankl, kuris parašė rankraštį apie gyvenimo prasmę, o knygos išleisti nespėjo nes Antrojo pasaulinio karo metu pateko į koncentracijos stovyklą Aušvice. Dainiui Radzevičiui žiniasklaidos biznierius V. Tomkus irgi suteikė puikią progą patirti kas yra etiška žiniasklaida. Galima sakyti, kad V.Tomkus Dainiaus Radzevičiaus atžvilgiu yra etiškos žiniasklaidos mokytojas, (guru). Kuo stipresnis spaudimas, tuo gilesnis etiškos žurnalistikos pažinimas, supratimas. V. Tomkus kartu su teisėja A.K. Macevičiene vedė Dainių Radzevičių etiškos žurnalistikos pažinimo keliu. V. Tomkus ir teisėja A.K. Macevičienė sudarė sąlygas vystytis etiškam žurnalistui ir etiškai žurnalistikai. Rezultate, krūva bailių ir prisiplakėlių gali nebedrebėti dėl savo subinės reikšdami nuomonę.

    Atsakyti
  14. Regina

    Nu nieko sau „neturi ką atleisti…”….Taigi metus laiko Tomkus buvo pakabinęs ant klaustuko Radzevičiaus reputaciją! O kur advokato išlaidos, sugaištas laikas, išgadinti nervai, apleistas blog’as…Tik sudarykim visiems godiems, įžūliems, perdėtai ambicingiems, paranojiškiems žmogeliams lojalią ir etišką aplinką, net nepajusime, kaip jie susikrausto ant sprando…
    Inicijuoti bylinėjimąsi reikia irgi atsakingai, kad bumerangu negrįžtų…Manau, kad dabar Tomkaus eilė „pasilengvinti” savo kišenes kokiu vienu kitu milijonu.
    P.S. Dainiau,neklausyk Mariaus, nes jo mokymai skirti ne mūsų planetos gyventojams…Jis tave taip nuves etiškais keliais, kad liksi plikas ir basas.

    Atsakyti
  15. Marius

    Išties etiškas žurnalistas yra ne tas, kuris sulaukęs atsiprašymo atleidžia žiniasklaidos biznieriams už niekšybes, bet tas, kuriam nereikalingi jokie atsiprašymai nes jis neturi ką atleisti.

    Atsakyti
  16. Juozas

    gali dabar Tomkų patampyti dėl moralinės žalos. Tikrai prisiteistum, jei ne sau, tai kokiai nors labdarai. Tik nežinau ar vėl norisi lįsti į tuos teismo kalidorius….

    Atsakyti
  17. Rasa

    nuoširdžiai sveikinu, Dainiau, – metus trukę marazmai baigėsi, o tavo gera praktika bus pavyzdys kitiems

    Atsakyti
  18. Simas

    Geras ženklas. Bet tai tik vienas laimėtas mūšis, o karas su neetiška žiniasklaida dar nelaimėtas… Dabar reikia kitokios bylos. Kai žmogus remiasi tikrai melaginga žiniasklaidos informacija… Juk jei pareikši savo nuomonę pasiremdamas melaginga informacija, tai už melagingą informaciją turi gan griežtai atsakyti žiniasklaidos priemonė, nes klaidina informacijos gavėjus…

    Atsakyti
  19. Regina

    Sveikinu, Dainiau, – su Pergale, su Gimtadieniu ir su šiandien iškritusiom pirmomis snaigėmis…Galim švęsti 😆

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *