Apie Lietuvos pilietybę: kam duoti, o kas nusipelnė?

Šiandien su keistu jausmu sutikau žinią, kad „Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Konstitucinio Teismo pateiktais išaiškinimais, Pilietybės įstatymu, atsižvelgusi į Pilietybės reikalų komisijos siūlymą ir įvertinusi visas aplinkybes, Jungtinių Amerikos Valstijų pilietei Isabellai Tobias nesuteikė pilietybės išimties tvarka”.

Nebandysiu ginčytis su įstatymais, Konstitucija. Net su jų aiškinimais. tegul tai lieka teisei, kuri apibrėžia pakankamai aiškaii principus. Tačiau noriu tikrai pasakyti savo atskirą nuomonę apie tai, ar buvo įvertintos „visos aplinkybės” prieš išimtine tvarka nesuteikiant sportininkei, JAV pilietei Lietuvos pilietybės. Sportininkei, kuri nori būti Lietuvos piliete, nes nori atstovauti mūsų šaliai ir siekti savo sportinių ambicijų po Lietuvos vėliava. Kalbėsiu tik apie šį konkretų atvejį.

Kadangi daug kas gali skirtingai interpretuoti Pilietybės įstatymo 20 straipsnį, pacituosiu pagrindus, kurie leidžia išimtinai suteiktę teisę būti Lietuvos piliečiu:

„LR pilietybė išimties tvarka gali būti suteikiama užsienio valstybių piliečiams, kurie turi neginčijamų nuopelnų Lietuvos valstybei, yra integravęsi į Lietuvos visuomenę ir su Lietuva yra susiję nuolatiniais faktiniais ryšiais”.

Nežinau, kas teisine prasme yra tie „faktiniai ryšiai”. Mano asmenine nuomone, faktiniais ryšiais galėčiau laikyti ir norą atstovauti Lietuvai, ir bendras treniruotes (šokius) su lietuviu, ir lietuvių kalbos mokymąsi, ir daugelį kitų dalykų. Net norą atstovauti Lietuvai laikyčiau faktiniais ryšiais.

Kodėl? Ogi todėl, kad jei pilietybę galime suteikti tik už realius nuopelnus LIETUVAI, tai elgiamės kažkaip keistai – vieni šalyse gauna pilietybę tik todėl, kad toje teritorijoje gimė. Arba kaip vertinti tuos lietuvius, kurie išlaiko pilietyvę, nors neturi jokių nuopelnų, gyvena užsienyje, uždirbtus pinigus investuoja toje šalyje, ten kuria šeimą, o Lietuvą aplanko tik pasigydyti lengvatinėmis sąlygomis susimokėjus mažiau nei šimto litų įmnoką kas mėnesį?

Sutinku, kad kiekvieną prašalaitį, kuris neturi jokių pasiekimų toje srityje, kurioje nori ir gali būti naudingas Lietuvai, daryti piliečiu būtų kvaila. Bet jei sportininkas asmeniškai jau yra įrodęs, kad gali pasiekti didelių sportinių rezultatų, tačiau norėtų tai daryti dar ir Lietuvos garsininimui, argi negalime laikyti to nuopelnu? Kažkodėl man atrodo, kad JAV pilietė sportininkė, kuri nori atstovauti mažai Lietuvai, išimties tvarka tapusi bendrapiliete nebūtų padariusi gėdos. Nesu tuo tikras. Bet tikrai žinau, kad net kai kurie asmenys, kurie turi Lietuvos pilietybę, šiandien daro gėdą mūsų šaliai. Ir net kenkia jai. Tačiau paso niekas iš jų neatima.

12 komentarų

  1. šiaip skaitytoja

    Vertink litais,jei esi „protingesnė”.
    Tik,Kas? gali nustatyti tą”protingumą”?.
    O jei „protingumas”Tau ne privalumas?Tai gal ir rašyk
    įdomiai”kompanijai”. 😆

    Atsakyti
  2. Regina

    ŠS, niažinau, kaip jau čia tą tavo postą vertinti mano atžvilgiu, bet šį kartą pataikei… Žinok vyrai labai nemėgsta protingesnių moterų už save, todėl man čia yra ne privalumas, o trūkumas, nes visi nuo manęs pradeda laikytis pagarbaus atstumo…Ar daugiau rašysiu – abejoju, nes vienai sau rašinėt neįdomu…Gal tu palauk, kol vėl susirinks tau įdomi kompanija, o man čia vienai jau nebėra ką veikti….

    Atsakyti
  3. šiaip skaitytoja

    Ir,Reginut,”duok durniui kelią”.. 🙄 ❗ ❓
    Jaustukai tik Tau.

    Atsakyti
  4. šiaip skaitytoja

    Riaginka,na Tu jau tokia specialistė,tokia visų galų meistrė.. 🙄 Kai parašai..Daugiau niekas neberašo.
    Viską,Tu,žinai.Nepastebėjai ❓ ❗ ❗
    Aš skaitysiu,nes esu skaitytoja.Tu rašyk.
    Vieną pliusą turi 😆

    Atsakyti
  5. Regina

    Dainiau, tą „apsiženijimą” numato Olimpinė chartija….O pilietybės suteikimą Konstitucija ir Pilietybės įstatymas…Tai ką čia ginčytis?

    Atsakyti
  6. Regina

    AHA, prisitaikymui ribų nėra – vesti galima vieną, o retkarčiais pamiegot su kita 😎

    Atsakyti
  7. Regina

    Ne, Dainiau, ne taip yra…Jau kas, kas, bet tu turėtum puikiai atskirti emocijas nuo įstatymų. Olimpiadoje šalis save turi garsinti savo užaugintais sportininkais, o ne teisinėm manipuliacijomis. Tegul mūsų mergos daugiau sportuoja, o ne pliekiasi dėl Radžio…Štai kur energiją reikėtų nukreipti 😉

    Atsakyti
  8. Dainius Radzevičius

    Regina, tai mūsų nuomonės skiriasi 🙂 Manau, kad asmeninius sportinius laimejimus praeityje gavęs sportininkas jei nori juos priskirti ir Lietuvai tai jau yra gražu.

    Atsakyti
  9. Atgalinis pranešimas: Apie Lietuvos pilietybę: kam duoti, o kas nusipelnė? | ww.lt - keletas įdomių blogų pasiskaitymui

  10. Regina

    Beje, aš ir truputį moku čiuožt, tik poros neturiu…Bet, užtat gerai kertu lietuviškai 😛

    Atsakyti
  11. Regina

    Sakiau, daugiau niekada nekomentuosiu pirmoji…., bet tuomet kas, jeigu ne aš? Prajuokinai tu čia su savo atskirąja nuomone 😆 Ir turbūt suklydai apeliuodamas į Pilietybės įstatymo 20 str., nes pilietybės suteikimą išimties tvarka numato 16 str.
    O mano „atskiroji” nuomonė – ta mergaitė, jokių nuopelnų Lietuvai dar neturi…o gerais norais ir „pragaras grįstas” …Todėl jokių išimčių ir jokių pilietybių. O lietuva tegul savo tautinius čempionus užsiaugina, kurie moka ne tik čiuožti, bet ir kalbėti lietuviškai….I jokių čia Tobias, kad nebūtų… 😛

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *