JAV darbo rinka: Reporterio darbas – vienas blogiausių

pagal | 2013/04/25
Kokia ta žurnalistika?

Kokia ta žurnalistika?

Šiandien mane (ne)nustebino žinia apie tai, kad naujienų reporterio darbas dėl didelio streso ir neadekvačiai mažo atlyginimo JAV pripažintas viena prasčiausių profesijų. Tiksliau – prasčiausia.

Norėčiau tiksliai pacituoti specialią ataskaitą apie 2013metais patraukliausius ir „blogiausius” darbus. CareerCast.com duomenimis štai kas skelbiama:


„Ever-shrinking newsrooms, dwindling budgets and competition from Internet businesses have created very difficult conditions for newspaper reporters, which has been ranked as this year’s worst job, according to the CareerCast.com Jobs Rated report.

Consumers can access online news outlets almost anywhere thanks to technological advancements, which are threatening the existence of traditional print newspapers. As a result, the number of reporter jobs is projected to fall 6% by 2020, according to the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS), while average pay is expected to continue its decline.”

Stebėtis nereikia, nes panašūs duomenys buvo jau ir pernai, tad reporterio darbas „blogaiusiųjų” kategorijoje ir toliau išlieka. Štai kaip apie šią situaciją buvo rašoma pernai:

„For the first time ever, two different media jobs made our Worst Jobs list: Newspaper Reporter and Broadcaster. As the digital world continues to take over and provide on-demand information, the need for print newspapers and daily newscasts is diminishing. To be sure, both jobs once seemed glamorous, but on-the-job stress, declining job opportunities and income levels are what landed them on our Worst Jobs list.”

Gal kas pamena, kad visai neseniai rašiau apie Lietuvos žurnalistų, ieškančių naujo darbo, lūkesčius. Labai kuklius lūkesčius dėl atlygio dydžio.

Kita vertus, darbo pasiūla dar kuklesnė. Štai praėjusiųjų metų vasarą rašiau apie darbo skelbimus žurnalistams visoje Lietuvoje. Tada buvo pasiūlymas dirbti ir už 500 litų.

Bet kuriuo atveju, mano turimi duomenys kol kas neleidžia apibendrintai sakyti, kad Lietuvoje reporterio darbas yra prie blogiausjųjų. Kitaip tariant, Lietuvoje reporteriams tikrai nėra taip blogai kaip JAV. Visgi tendencijos, kurios kalba apie žurnalisto profesijos patrauklumą, jau kurį laiką rodo aiškų jaunų žmonių požiūrį į šią profesiją – ji neberą prie patraukliausiųjų. Štai vieno jauno abituriento Dovydo Paslausko 2012 metų sausį komentare išsakyta mintis:


„Jau kurį laiką rašau publicistinius straipsnius, jau kurį laiką tobulinuosi jaunojo žurnalisto ugdymo programoje ir jaučiuosi sukaupęs šiek tiek patirties, bet galvoje vis tiek skamba galybė klausimų: nuo abejonių, ar verta stoti į žurnalistikos studijų programą, iki klausimų, kaip reikės gyventi po studijų, ar sugebėsiu savęs neišduoti ir neparsiduoti kokiam bulvariniam žurnalui, skelbiančiam tik paskalas – kokia ateities žurnalisto duona manęs laukia?”

O ir žiniasklaidos kompanijos nepapuola į patrauklausiųjų darbdavių dešimtuką.

Na o rimti darbdaviai, jei tikėsime tyrimais, pageidauja talentingų ir užsienyje studijas baigusių jaunų žmonių.

O norintiems kiek artimiau susipažinti su žurnalistų požiūriu į savo profesiją, siūlau pasižiūrėti dar 2011 metais LŽS Televizijos operatorių klubo skelbto kūrybinio videominiatiūrų konkurso „Operatorius gyvbenime” darbus štai čia.

Man asmeniškai viena geriausių ir vykusių videominiatiūrų apie žurnalisto (konkrečiu atveju – televizijos operatoriaus) profesijos atsiradimo aplinkybes šiuolaikinėje žiniasklaidoje yra štai ši.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *