Išlydėjome Filomeną Taunytę ir… pasilikome jos labai daug

Filomenai Taunytei įteikiama Juozo Tumo Vaižganto premija (Svėdasai, 2008 m. rugsėjis)

Filomenai Taunytei įteikiama Juozo Tumo Vaižganto premija (Svėdasai, 2008 m. rugsėjis)

Šiandien atsisveikinome su kolege Filomena Taunyte. Puikiai prisimenu, kai pirmą kartą ją kalbinau „Žinių radijo” eteryje dar 2008 metais. Šis pokalbis įvyko po to, kai rugsėjį už knygą „Kiek sveria siela” jai su malonumu įteikiau Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos rašytojų sąjungos bendrai teikiamą Juozo Tumo-Vaižganto premiją.

Na o 2010 metų vasarį laidoje „Žiniasklaidos anatomija” mes kalbėjomės apie tai, kodėl žiniasklaidoje dominuoja Vilniaus ir didžiųjų miestų gyvenimo temos ir neretai pamirštamas gyvenimas vadinamojoje provincijoje.

Keistos tada buvo aplinkybės. Pradėjome pokalbį apie žiniasklaidą ir Filomena tada labai atvirai apgailestavo, kad visa Lietuva žiūri televiziją, kurioje visas temas užgožia vienintelė – vadinamji pedofilijos istorija. Jau tada ji aiškiai kalbėjo apie tai, kad tai yra paleista antis, kuria siekiama užgožti rimtesnes temas. Dabar tai jau žinome. Tačiau laidos pabaigoje šiek tiek dėmesio skyrėmė ir ekonominei krizei. Paklausiau Filomenas labai banaliai „kuo visa tai baigsis?”. Filomena atsakė:

„Nu gal krizė baigsis. Jūs man labai sunkų klausimą uždavėt. Nuo pedofilijos tai mes tikrai neišsilaisvinsim taip dirbdami, kaip dabar žadam dirbti nepagalvoję. Bet kaip išsilaisvinti nuo tų didelių nemalonių dalykų? Na pirmiausia tai, reikia pagalvoti, kad ne vien turtingieji negarbingai praturtėję Lietuvoje yra. Kad dar yra 80 procentų žmonių, kuriuos kai kurie veikėjai pavadino burokais ir runkeliais.”

18 komentarų

  1. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    qwerty, tu visiškais teisus. Tuo pačęiu galima būtų paminėti, kad tavo minėti dalykai yra tik pagrabos žmogui ženklai – už darbą, veiklą, nuoplenus. Tai simbolizuoja kitų žmonių norą parodyti dėmesį.

    Atsakyti
  2. qwerty

    beje, kalbos ar kalbų žinojimas, kaip ir aukštesnis postas, diplomai, pinigai, net daug pinigų neduoda svarbiausio- išminties, gyvenimiškos išminties, emocinės išminties ir suvokimo, tai yra to, kas žmogui svarbiausia. Tad ir žavėtis tuo nėra didelės prasmės, nors, kaip ir kiekvienas geras gebėjimas, tai yra gražu ir gerai.

    Atsakyti
  3. šiaip skaitytoja

    Kaip matyti iš ,qwerty,pasisakymo,tai qwerty,labiau patinka stebėti svetimus gyvenimus 😀 ,kad nepajausti jokios galios per savo užpakalį. :D(pritariu)ir manau visi pritars,nes saugom savo „užpakalį” 😀
    Bet ir dar labai džiaugiuosi,qwerty, tavo noru ar užsidegimu suprasti ar netingėti išsiversti kitą,nežinomą kalbą,o gal net išmokti? 🙂
    Maniau,kad bet kokios kalbos žinojimas,tai labai daugk.Bet dabar labai žaviuosi žmonėmis( ir tavimi qwery 🙂 ) ,kurie gali suprasti,bendrauti ir ne tik trimis kalbomis. 😀

    Atsakyti
  4. qwerty

    Kaip matyti per livestream, tai Tachriro aikštėje visuotinis džiaugsmas,vėliavų mojavimas ir petardos.Lygiai, kaip ir nuvertus Hosnį M. 😆

    Atsakyti
  5. qwerty

    Egipte rimti neramumai.Susiradau Mohamed Morsy, pirmo Egipto istorijoje demokratiškai išrinkto, o ką tik kariškių jau nuversto prezidento facebook puslapį. Iš arabų kalbos išsiverčiau pora prieš 3 valandas jo ten patalpintų žinučių. Kviečia jaunimą į masinį protestą jo palaikymui ir kaltina, kad viską čia organizavo Tel Avivas…Gali būti karšta, nors broiai musulmonai, priešingai nei armija, neturinei tokio autoriteto, nei tokios galios, juo labiau…

    Atsakyti
  6. Regina

    Ir aš taip galvoju,… ( kur daugtaškis, parašiau daugiau, bet ištryniau :D)

    Atsakyti
  7. Regina

    Tai gal kažko nežinau, bet neradau informacijos, kad ji būtų žurnalistiką baigus.

    Atsakyti
  8. Regina

    Ne, Dainiau, man tikrai širdies neskauda 🙂 ….Šiaip tik pasidomėjau, kas yra kolega…O kad teko bendrauti, tai tik smagu…
    Ar į LŽS narius priimat ne tik žurnalistus?

    Atsakyti
  9. Dainius Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Regina, buvome LŽS nariais. Ji buvo žurnaliste ir rašė nemažai. Bet tau, regina, dėl to neturi skaudėti. Mes su ja kolegomis buvome ir prie… Na detalių nerašsiu, bet smagiai bendravome 🙂

    Atsakyti
  10. Regina

    Nebuvai Qwerty Svedasuos, vaižgantinėse, tai ir nepavydėk tos saldainių dėžutės.
    O Dainiui, tai, – abejoju, ar su šviesios atminties F.Taunyte, galėjot vadintis kolegomis. Tu niekada nebuvai daktaru, o ji niekada nebuvo žurnaliste.

    Atsakyti
  11. Dainius Radzevičius

    Qwerty, ta premija buvo simbolinė. Nebuvai tu Svėdasuose tada, todėl tau nesuprasti, kas vyksta per vaižgantines. Tiek to, nesiimsiu diskutuoti nes pernelyg gerbiu Filomenos atminimą ir ją labai vertinu.

    Atsakyti
  12. qwerty

    Šviesaus atminimo žmogus ši moteris.

    Padėka, geras kasdienis žodis, dėmesingumas žmogui yra gerai, nuostabu, būtina ir reikalinga.

    Įvairių gi smulkių, mažai reikšmingų premijų bei apdovanojimų prisigalvojimas ir jų įteikinėjimas yra tokio dalyko esmės devalvavimas, juokinga ir apgailėtina veika.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *