Teisės į informaciją ribojimai valdžios įstaigose tampa tendencija

pagal | 2013/11/19

Lapkričio 20 d. 11.30 val. naujienų agentūros BNS salėje (Jogailos g. 9/1, Vilnius) yra rengiama spaudos konderencija, kurioje bus pateikta aktuali informacija apie valdžios įstaigų veiksmus ribojant teisę į informaciją ir žlugdant nepriklausomą spaudą.

Konferencijoje dalyvaus  Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė, LŽS Kauno skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis, laikraščio “Anykšta” vyriausioji redaktorė Gražina Šmigelskienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas. Dalyvausiu ir aš.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdybos sudaryta speciali Komisija tikisi artimiausiu metu parengti būtinus teisės aktų pasiūlymus, užtikrinančius ESBO ir Europos Tarybos spaudos bei žodžio laisvės standartus žurnalistų teisių apsaugos srityje. Tokia komisija buvo sudaryta 2013 m. lapkričio 16 d. neeiliniame LŽS Valdybos posėdyje, kuriame buvo nagrinėjami klausimai, susiję su teisėsaugos veiksmais žurnalistų atžvilgiu bandant priversti juos atsklaisti informacijos šaltinius.

Neeliniame Lietuvos žurnalistų sąjungos posėdyje dalyvavę žurnalistai ir redaktoriai iš įvairių šalies regionų informavo kolegas apie nuolatinius jų teisių pažeidimus renkant informaciją iš vietinės valdžios institucijų. Pateikti faktai apie tai, kad rajonų valdžios sprendimais priimami žurnalistų teises ribojantys savivaldybių dokumentai, vienašališkai patvirtinamos akreditavimo taisyklės (pagal Visuomenės informavimo įstatymą turi būti tvirtinamos abipusiu susitarimu su viešosios informacijos rengėjais), vykdomas teisinis persekiojimas už kritiką, žurnalistai išvaromi iš viešų posėdžių, valdžios sprendimais steigiamos ir išskirtinėmis sąlygomis finansuojamos žiniasklaidos priemonės (tai yra draudžiama Visuomenės informavimo įstatymu), vyksta nesąžiningas viešųjų pirkimų dėl viešinimo paslaugų organizavimas.

Apie šiuos pažeidimus informuoja Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija bei redakcijos, įsikūrusios Kupiškyje, Anykščiuose, Gargžduose, Druskininkuose, Tauragėje, Alytuje ir kituose miestuose. Kolegas prabilti apie jų teisių pažeidimus paskatino STT ir kitų teisėsaugos institucijų elgesys su naujienų agentūros BNS žurnalistais ir dėl to viešai pareikšta solidari žurnalistų bendruomenės reakcija. Šiuo metu kai kuriems kolegoms dėl jų kritikos rajonų valdžios atstovai privataus kaltinimo tvarka yra inicijavę ir baudžiamąsias bylas. Lietuvos radijo ir televizijos asociacija taip pat yra atkreipusi dėmesį, kad kai kuriuose miestuose sukurta tvarka, pagal kurią žurnalistas įleidžiamas į savivaldybę filmuoti tik tada, kai jį kažkas kviečia, ir filmuoti tik tai, ką nurodo/kur veda pasikvietęs asmuo. Tai visiškai nesuderinama su demokratinėje visuomenėje žiniasklaidos atliekamomis funkcijomis, kur žurnalistai savo pasirinkimu ir iniciatyva sprendžia, apie ką skleisti informaciją, į kokias temas atkreipti dėmesį ir pan. Todėl situacija, kuomet savivaldos lygmeniu yra nustatomi žymiai griežtesni apribojimai žiniasklaidos laisvei nei aukščiausiose valstybės institucijose, yra paradoksali ir netoleruotina.

7 komentarai

  1. Marius

    Vyksta senų suplyšusių kelnyčių lopinimas ( visose gyvenimo srityse, politikoje, ekonomikoje, žurnalistikoje ir t.t.), o išeitis vienintelė – mautis naujas. Bet nėra kam, nes visi užsiėmę lopais.

    Atsakyti
    1. ŠS

      Aha, Mariau, koks tu gudrus. Užsimovei sau tas naujas kelnytes ir vaikštai sau švilpaudamas. 😀 O gal yra mąstančių, kad geriau ir patikimiau nebus, nei senos? Lopysime ir užlopysime. O jei užsinorėsime kaip tu švilpauti, tai Gariūnuose ar būną tų kelnyčių? Ar įpirksime ? O gal netiks? Ar nuo lietaus ištirps ? Nauja yra nauja ir nežinai kas laukia. Baisu. Gerai, kad tu matai tuos lopus. O ne visi mato. Gal kam atrodo,kad uždėjai lopą ir jau naują. Nauja mada.

      Atsakyti
      1. ŠS

        O beje, Mariau, tu visai teisus. Jokių temų nėra. Keičiasi tik temų pavadinimai ir jose minimos pavardės.Bet tai tik žmonės. Koks skirumas ar tai Petras, Marytė ar Jonas? Ir koks skirumas ar kalbame apie ekonomiką, politiką ar žurnalistiką? Kas netikite nepatikėsite. Jei kam įdomu, gali peržiūrėti archyvą.

        Atsakyti
  2. Marius

    Palindo ryte žmogus po dušu ir tipo švarus. O, kad maudosi kritikoje, pavyde, teisybės ieškojime ir įrodinėjime, neigiamose emocijose ir neigime, tai yra pūva iš vidaus, pats save pūdo rūgštinėse temose ir terpėje… O iš išorės paskui maskuojasi madingais drabužiais, pudra, plastinėmis operacijomis daro švaraus įvaizdį. Savęs niekas neapgaus. Šūdas visos tos temos todėl, kad nieko jus neišspręsite niekados su tuo pačiu protu, kuris ir atvedė į tas problemas, o tik susendinsite save anksčiau laiko visose tose temose, gyvenimo džiaugsmo negausite kovodami prieš savo paties šudą, tik kitame, o tik per smirsite ir susensite šiose kovoes už teisybę, savo “paniatkes“ – neigimo temose – rūgštinėje terpėje. 🙂

    Atsakyti
    1. ŠS

      Štai taip. Pasirodė Marius ir kaip sakoma „balius baigtas” 😆 Laikas skirstytis namo kuopti savo š.. 🙂

      Atsakyti
  3. Regina

    Man atrodo, kad įstatymais yra pakankamai sureglamentuota tvarka, kaip turi pateikti informaciją žiniasklaidai valdiškos įstaigos. Jeigu žurnalistų tai netenkina, kiekvienu atveju kreipkitės į teismą.
    Tačiau prieš pūsdami prieš vėją, pasisverkite, kokią pajamų dalį laikraščiui duoda savivaldybės užsakymai……Tada apsispręskit, kas geriau, – ar aprašinėti kaimiečių ginčus dėl palaidų šunų, traktoriais išmaltų kelių, 10 cm sklypo ribos……, ar aprašinėti vietinės valdžios aferas ir kliūrkas…
    Pagalvokit, gerai pagalvokit….O konferencijoj pasidejuokit ir išsiskirstykit.

    Atsakyti
  4. Liutauras

    o kodėl niekas nesikreipė į administracinius teismus? (jeigu iš tiesų yra patvirtintos tokios tvarkos)

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *