Politinės partijos jau vadinamos „bendruomenėmis”? Išradingi mūsų politikai/žurnalistai

pagal | 2015/09/02

15min.lt portalo nuotraukaTik ką perskaičiau labai keistą ir net savotiškai įdomų 15min.lt tekstą su rubrika „Aktualu/Lietuva”. Šiaip jau įprasta informacinė žinutė apie dar vieno redaktoriaus tapimą politiku įstojus į vieną partiją virto kone gražiu viešinimo projektu. Mat, teksto pavadinimas skambėjo štai taip – „Prie TS-LKD bendruomenės prisijungia Andrius Navickas”.

Savo Facebook paskyroje uždaviau viešą klausimą šio teksto autoriams – ar ir rašydami apie kokio žurnalisto įstojimą į socdemų, darbiečių ir liberalų partiją jie tokį veiksmą vadintų „prisijungimu prie bendruomenės”? Negi dabar partijas jau vadinsime bendruomenėmis? Ko siekiame tokiu sugretinimu? Pagerinti partijų įvaizdį ar pagražinti jos narių veiklą? O gal tai daroma tik todėl kad yra žinoma paprasta ir aiški žurnalistų bendruomenės nuostata, jog politinė ir žurnalistinė veiklos vienu metu yra nesuderinamos? LŽS Etikos komisija jau 2010 metais šiuo klausimu yra priėmusi aiškų sprendimą. To neleidžia profesinė žurnalisto etika.Štai esminė citata iš to sprendimo:

„Partinė-politinė veikla susijusi su įvairiausiom gyvenimo sritim ir nėra sričių, tolimų nuo politikos, todėl politikoje dalyvaujančiam žurnalistui sunku išvengti interesų konfliktų ir objektyviai vertinti valdžios sprendimus. Taip pat neįmanoma įsivaizduoti nešališką žurnalisto darbą žiniasklaidos priemonėje, kurios redaktoriai, vadovai demonstruoja palankumą kuriai nors politinei grupei.

Žurnalisto dalyvavimas partinėje veikloje daro didelę žalą ir pačiai žurnalistikai, ir santykiams redakcijose. Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija ragina visus žurnalistus, redakcijų vadovus pasitraukti iš partinės-politinės veiklos: nutraukti formalią narystę politinėse partijose ir organizacijose ir atsisakyti faktinio dalyvavimo jų veikloje, kuri yra nesuderinama su profesine etika.”

Bet jei politinę veiklą imsime vadinti bendruomeniškumu, tuomet gal taip norima „įteisinti” kai kurių kolegų pasirinktą politinę karjerą? Būtų labai gaila, jei taip nutiktų.

Kita vertus, atidžiai skaitydamas minėtą žinutę neradau dviejų svarbių atributų – teksto autoriaus ir nuorodos į informacijos šaltinį. Tiesa, cituojami bernardinai.lt redaktorius dr. Andrius Navickas ir jo partijos viršininkas Gabrielius Landsbergis. Bet pats tekstas labai jau panašus į partijos pranešimą spaudai. Jei taip būtų, tai ir reikėtų nurodyti. Jei tekstą visgi rašė žurnalistas,jam turėjo natūraliai kilti klausimai, kuriuos vertėjo užduoti abiems cituojamiems partiečiams. Bent jau paklausti apie žurnalistikos ir politinės veiklos suderinamumo problemą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *