„Naujoji” žurnalistų ir žiniasklaidos savininkų etika: kas turi keistis?

pagal | 2015/12/01

Uz garbinga zurnalistika prie LRV II 2007 11 05Šiandien (gruodžio 1 d.) Visuomenės informavimo etikos asociacija kviečia į pasitarimą-diskusiją dėl kuriamo Visuomenės informavimo etikos kodekso.

VDU profesorės Audronės Nugaraitės vadovaujama darbo grupė iš suinteresuotųjų organizacijų jau yra surinkusi pirmines pastabas dėl naujo etikos kodekso. Tačiau tikros diskusijos tik prasideda.

Pirmoji vieša diskusija vyks šiandien nuo 13 valandos Asociacijos LATGA salėje (Basanavičiaus 4B , Vilnius).

Na o man iki šiol yra kilę bent keletas klausimų, kurie susiję su „naująja” žurnalistų ir žiniasklaidos savininkų etika. Visų pirma, labai rūpi klausimas dėl atsiradusių naujų turinio formų, kurios šiandien nėra aiškiai įvardintos kaip etiškas ar neetiškas turinys (pvz., turinio rinkodara ir jos pagaminti straipsniai, laidos, net atskiri leidybiniai projektai). Taip pat labai svarbu aiškiai pasakyti, kaip reikia vertinti partinę ar kitokia ideologija (pvz., religija) paremtą žiniasklaidą ir joje dirbančius autorius (vadinti žurnalistais, autoriais, rašytojais ar dar kitaip. Būtų labai smagu, jei pakalbėtume ir apie dalykus, kurie vadinami propaganda bei žurnalistų dalyvavimą tokiuose procesuose. Pvz., ar galime Lietuvoje apskritai žurnalistu laikyti kokios Baltarusijos ar kitos šalies valdžios kontroliuojamoje, cenzūruojamoje žiniasklaidoje dirbančius žmones, kurie nėra laisvi rinkti ir skleisti informaciją pagal mūsų etikos standartus. O jei tokia žiniasklaida veikia ir Lietuvoje, čia ar kur kitur kuriamas turinys, ar turi būti tokia medija pripažįstama už etikos ribų? O ar gali tada tokioje medijoje savo reklaminius skelbimus talpinti partijos ar valdžios institucijos, kurios naudoja mokesčių mokėtojų pinigus?

Taip pat labai rūpi klausimai, susiję su žurnalistų ir jų darbdavių santykiais. Visuomenės informavimo įstatyme įrašyta pareiga kiekvienoje redakcijoje turėti dokumentą (etikos kodeksą ar vidaus tvarkos taisykles), kur būtų labai aiškiai nustatyti ne tik tarpusavio santykiai, bet ir užtikrintos žurnalistų teisės ir laisvės. Gana daug redakcijų neturi tokio dokumento ir tokio žurnalisto teisių apsaugos. Ar tai jau neetiška žiniasklaida, jei neturi vieno esminių dokumentų, garantuojančio laisvą ir profesionalią žurnalistiką?

Tad kviečiu ir kolegas prisijungti prie diskusijų ir siūlymų, kurie padėtų sukurti iš tiesų mums patiems svarbius etikos standartus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *