Sukritikuotas Šakių rajono meras žurnalistei keršija baudžiamąja byla

pagal | 2016/10/31

Šakių rajono apylinkės teismas šiandien spręs, ar tenkinti Šakių rajono mero Juozo Bertašiaus skundą dėl privataus kaltinimo baudžiamosios bylos už šmeižtą iškėlimo žurnalistei, buvusiai laikraščio „Šakių valsčius” vyriausiajai redaktorei Giedrimei Didžiapetrienei.

Drąsi žurnalistė ir laikraščio redaktorė dar rugsėjį viešai paskelbė savo komentarą su dideliu nerimu dėl grėsmės demokratijai ir laisvam žodžiui Šakiuose. Kolegė pabandė paaiškinti ir žurnalistų bendruomenei, kodėl jiems reikėjo viešai papasakoti apie situaciją Šakiuose. Sužinoję, kad šio laikraščio valdymas neaiškiomis aplinkybėmis pereina prieštaringos reputacijos asmeniui, redakciją solidariai paliko visi žurnalistai, o viešas redaktorės laiškas sulaukė didelio žurnalistų bendruomenės palaikymo.

Tačiau viešame laišuzvaldytas-laisvas-zodis-sakiuoseke minėtas ir rajono meras į konstruktyvią kritiką atsakė ne laisvo žodžio palaikymu, o kerštinga reakcija – pasinaudojęs vis dar Lietuvoje egzistuojančia galimybe privačiai baudžiamąja tvarka persekioti žmogų, jis kreipėsi į teismą su prašymu iškelti baudžiamąją bylą drąsiai redaktorei už neva paskleistą šmeižtą.

Todėl šiandien Šakių rajono teisme vyks formalus taikinamasis posėdis. Sunku pasakyti, kas ir su kuo turi susitaikyti? Žurnalistai turi susitaikyti su nenormalia situacija rajone? Ar politikas turi susitaikyti su demokratinėmis žaidimo taisyklėmis demokratinėje šalyje?

Noriu tikėti, kad Šakių merui pavyks iki to laiko suprasti, kad toks bylos kėlimas žurnalistei ir yra akivaizdus patvirtinimas, jog kolegos buvo teisūs dėl sergančios demokratijos Šakiuose. Jei politikai yra nepakantūs kritikai, jei už kritiką persekiojami žurnalistai, tuomet ką kalbėti apie kitus rajone gyvenančius žmones ir jų galimybes kritikuoti valdžią?

Važiuosiu į Šakius palaikyti kolegų. Tikiuosi, teismas nutrauks šią bylą. O jei ne, tuomet teks kautis teisme. Už žodžio laisvę.

P. S. Pats meras viešai yra kitus žmones ir debilais išvadinęs. Ir ką?  Ir nieko.

cropped-mus-bande-nuoriskti-valscius.jpg

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *