Pasaulio lietuvių metams – žurnalistų projektas „Lietuviais esame mes gimę!“

pagal | 2019/04/29

Šiandien 17 val. Alytaus Jurgio Kunčino bibliotekoje atidarome kolegės, žurnalistės Lilijos Valatkienės fotografijų paroda „Lietuviais esame mes gimę!“. Iš karto po parodos bus rengiama vieša diskusija su Vytautu Jonu Juška apie lietuvius ir lietuvybę šiuolaikiniame pasaulyje.

Šį turą Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija kartu su L. Valatkiene ir V.J Juška paskyrė ypatingai progai – šiemet sukanka 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta. Kaip žinia, ja kuria buvo įsteigta Pasaulio lietuvių  bendruomenė. 1949 m. birželio 14 d. Vyriausiojo Lietuvos Išlaisvinimo Komitetas (VLIKas) paskelbė Lietuvių Chartą. Tai moralinis kodeksas, kuriame įsipareigota, kad Pasaulio Lietuvių Bendruomenė (PLB) vienytų visus už Lietuvos ribų gyvenančius lietuvius, siektų išlaikyti, kurti bei ugdyti lietuvių tautos gyvastį: jos kalbą, kultūrą, papročius, tradicijas, ir remti Nepriklausomos Lietuvos valstybę. Pasaulio lietuvių bendruomenė – tai lietuvius visame pasaulyje vienijanti visuomeninė nepolitinė organizacija. Pasaulio lietuvių bendruomenė šiuo metu jungia 45 šalių lietuvių bendruomenes ir lietuvius.

V. J. Juškos paskaitose-diskusijose bus keliamas klausimas, kiek pažįstame trečiąją emigruojančių lietuvių bangą. Apie tai su regionų gyventojais diskutuos kultūrologas Vytautas Jonas Juška. Jo paskaitoje bus kalbama apie Pasaulio Lietuvių Bendruomenės kūrimą, jos vystymąsi ir iššūkius bus pristatyta ir Lietuvių Charta.

Paskaitas-diskusijas lydės žurnalistės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės fotografijų paroda, kurią sudaro dvi dalys. Pirmojoje dalyje L. Valatkienė naudodamasi archyvų nuotraukomis, sukūrė įdomius foto pasakojimus apie pirmąją lietuvių emigrantų bangą. Antrojoje dalyje – demonstruojamos autorės fotorefleksijos, atspindinčios aplankytas vietas bei sutiktus žmones.

Paroda ir diskusijos keliaus ir į kitus Lietuvos miestus – Kauną, Šiaulius, Klaipėdą ir Panevėžį.

Apie Vytautą Joną Jušką

1953 m. gimė Jungtinėje Karalystėje.  1960 m. emigravo į Australiją. Baigęs Melburno Viktorijos universitetą, visą laiką skyrė visuomeniniam, kultūriniam bei politiniam darbui Australijos lietuvių bendruomenėje. Puoselėjo akademines Baltijos šalių studijas Macquarie universitete, rengė ir vedė radijo laidas lietuvių kalba, rašė į lietuvišką spaudą, tyrinėjo Australijos lietuvių problematiką, skaitė paskaitas Lietuvių bendruomenėje bei tarptautinėse konferencijose. Vadovavo įvairioms Australijos organizacijoms. Į Lietuva grįžo 2011 metais, atkūrė Lietuvos pilietybę. Šiuo metu puoselėja kultūrinę veiklą, dėsto anglų kalbą, verčia tekstus iš lietuvių į anglų kalbą, dirba su Pasaulio lietuvių bendruomenėmis bei lietuviškomis kultūrinėmis organizacijomis.

Apie Liliją Valatkienę

Žurnalistė, redaktorė, fotomenininkė. Lietuvos žurnalistų sąjungos narė. 2015 m. suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo statusas. Baigė Vilniaus universitetą žurnalistikos specialybę. Stažavosi Fredrikstad (Norvegija) institute. 1989–2009 laikraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, žurnalų „Stilius“ ir „Stilius PLIUS“ įkūrėja ir vyriausioji redaktorė. Šiuo metu menininkė dirba su keliais kūrybiniais projektais, skirtais Pasaulio lietuvių metams, skaito paskaitas, iliustruoja knygas, rašo straipsnius apie Lietuvos menininkus bei aktyviai dalyvauja parodose. Surengė 20 personalinių foto ir mišria technika atliktų kūrinių parodų, dalyvavo kolektyvinėse parodose, konkursuose, tarptautinėse meno bienalėse, kvadrienalėse, teminėse ekspozicijose, skirtose Lietuvos valstybingumui paminėti. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Škotijos, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV ir Australijos privatūs kolekcininkai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *