Lietuvos ir Ukrainos žurnalistai žengia „Vienybės keliu”

pagal | 2019/07/08

Šiandien Lietuvos žurnalistų sąjungos ekspedicija „Vienybės kelias-2019” išjudino mus visus ankstyvą rytą. Nuo simbolinės vietos prie LRT būstinės kelios dešimtys kolegų iš skirtingų žiniasklaidos priemonių ir miestų kartu nutarė simboliškai atšvęsti LŽS 90 metų jubiliejų – organizuoti dešimties dienų ekspediciją Ukrainoje ir solidariai palaikyti kolegas šioje šalyje.

Išskirtinei ekspedicijai buvo pasirinkta Vakarų Ukraina. Čia yra išlikęs gausus LDK paveldas ir daugeliui žurnalistų tai bus tarsi gyvoji istorijos pamoka, leidžianti pamatyti paminklus ir juos supančią aplinką. Žygio metu bus ieškoma lietuviškumo pėdsakų, vyks susitikimai su regonų žurnalistais ir vietos bendruomenėmis, tyrinėjama kaip pateikiamas ir interpretuojamas mūsų bendras istorinis paveldas.

Žygio pavadinimas „Vienybės kelias” buvo pasirinktas neatsitiktinai. Ekspedicijos vadovas, LŽS Kelionių žurnalistų skyriaus vadovas Gerimantas Statinis tai komentuoja labai paprastai: „Tegul visi bus viena“ taip yra pasakęs XVII a. Lietuvos arkivyskupas, gyvenęs Vilniuje, pirmasis unitų Šventasis Juozapatas Kuncevičius”. „Vienybės kelias‘19“ pavadinimas atspindi mūsų bendrą istoriją ir šiandienos aktualijas – mes palaikome Ukrainos integraciją į Europą, jos kelią į demokratiją ir nepriklausomybę.

Žurnalistų kelionės maršrutas nusidrieks per garsiausias Ukrainos pilis: Lucką, Olyką, Klevanę, Ostrogą, Mežyričą, Iziaslavą, Starokonstantynivą, Medžybižą, Sutkovicus, Podolės Kamianecą, Žvanecą, Chotiną, Zbaražą, Vyšnivecą, Kremenecį,Dubną, Pidhircus, Oleską, Zoločevą, Sviržą, Staroe Selo. Kolegos pabaigs savo žygį Lvove.

Žygis „Vienybės kelias‘19“ organizuojamas Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubo ir Kijevo Press klubo iniciatyva padedant Ukrainos informacinės politikos ministerijai.

Beje, kai kas iš kolegų klausė, kodėl simbolinei ekspedicijai pradžios vieta pasirinkta mūsų visuomeninio transliuotojo kiemelis. Tai turi savi paaiškinimą. Prieš ketvertą metų, išvykstant į „Baltoscandia’16” ekspediciją, LŽS Kelionių žurnalistų klubo pirmininko Gerimanto Statinio pasakyta sparnuota frazė: „Viskas, kas svarbu, prasideda LRT kieme” tapo tradicija – iš čia išvyksta geriausios komandos į prasmingas keliones, todėl ir „Vienybės kelias‘19“ žygis startavo iš Lietuvos televizijos kiemo. Šį išvykstant skambėjo skulptoriaus Romo Kvinto sukurto obelisko varpas pagerbti Nacionalinės ekspedicijos dalyvio Romaldo Adomavičiaus atminimą, visų negrįžusių keliautojų ir skelbs žurnalistų žygio „Vienybės kelias‘19“ nešančio žinią apie laisvę, pradžią.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *