Trukt už vadžių – vėl iš pradžių. Kodėl "Lietuvos žinioms" LRT yra blogis?

pagal | 2010/03/19

Pats garsiai paklausiau ir pats nežinau atsakymo. Nuoširdžiai sakau, kad nežinau ir negaliu suprasti, kodėl Lietuvoje platinamas nedidelio tiražo dienraštis „Lietuvos žinios” nuolat ne šiaip rašo apie nacionalinį transliuotoją, bet sistemingai bando formuoti neigiamą visuomenės nuomonę apie visuomeninį transliuotoją.

Kol atsakymo apie laikraščio savininkų arba jo vadovų intencijas nežinau, pabandžiau paskaityti dar vieną šiandieninę „Lietuvos žinių” publikaciją apie LRT. Ir įsitikinau – nemyli ir gal net nekenčia šis leidinys LRT.

Pradėkime nuo žurnalistės Laurynos Vireliūnaitės publikacijos pavadinimo „LRT sunkmetis kankina ne visus”.

Atidžiai skaičiau straipsnį tris kartus. Juolab, kad tik šią savaitę vyko LRT Tarybos posėdis, kur buvo labai daug kalbama apie galimybes taupyti LRT lėšas.

Bandžiau surasti nors vieną faktą apie kokį nors asmenį, kuris nesikankintų ar būtų abejingas LRT sunkiai padėčiai, kurią iš esmės sukėlė nelogiški, neteisingi ir dažniausiai neprognozuojami valdžios sprendimai. Štai straipsnyje kolegė kalbina ir cituoja net tris LRT Tarybos narius – pirmininką Gediminą Ilgūną, Artūrą Račą ir mane. Visi trys iš esmės pasakėme beveik tą patį – reikia kalbėti ir kalbėsime apie galimybę dar labiau sumažinti LRT tarybos narių gaunamą atlyginimą. Beje, kolegė žurnalistė užmiršo paminėti, kad visame nacionaliniame transliuotojuje Tarybos nariai gauna mažiausią atlygį už savo darbą – mininmalų mėnesinį atlyginimą. O atsakomybė, bent jau formaliai, yra didžiausia. Bet ne apie tai kalba…

Dar pernai LRT Tarybos nariai susimažino tą minimąlų atlyginimą 15 procentų. Tikrai manau, kad galime dar labiau sumažinti. Pernai net klausiau finansininkų, ar gali LRT Tarybos narys dirbti ir formaliai negauti jokio atlygio. To klausiau ne todėl, kad būčiau kaip nors keistai ir priešiškai nusistatęs prieš Tarybos nariams mokamus atlyginimus. Atvirkščiai. Esu įsitikinęs, kad LRT Taryboje turėtų dirbti profesionalai, kurie galėtų ir turėtų gauti konkurencingą atlyginimą ir maksimaliai savo žiniomis padėtų vystytis nacionaliniam transliuotojui. O dabar mokamas atlyginimas, panašu, vis labiau tampa spekuliacijų objektų. Nes jei vadovautumėmės L. Vireliūnaitės keliamu klausimu apie bandymą solidarizuotis su kitais LRT darbuotojais ir būtinybe nuolat mažinti LRT Tarybos nario minimalų atlyginimą, tai pagal kokią logiką vadinti 300 ar 400 litų mėnesinį LRT Tarybos nario atlyginimą konkurencingu atlyginimu? Geriau jau visai jo nebūtų. Bet tada būtų neteisinga iš principo. Nes šventai tikiu, kad kiekvienam žmogui už jo darbą turi būti atlyginama pagal jo pastangas ir veiklos rezultatus.

O dabar apie tai, kodėl manau, jog „Lietuvos žinios” nemėsgta LRT. Atidžiai paskaitykime keleto pastraipų antraštes:

Kenčia darbuotojai
Pirmininkui moka dvigubai
Sutiktų pasispausti
LRT sudomino prokurorai

Su straipsnio tema tiesiogiai susiję pirmos trys pastraipos. Akcentai aiškūs – darbuotojai kenčia, pirmininkas gauna daugiausiai, kai kurie sutiktų pasispausti. Dar galėjo kolegė pridėti tokį paprastą klausimą – o kodėl iki šios dienos dar labiau nepasispaudė?

Tačiau niekaip nesuprantu, kuo susijęs paskutinės pastraipos pavadinimas su tema. Žinoma, kai atidžiai paskaitai, tai supranti, jog L. Vireliūnaitė pati ir pakomenutoja situaciją. Faktais ir informacija to negaliu vadinti. Štai citata:

Nors LRT nesulaikomai ritasi į finansinę bedugnę, A.Siaurusevičius, jo pavaduotojas Rimvydas Paleckis net tarybos nariams atsisakydavo atskleisti, kiek už reklamą ir kitą komercinę veiklą surenkama lėšų, kaip jos panaudojamos, kokios sumos mokamos laidų prodiuseriams, kokie autoriniai honorarai. Visa tai, prisidengusi komercine paslaptimi, daugiausia mokesčių mokėtojų pinigais finansuojama LRT įžūliai nuslėpė nuo visuomenės, nors vieša paslaptis, kad A.Siaurusevičius ypač dosnus savo bičiuliams.

Visų pirma noriu kolegei pažymėti, kad LRT Tarybos nariai tikrai žino, kiek už reklamą ir kitą komercinę veiklą surenkama pinigų. Apie tai duomenis gauna visi Tarybos nariai. Jie pagal tai tvirtina ir sąmatas, ir finansines ataskaitas. Maža to, apie tai paprastai paskelbiama ir viešai, šie duomenys prieinami kiekvienam. Na o konkretiems LRT darbuotojams mokami konkretūs atlyginimai yra privati tų asmenų informacija ir LRT neturi teisės be darbuotojų sutikimo viešinti šių skaičių. Beje, LRT Tarybos narių, LRT vadovų atlyginimai vieši, žinomi ir yra aiškūs visiems.

Tačiau mane labai sudomino tai, jog L. Vireliūnaitės turimais duomenimis A. Siaurusevičius yra ypač dosnus savo bičiuliams. Jei turima omenyje, kad viešos A. Siaurusevičiaus pareigos tapo neteisėto jo draugų pasipelnymo šaltiniu tik dėl bičiulystės – tai jau rimtas kaltinimas ir yra mažų mažiausiai galimas viešų ir privačių interesų supainiojimas. Būtų labai gerai, kad apie tuos faktus sužinotų Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ir LRT taryba. Gautų faktus, o ne nuomonę.

Todėl jei paaiškės, kad pateikta L. Vireliūnaitės nuomonė atitinka tikrovę, tikrai esu įsitikinęs, kad LRT taryba nedelsdama reaguos ir priims principingus sprendimus.

Ir visgi nesuprantu, kodėl Lauryna rašo, kad LRT sunkmetis kankina ne visus. Nebent „Lietuvos žinių” nekankina. Ir kaip čia neprisiminus televizijos laidos „Svetimo skausmo nebūna”…

P.S. Esu taip pat įsitikinęs, kad „Lietuvos žinios” kaip ir bet kas kitas Lietuvoje turi teisę į savo nuomonę, poziciją, galimybę tai reikšti viešai, kritikuoti viešus asmenis, kokiais ir yra LRT Tarybos nariai. Tik nuomonė turi būti aiškiai atskirta nuo informacijos, o pateikiami duomenys turi atitikti tikrovę.

3 komentarai

  1. Skaitytojas

    p.V.Vasiliauskas užmiršo, kad tema apie LRT – tai ne spekuliacijos apie žuvusį Pociūną. Nes mirę nekalba, VSD laikosi nuostatos nesivelti į bulvarinius ginčus, tad įsijautę „antivalstynbininkai”, tarp kurių pirmu smuiku čirpina ruporą turintis V.Vasiliauskas, skiedžia kas tik jiems užeina ant seilės – bet kokius absurdus.

    LRT & Co turi dantis, spekuliacijos ir nepagrįsti puldinėjimai „Vasiai” bei „Lietuvos žinioms” atsirūgs.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Sigitai, pinigais čia nieko nepadarysi ir neverta. Nei bausti nei pirkti nuomonės reiškimo nepasimoka. Finale vistiek būna blogai. Tikiu, kad kalbėtis yra geriau. Anksčiau ar vėliau žmonės vistiek privesrti įsiklausyti.

    Atsakyti
  3. sigitas

    Dainiau, kaip aš matau situaciją ( gal neteisingai). Lietuvos viešojoje erdvėje per 20 metų susiformavo dvi grupuotės – t.v. „valstybininkai” (Januškininkai/Laurinkininkai) ir t.v. „pilietininkai” (Kuolininkai/Vasiliauskininkai). Vieni tiek pat valstybininkai, kiek kiti pilietininkai , t.y. neikiek. Kaunasi dėl valdžios (tik nežinau kam jiems jos reikia?). Apie tai neseniai, manau teisingai , parašė Makaraitytė. O jūsų LRT čia dėta tik tiek, kad esate per vidurį. Tai tiek. Tad kažkokio objektyvumo tikėtis būtų naivu. O Lauryną galima (ir būtina ) suprasti – ji mergaitė nori ne tik valgyti, bet apsirengti.Nebus Laurynos, bus Kotryna. Ar Martyna. Apeliuoti į jų sąžinę ? Kam apeliuoti į tai , ko nėra. Geriau į piniginę.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *