Lietuvoje veikia ir leidiniai-fantomai. Kontrastai.lt atvejis

pagal | 2010/11/12

Na niekaip negaliu suprasti, kaip Lietuvoje gali veikti leidiniai-fantomai. Bet jie veikia, o juos mielai reklamuoja net kai kurios savivaldybės. Vienas tokių leidinių – internetinis www.kontrastai.lt.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, kiekvienas viešosios informacijos rengėjas ar jo dalyvis turi paskirti asmenį (vyriausiąjį redaktorių, redaktorių, laidos vedėją), kuris atsako už visuomenės informavimo priemonės turinį. Kai viešosios informacijos rengėjas ir dalyvis yra tas pats fizinis asmuo, jis atsako už savo viešosios informavimo priemonės turinį.

Viskas gražu, tačiau jei bandai ieškoti tokio asmens ar nors kokio kito asmens tame leidinyje, randi tik keistą nuorodą į pašto dėžutę ir dar gerai, kad kažkoks telefonas nurodytas:

Pamėnkalnio g. 28, pd-3660, LT-01031 Vilnius
tel: +370 619 66279
tel/fax: +370 5 2498878
El. paštas: redakcija@kontrastai.lt

Tokia kontora labai jau panaši ne į normaliai veikiančią žiniasklaidos organizaciją, o į keistas prekes ir paslaugas siūlančią konspiracinę kontorą, kuriai nei pasiskųsi dėl blogų paslaugų, nei pasiklausi ko ir apskritai nieko negausi.

Man kilo labai paprastas klausimas, kas ir kieno yra ši kontora? Juolab, kad net ne viena savivaldybė (pvz., Joniškio) šį leidinį reklamuoja savo oficialioje svetainėje.

Kiek panaršęs internete, radau straipsnių, kuriuose tvirtinama, kad šio leidinio redaktorė – Genovaitė Paulikaitė. Pabandu įvesti šią pavardę leidinio svetainėje – paieškos rezultatas lygus 0! Kokia čia mistika? Vėl bandau ieškoti.

Štai randu Lietuvos miško savininkų asociaciją, kur puikuojasi gražus straipsnis KONTRASTAI.lt: „Laimėtojas atsisakė vadovauti Valstybinei miškų tarnybai”.

Na, galvoju, reikia ieškoti galų toliau. Tačiau kuo toliau – tuo gražiau. Netyčia randu tokį Lygių galimybių ir sanglaudos ekonomikos institutas. O čia jau puikuojasi dar įdomensė informacija apie mistinius „Kontrastus.lt” ir G. Paulikaitę:

Institutą atstovauja:
Savaitraštis „Kontrastai“
Redaktorė Genovaitė Paulikaitė
Mob. 8-673-08890
E-mail redakcija@kontrastai.lt

Įdomi detalė – visi instituto darbuotojai ne tik kontaktus paskelbę, bet ir jų fotografijos yra. O ponios G. Paulikaitės – ne. Mistika? Panašu.

Bet dar mistiškesnė pasirodė šio leidinio darbo stiliaus praeitis. Štai kolega Artūras Račas dar pernai savo bloge rašė apie tai, kaip jo buvusi kolegė iš tos „Kontrastų” redakcijos gavo štai tokį laišką:

„To: xxxx (adresas žinomas – A.R.)
Sent: Sunday, March 08, 2009 4:59 AM
Subject: Fwd: netiksli informacija
na pirmiausiai reikėtu pastebėti, kad esate susipykusi su lietuvių kalba, dėl ko mes pasidomėsime, koks Jūsų išsilavinimas ir jo pasiekimai, užimant tokias pareigas

antar, sakyčiau, aborto liekana, kokią informaiją asiuntei, tokią ir išplatinome. nepatinka nevalgyk.

pagarbiai
E.Laurinavičius
komunikacijų sk.
www.kontrastai.lt
+370 619 66279”

Štai čia mane jau visai suintrigavo. Fantomas siaučia Lietuvoje ir niekas nieko negali padaryti – veikia, dirba, net su vietine rajonų valdžia santykius mezga. Įdomu, o kaip tie rajonai (pvz., Joniškis) su šiuo fantomu susisiekia? Per pašto dėžutę ar kaip kitaip?

Bet yra ir geroji pusė. Radau G. Paulikaitės elektroninio pašto adresą Šakiuose. Čia Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos centras kviečia(me) dalyvauti moksleivių straipsnių konkurse :

„Pasivaržyti savo žiniomis, jų pateikimo originalumu, straipsnių įtaigumu, pateikiamos informacijos objektyvumu ir teisingumu kviečiame visus 8-12 klasių moksleivius. Rašykite apie viską, kas, jūsų manymu, susiję su jūsų sveikata ir sveika gyvensena, kaip išsaugoti dvasinę ir fizinę sveikatą. Pasakokite apie pietus mokykloje, moksleiviškus „užsiėmimus“ per pertraukas ir po pamokų, apie mokyklines kuprines, „verčiančias iš koto“ net abiturientą, apie pastovų laiko stygių, kodėl jis mus persekioja ir kaip tai veikia mūsų sveikatą, apie tai, kaip jūsų mokykloje mokoma sveikai gyventi. „

Primenama, kad konkursas vyks dviem etapais. Pirmasis etapas truks iki lapkričio 15 dienos. Per tą laiką parengtas publikacijas siųskite el.paštu: paulikaite@gmail.com. Tuo pačiu adresu galite kreiptis, kilus neaiškumams ar papildomiems klausimams.

Man tokių klausimų kilo. Pvz., kodėl tas pats tekstas apie konkursą vaikams, kuris įdėtas ir į kontrastai.lt turi vieną subtilybę. Ten nėra aktyvuotas ponios G. Paulikaitės elektroninio pašto adresas. Jokių aktyvumo požymių kontrastuose.lt. Mistika? Panašu į tai.

Todėl jei kas ieškos atsakingo „Kontrastų” žmogaus ar G. Paulikaitės, galite jau dabar rašyti mano nurodytais adresais. Apie rezultatus informuokite ir mane.

5 komentarai

  1. Rasa

    Dainiau, tas komunikacijų skyriaus „E. Laurinavičius” iš tiesų vadinasi Šarūnas Rubinas, kuris, atrodo, ir yra tos „kontoros”, kaip sakai, ūsuota galva, nors oficialiai išvis niekur nefigūruoja ir nieko neturi.

    Šiaip, jei domina, galima dar bandyti su jais siektis adresu kontrastaigraf@gmail.com, arba per Šarūno gerą draugą Milvydą Juknevičių, su kuriuo jie jau senais gerais laikais su tokiu Stašaičiu darė verslus ir kovojo už laisvąją rinką. Arba per Lietuvos Viešbučių ir Restoranų Asociaciją, gal ir iš ten juos kas pažįstąs.

    Atsakyti
  2. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

    Artūrai, rodos baigiu ištaisyti visas. Rašau iš Gruzijos, kur kartais trūkinėja internetas. Tad online dirbti lengviau 🙂 Beje, su tais kontrastais dar susijusi tokia Verslo iniciatyvų skatinimo asociacija. Mistinė įstaiga.

    Atsakyti
  3. tomas

    Dainiau,
    arba paskutiniu metu labai skubate arba pradėjote daryti daug gramatinių klaidų

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Tomai, rašau on-line. Klaidas taisau irgi on-line 🙂 Todėl neskubėkite skaityti ir tekstas bus švarus 🙂 Dėkoju už pastabas.

      Atsakyti
  4. Artūras Račas

    Dainiau, ištaisyk klaidas!!!! Labai nesolidžiai atrodo:)

    Įdomi detalė – visi instituto darbuotojai ne tik kontaktsu pakslebę, bet ir jų fotografijso yra.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *