Ar tikrai, Premjere, krizė baigsis birželio pabaigoje?

pagal | 2009/05/20

Šiandien naujienų portalas Delfi skelbia, kad trečiadienį premjeras Andrius Kubilius pareiškė, jog krizė baigsis birželio 21 d.

Pasak premjero, būtent šį mėnesį „Bloomberg“ indeksas pasieks praėjusių metų rugsėjo lygį ir skolinimasis Lietuvai palengvės.

Skaitydamas šią žinią dar pažiūrėjau ir į Vyriausybės tinklapyje skelbiamą informaciją. Na tikrai. Labai panaši. Tik kodėl visiems (atsiprašau, Premjerui) atrodo, jog palengvėjęs skolinimasis reiškia krizės pabaigą?

Įsivaizduokime paprastą šeimą, kurioje kažkas neturi darbo, dar ji turi ir taip skolų, turi problemų su būsto šildymu ir pan. Tipiška, ar ne taip? Ir pasakykite man, kol nebus išspręsto visos šios problemos, ar padės skolinti pinigai įveikti bendrą krizę? Net jei kaimynas skolins su mažom palūkanom? Gal ir padės spręsti kai kurias problemas.

Pvz., už skolintus pinigus galima renovuoti būstą ir mažiau mokėti už šildymą. Tada pinigai taupysis dešimtmečius ir pagaliau atsipirks paimta paskola. Galima dar pasiskolinus pinigų ieškoti bedarbiui šeimos nariui geresnio darbo. Gal net persikvalifikuoti. Bet tai užtruks kurį laiką ir dar nežinia, kada sėkminga veikla pradės atsipirkti. Bet kuriuo atvjeu pigiai paskolinti pinigai šeimos krizę padės įveikti tik tuo atveju, jei visi pasiskolinti litai bus išleisti PROTINGAI.

Ar Premjeras A. Kubilius gali garantuoti, kad taip bus ir Lietuvoje?

7 komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Krizė baigsis sekmadienį! | Audriaus Gelžinio blog'as

  2. McF

    Jo, „užsukti” vartojimą taip greitai neišeis.
    Bet po truputį turėtų išsisukti – nejaugi visi ims iš karto atliekamus (t.y. papildomai atsiradusius dėl ) pinigus kišti į kojines, nes bijos, kad krize vel uzeis

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Kalba apie tai, kad valstybė galės pigiaus skolintis. Tik tiek. O mums kas iš to? Kaip tuos pinigus ji panaudos? Gal statybininkams duos?

      Atsakyti
  3. Donatas G.

    Aš irgi ne ekonomistas, bet paaiškinkit man: kaip paskolos paskatins verslą, jei yra kritusi PAKLAUSA… Įmonė pasiskolina pinigų, pagamina prekių, bet kad jas pirktų (ir kad paskola įmonei nesibaigtų tik palūkanų mokėjimu ir galiausiai bankrotu), reikia „užsukti“ ir vartojimą. Na, bet gal vartojimas priklauso nuo optimizmo rinkose, kurį kaip tik ir bandė paskatinti Kubilius, paskelbdamas apie krizės pabaigą.

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      Vartojimas tikria priklauso nuo ptimizmo rinkoje ir nuo to, ar žmonės turi nors kiek pajamų. Jei bedarbystė bus didelė – tai pirkimas nekils.

      Atsakyti
  4. McF

    Aš nesu joks ekonomistas, tačiau manau, kad yra šiek tiek kitaip.
    Kodėl pradedama žiūrėti į šeimos padėtį? Juk krizė prasidėjo nei šeimose, o versle.
    O va tas faktas, kad verslui bus lengviau skolintis, tai reiškia, kad viskas užsisuks – t.y. verslas ims dirbti, o tai reiškia, kad atsiras naujų darbo vietų arba bent atlyginimai pakils, o žiūrėk ir šeimoje geriau patapo…

    Atsakyti
    1. D.Radzevičius Įrašo autorius(-ė)

      McF, sutinku, kad verskui lengviau. Bet ar užsisuks viskas? Negi tikimės tik vidiniu vartojimu viską ištempti? Eksporto nėra. O čia jau bėda. Ir dar – skolinimasis vidaus vartojimui skatinti kurį laiką gali tempti, bet žiūrėkime ir į realijas. Ar tikrai viskas taip greitai atsigaus? Bet šiaip Premjerą reikia pasveikinti – gerų žinių prieš vasarą žmonėms labai reikia. Optimizmo grąžinimas yra gera žinia.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *