Šarkiai, pakaunės ir neatsakingas spaudos biznis. Kenčia žurnalistai

pagal | 2011/07/04

Teismo sprendimas del nesumoketo atlyginimo Sarkyje 1 dalis

Teismo sprendimas del nesumoketo atlyginimo Sarkyje 2 dalis

Jau kurį laiką gaudavau informacijos apie tokią keistą bendrovę „Šarkis”, kuri leido Kauno rajono laikraštį „Naujos Tėviškės žinios”. Gal tos „tėviškės žinios” ir būtų naujos, jei nebūtų seniai tokios graudžios ten dirbusiems kolegoms…

Apie šarkius ir kitokias bendroves, kurios leido minėtą laikraštį, gero pasakyti, deja, negaliu nieko. Bent keletas žmonių jau yra man sakę ar rašę: dirbau, stengiausi, liko skolingi, ignoravo ir net nebandė gražiuoju atsilyginti. Žodžiu, dirba socialiai neatsakingi leidėjai.

Taip jau susiklostė, kad UAB „Šarkis” „paslaptingai” prieš jau kurį dingo. Ir dabar internete sunkiai surasite išsamių duomenų apie šią įmonę. Tai įrodo ir vienas teismo sprendimas, kuriuo kolegei priteista suma iš „Šarkio” (nuskenuotuose sprendimuose viskas labai iškalbinga).

Šios bendrovės atstovai net nesiteikė nei teismui atsiliepimą parašyti, nei apskritai pasirodyti posėdyje. Ignoruoja ir teismo sprendimo vykdymą. Žodžiu, visiškas neisinis nihilizmas.

Na o „Naujas Tėviškės žinias” ėmė leisti UAB „Pakaunė”. Tiesa, bankroto byla „Šarkiui” lyg ir nebuvo iškelta… Tačiau yra viena įdomi detalė – buvusi „Šarkio” direktorė Kristina Čiučiulkaitė ėmė dirbti UAB „Pakaunė”, o redaktorė tebėra ta pati – Nijolė Grinevičiūtė.

Tad kas čia nutiko, jei laikraštį leidžia skirtingos bendrovės, vadovai migruoja, tačiau skaitytojas to realiai net nejaučia? Kodėl taip?

Man atsakymas labai aiškus. Mano numone, neskaidri finansinė leidinio leidėjų veikla verčia mėtyti pėdas ir dar nesąžiningai elgtis su buvusiais (gal net esamais) darbuotojais. Todėl artimiausiu metu pakslebsiu vieą iš teismo sprendimų, kuriame matusis juodu ant balto, kaip ir kas yra su tomis moterimis, kuriose migruoja iš šarlių bi pakaunes ir toliau vadovauja socialiai neatsakingam leidiniui.

O štai ir viena sutrumpinta vienos kolegės (vardas ir pavardė žinomi) istorija:

„UAB „Šarkis”, kuri leido „Naujas Tėviškės žinias” pradėjau dirbti dar 2006 metais. 2010 metų vasarą buvau priversta nutraukti darbo sutartį dėl nemokamo atlyginimo ir honoraro. UAB „Šarkis” su manimi neatsiskaitė ir iki šiol tebėra skolingi virš 8 tūkstančių litų darbo užmokesčio ir bemaž 7,5 tūkstančio litų honoraro. O kur dar vidutinis darbo užmokestis, kurį turėtų mokėti dėl to, kad neatsiskaitė? UAB „Šarkis” „paslaptingai” dingo, o „Naujas Tėviškės žinias” ėmė leisti UAB „Pakaunė”, nors bankroto byla „Šarkiui”, mano žiniomis, nebuvo iškelta. Buvusi „Šarkio” direktorė Kristina Čiučiulkaitė dirba „Pakaunėje”, o redaktorė tebėra ta pati – Nijolė Grinevičiūtė. Su jomis iš pradžių bandėme kalbėti gražiuoju, klausėme, kada atsiskaitys, tačiau nieko taip ir nepažadėjo. Kreipiausi į Valstybinę darbo inspekciją, kuri ir paskaičiavo, kiek UAB „Šarkis” man skolinga.

Pateikiau ieškinį Kauno apylinkės teismui, kuris jį patenkino, tačiau K. Čiučiulkaitė skolos mokėti, kaip matau, nesiruošia. Ieškinys buvo nagrinėjamas už akių, nes ji nesiteikė atvykti. Net neatsišaukė.

Manau, jog mano buvusios darbdavės turi stiprų užnugarį. Joms neegzistuoja jokie įstatymai. Patyriau ne tik materialinę, bet ir moralinę žalą. Vis tikėjau darbdavių gera valia. Kai man pasiūlė pereiti dirbti į „Pakaunę”, sutikau, bet greitai pamačiau, kad ir ten atlyginimai vėluoja.

Atsakykite, ar taip gali elgtis su žmonėmis laikraščio redaktorė ir direktorė? Žurnalistų pareiga ginti skriaudžiamą žmogų, bet „Naujos Tėviškės žinios” to, matyt, nežino. Mes su kita kolege bandėme kreiptis į kai kurias žiniasklaidos priemones dėl tokio savo buvusių darbdavių elgesio, bet „varnas varnui akies nekerta”.

Nežinau, ar galite kaip nors padėti…. Toks nesiskaitymas su žmonėmis stebina net ir teisėjus. Mano buvusių darbdavių elgesys kompromituoja visą žurnalistų bendruomenę.”

Sutinku – tai ne tik kompromituoja leidėjų veiklą, bet iš dalies ir žurnalistiką. Tačiau jei norime apsaugoti ne tik save, bet ir kolegas ateityje nuo galimų į aferistus panašių leidėjų, turime viešinti jų veiklą ir dalintis šia informacija.

Todėl labai lauksiu visų kolegų, kurie turi papildomos informacijos apie šarkius, pakaunes ir laikraštį „Naujosios Tėviškės žinios” bei jų leidėjus. Visa tai galima bus paskelbti šiame bloge.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *